• 瀏覽: 21,662
  • 回覆: 227
+3
引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 16:20 發表

這借口和當年日本侵華一樣!
相信的人只有兩原因
1) 支持日本侵華
2) 弱智
什么事情都了解前因后果,美國才是在全球搞侵略應該去譴責它,日本侵華是鐵定事實拿來比較俄烏戰事才白痴兒事。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 16:33 發表

什么事情都了解前因后果,美國才是在全球搞侵略應該去譴責它,日本侵華是鐵定事實拿來比較俄烏戰事才白痴兒事。
現在俄羅斯侵略緊烏克蘭,這就係鐵定的事實,正如日本侵華一樣。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 16:25 發表

哦,解放論吾認同,北約威脅論吾認同,烏克蘭團滅俄語吾認同,烏克蘭納粹軍隊屠殺俄裔平民吾同,日本侵略中國是以定案不用拿來比較,比較就拿美國軍隊入侵敘利亞、伊拉克來比較。
你唔認同俄羅斯入侵烏克蘭,咪即係唔認同日本入侵中國,道理一樣,俄羅斯同日本都係無宣戰,只係宣稱特別軍事行動!但,我認為俄羅斯同日本都係侵略者!

敘利亞戰爭,係俄羅斯介入及使用化武,觸及美國底線先出兵,俄羅斯就係恐怖主義國家!

伊拉克,當年號稱世界第四軍事強國,係佢出兵吞併科威特,聯合國先出兵打柒佢,之後美國認為佢仲有大殺傷力武器,再出兵打柒佢多一次,但美國冇好似俄羅斯咁,喺伊拉克搞獨立公投,令美國喺伊拉克有共和國?但,宜家俄羅斯入侵後,話會喺烏克蘭搞公投,擺明吞併烏克蘭領土,呢啲咪係侵略囉?呢個咪已經定案囉!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-24 17:24 發表

你唔認同俄羅斯入侵烏克蘭,咪即係唔認同日本入侵中國,道理一樣,俄羅斯同日本都係無宣戰,只係宣稱特別軍事行動!但,我認為俄羅斯同日本都係侵略者!

敘利亞戰爭,係俄羅斯介入及使用化武,觸及美國底線先出兵,俄羅斯就係恐怖主義國家!

伊拉克,當年號稱世界第四軍事強國,係佢出兵吞併科威特,聯合國先出兵打柒佢,之後美國認為佢仲有大殺傷力武器,再出兵打柒佢多一次,但美國冇好似俄羅斯咁,喺伊拉克搞 ...
你的道理或理由從哪裡學到的拿來這講顯得你蒼白無知,俄羅斯解放這些地方是同宗同源地方,是被烏克蘭亞速營殘害長達八年的,日本跟你是同宗同源才不是侵略,日本侵略中國是世界公認鐵定事實,敘利亞化武是不是美國國務卿手上拿枝啊,白頭盔是幹什麼的?美國侵略伊拉是大殺傷武器及使用歐元購買石油這才是原罪,俄裔公投回歸自已祖國無可厚非。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 17:45 發表

你的道理或理由從哪裡學到的拿來這講顯得你蒼白無知,俄羅斯解放這些地方是同宗同源地方,是被烏克蘭亞速營殘害長達八年的,日本跟你是同宗同源才不是侵略,日本侵略中國是世界公認鐵定事實,敘利亞化武是不是美國國務卿手上拿枝啊,白頭盔是幹什麼的?美國侵略伊拉是大殺傷武器及使用歐元購買石油這才是原罪,俄裔公投回歸自已祖國無可厚非。
侵略叫回歸祖國,你被洗腦到白痴程度,你自己去聯合國查吓喇!烏克蘭係主權國家,你去查吓咩叫主權國家,咩叫主權領土先喇!

蘇聯裔公投回歸自已祖國就無可厚非,可惜宜家無咗蘇聯喇,醒啲喇!

如果俄裔咁思祖國咪返去俄羅斯囉,咁唔想做烏克蘭人,留喺烏克蘭托咩!

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 17:45 發表

同宗就要同一國?
美英加都同宗,新加波又係華人為主。
日本侵略中國是世界公認鐵定事實,正如俄羅斯侵略烏克蘭一樣!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-24 17:56 發表

侵略叫回歸祖國,你被洗腦到白痴程度,你自己去聯合國查吓喇!烏克蘭係主權國家,你去查吓咩叫主權國家,咩叫主權領土先喇!

蘇聯裔公投回歸自已祖國就無可厚非,可惜宜家無咗蘇聯喇,醒啲喇!

如果俄裔咁思祖國咪返去俄羅斯囉,咁唔想做烏克蘭人,留喺烏克蘭托咩!
科索沃跟這幾個地區如何,北約做了初一俄佬做十五啫誰白痴,聯合國算什么?是美國拿來唬人的。

台灣好快人民一樣去充軍,為民進黨設個局而死,當開戰前他們從高至低狂逃美日。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 18:02 發表

科索沃跟這幾個地區如何,北約做了初一俄佬做十五啫誰白痴,聯合國算什么?是美國拿來唬人的。
唉!連南斯拉夫種族滅絕事件都唔知,又拎出嚟講!你睇少啲文宣喇!

你點講俄羅斯都係侵略烏克蘭喇!

歷史、人文都不懂還有什么好討論啊 ,美英加等有四只眼,新加波跟你有親啊?你還是好好學習如何叫解放,如何叫侵略。

是誰屠殺誰啊?太子冇人死都拜了一年啦,還相信哪些,不過烏克蘭亞速營從2014年一直在屠殺俄裔到如今所以俄佬一定要解救自己同胞。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 18:14 發表
歷史、人文都不懂還有什么好討論啊 ,美英加等有四只眼,新加波跟你有親啊?你還是好好學習如何叫解放,如何叫侵略。
烏克蘭和俄羅斯係同屬東斯拉夫人,但早已分開數百年,文化早已不同。
同文早已說不上,沒有共同文化就談不上文族認同,所以即使係同宗亦無意義。
而西斯拉夫人,南斯拉夫和東斯拉夫都是斯拉夫人,他們理論上都同宗!
仲有日本大和民族多數係彌生人,彌生人來自中國山東,咁講法中日都同宗,同宗唔算侵略?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 18:45 發表

烏克蘭和俄羅斯係同屬東斯拉夫人,但早已分開數百年,文化早已不同。
同文早已說不上,沒有共同文化就談不上文族認同,所以即使係同宗亦無意義。
而西斯拉夫人,南斯拉夫和東斯拉夫都是斯拉夫人,他們理論上都同宗!
仲有日本大和民族多數係彌生人,彌生人來自中國山東,咁講法中日都同宗,同宗唔算侵略?
醜字怎寫走去跟倭寇認親認戚,烏克蘭1991年才分離又扯到幾百年前,你還是去美國字典找下有冇侵略二字啦。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 09:38 發表

先不討論你所講的是否正確,但你所講的都沒直接襲擊俄羅斯,也沒有涉及其他國家的襲擊,那俄羅斯所做的就係侵略者。本質上和英美聯軍第二次打伊拉克類似,但性質更嚴重,因伊拉克打過科威特,烏克蘭冇打過任何國家。
阿富汗打過邊個別國?

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 19:26 發表

醜字怎寫走去跟倭寇認親認戚,烏克蘭1991年才分離又扯到幾百年前,你還是去美國字典找下有冇侵略二字啦。
二戰前歷史唔計?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]