• 瀏覽: 21,721
  • 回覆: 66
+3
引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 22:54 發表

屠殺啦不過是戰爭引起的,美加是用盡下三流手段去屠殺搶掠手無寸鐵印大安人土地直至如今還在進行中。
1) 印第安人唔係手無寸鐵
2) 屠殺無咁先進得原居民在以前係好正常
3) 屠殺就係屠殺,點樣都係惡劣。
4)清朝點解要屠, 因為清朝咁樣先可以佔領西域。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 23:07 發表

講這樣話是白痴啦!一個小地方的部落過百萬?不過一個北美洲這么大的印大安人的確過百萬人被屠殺,一個小部落過千人的已經非常大了。
你太睇少準葛爾, 準葛爾汗國係最後一個具影響力的遊牧帝國。
清朝數次用左超過十萬大軍去討伐

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 23:28 發表

用個腦想想以當時自然環境非常惡劣人口增長率很低特別遊牧民族真是以為人吃草長大。
佢地的祖先蒙古都有咁多人

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 23:37 發表

印第安人衰好心救了這幫西人探險隊兼手上有飛機大砲引來屠殺和用天花病死,人家雙方騎馬征戰沙場叫屠殺,美國在戰爭使用貧鈾彈叫正義。
印第安人一樣有殺西人,從DAY 1 接觸就有殺。古時就弱用強食。
當進入飛機年代,印第安人變左受保護啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-26 01:04 發表

咁你同個d國家傾咯。佢地大把人要求, 仲有議員。而且就係近期。日日講領土問題啦。而且好明確 明確到細節數據要幾多啦。
你再講北約如何。又點? 講來講去就係聲明,再聲明。
睇行動啦。 睇埋以前d聲明。
新聞就一個接一個。
你無非就一樣。
只要涉及烏克蘭。就算佢殺人啊。都系正當架
涉及美國,殺印第安又係正確架。你慢慢洗地。
美國殺印第安個人數,係1500幾萬。
你去穩啊。你慢慢 ...
2014年俄羅斯入侵烏克蘭計起,往後在戰場死的任何一人都要計落普京和俄羅斯政府的責任。
將俄羅斯和烏克蘭係雙重標準,就好似日本侵華,當時戰時中國政府做的衰野都唔少,但全部都算在日本政府身上一樣!

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-26 01:04 發表

咁你同個d國家傾咯。佢地大把人要求, 仲有議員。而且就係近期。日日講領土問題啦。而且好明確 明確到細節數據要幾多啦。
你再講北約如何。又點? 講來講去就係聲明,再聲明。
睇行動啦。 睇埋以前d聲明。
新聞就一個接一個。
你無非就一樣。
只要涉及烏克蘭。就算佢殺人啊。都系正當架
涉及美國,殺印第安又係正確架。你慢慢洗地。
美國殺印第安個人數,係1500幾萬。
你去穩啊。你慢慢 ...
你的理解能力可能有缺陷,我無講過殺印第安人係正確,但這在歷史上係常態。
我唔知1500萬的數目點樣嚟,因大部分印第安人係死於西方人帶去的疾病。
蒙古人西征時亦將黑死病帶去西方,有估計話可能高達1/3歐洲人性命被奪去,我估都照過1500萬人。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-26 09:06 發表

我覺得你表達方面有引導咯。印第安死1500萬 你話係疾病好明顯係調換概念。
因為流傳疾病引致死亡個印第安案例係發生係美國誕生前。
你需要更多資料啦。

而且係:南美洲。 疾病係:天花。 對象係印加人。持續時間大約20年。
美國係北美洲,面對係平原印第安各部落。
從無記載疾病。但就官方記載 一塊印第安人頭皮換5美金喔。
美國印第安人口統計同今日人口差異。而導致佢地人口減少。呢樣全球資料都承認架。
...
屠殺係唔岩。
但這在歷史係常態。
歷史中人命唔係咁值錢,中國去到清朝都仲有人殉。
這不是啱,但也不需要過於抹黑,這是發生過。
仲有1500萬人這個數真係值得質疑。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-26 10:09 發表

講到民國政府侵略日本這樣,你真是無恥,俄佬2014年收回原來是它們土地,是否當年國民政府從日本收回東北三省是侵略。
克里米亞係烏克蘭𣎴可分割的一部分,全無界95%的國家都認同。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-26 21:12 發表

你來這套忽悠歷史這套啦,克里米亞上世紀初還是俄羅斯的,俄烏關係好時贈送,現在關係吾好啦收回無可厚非啦!
克里米亞夠曾經係土耳其一部。
計返年份同可能仲長過俄佔時期。你的歷史只到上世紀?
蘇聯將克里米亞划走左就係划走左。1991年公投克里米亞都贊成從USSR 獨立!

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-26 21:50 發表

是嗎?這樣為何吾見土耳其來收回這領土,偏偏是俄佬去拿,什么都係假拳頭夠硬就得了,美國入侵敘利亞夠膽去吠它一聲。
俄羅斯佔領克里米亞就係侵略的開始。
烏克蘭人唔會接受跪下的和平。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-26 22:43 發表

澤聖送回克里米亞給俄佬當然樂意接收跟着四個州又公投入俄啦,俄佬非常多謝澤聖送750萬人口給它,西方國家接受也好吾接受也罷財到光棍手。
抗日戰爭,中國都無左大片土地,最後又收返

克爾松只係用嚟消耗俄國最精銳的空降師的地方。
紅利曼亦包左餃子。

戰爭未到最後都未知輸贏。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-27 00:43 發表

慢慢收啦!俄語地方人民喜歡回歸俄羅斯這才是自由民主體現怎解又去打壓啊,這樣比獨裁更獨裁。
咁都叫公投?
我估918事變時當年日本係東三省搞公投都一樣高票通過。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-27 09:45 發表

日本有公投?現在都是假投票真獨裁人家是君蝗制的,南聯盟的科索沃可以公投,怎解到講俄語地區人公投又話吾認,這樣顯得太過小氣啦
可以公投係一回事,合唔合法係一回事。
科索沃的公投在1991年,但科索沃在1999年才被聯合國託管,2007年才宣佈獨立。
兩者唔算有直接關係。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-27 13:30 發表

同出一撒歐美硬剝離別國領土是正義,俄佬解放原有土地就邪惡侵略。
侵略就係侵略,解乜鬼放。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-9-27 13:18 發表

笑死人
赫爾松方向明明係俄國屠宰烏軍
紅利曼亦冇被包圍
至少北方同東方仍然由俄軍控制
你真係亂咁黎
駐守克爾松係俄軍最精銳的空降師,烏軍傷亡大唔意外。
但克爾鬆通往其他俄佔地區的通道已被截斷,只能靠庫存頂住。
庫存再多都有用哂一日,沒有裝備供應,再精銳的部隊都無用武之地。克
克爾松對俄軍已成死地,如非政治原因應一早撤到南岸。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]