• 瀏覽: 21,774
  • 回覆: 66
+3
引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 16:33 發表

什么事情都了解前因后果,美國才是在全球搞侵略應該去譴責它,日本侵華是鐵定事實拿來比較俄烏戰事才白痴兒事。
現在俄羅斯侵略緊烏克蘭,這就係鐵定的事實,正如日本侵華一樣。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 17:45 發表

你的道理或理由從哪裡學到的拿來這講顯得你蒼白無知,俄羅斯解放這些地方是同宗同源地方,是被烏克蘭亞速營殘害長達八年的,日本跟你是同宗同源才不是侵略,日本侵略中國是世界公認鐵定事實,敘利亞化武是不是美國國務卿手上拿枝啊,白頭盔是幹什麼的?美國侵略伊拉是大殺傷武器及使用歐元購買石油這才是原罪,俄裔公投回歸自已祖國無可厚非。
同宗就要同一國?
美英加都同宗,新加波又係華人為主。
日本侵略中國是世界公認鐵定事實,正如俄羅斯侵略烏克蘭一樣!

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 18:14 發表
歷史、人文都不懂還有什么好討論啊 ,美英加等有四只眼,新加波跟你有親啊?你還是好好學習如何叫解放,如何叫侵略。
烏克蘭和俄羅斯係同屬東斯拉夫人,但早已分開數百年,文化早已不同。
同文早已說不上,沒有共同文化就談不上文族認同,所以即使係同宗亦無意義。
而西斯拉夫人,南斯拉夫和東斯拉夫都是斯拉夫人,他們理論上都同宗!
仲有日本大和民族多數係彌生人,彌生人來自中國山東,咁講法中日都同宗,同宗唔算侵略?

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 19:26 發表

醜字怎寫走去跟倭寇認親認戚,烏克蘭1991年才分離又扯到幾百年前,你還是去美國字典找下有冇侵略二字啦。
二戰前歷史唔計?

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-9-24 19:51 發表

阿富汗打過邊個別國?
911無發生過?

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 13:46 發表

美國加拿大屠殺印第大安人時有冇見大逃發生?
美國加拿大屠殺印第安人, 同期清乾隆都對準噶爾部種族滅絶。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 14:17 發表

其實問題係出係領土劃分個度。
俄佬今日佔個d州。 係原本行政區同以前傳統,係唔屬於烏克蘭。
係烏克蘭獨立個陣趁獨立搶走。

同時烏克蘭都要面對其他領土矛盾問題。佢西邊有三個州係以前係屬於波蘭。
有一個州係屬於羅馬尼亞。南邊有另一個州屬於摩爾多瓦。
今日羅馬尼亞已經開聲要烏克蘭歸還領土。

咁如果羅馬尼亞出兵。算侵略定系算攞返自己野?

佢烏克蘭搶走四個國家領土在先喔。
在1991年, 在主權國-蘇聯的允許下, 烏克蘭各地都有獨立公投, 包括烏東, 烏南, 克里米亞等,全部地區(包括克里米亞)都有過半人士贊成從蘇聯獨立。
乜嘢獨立個陣趁獨立搶走全都不存在!
唔好睇咁多錯誤,亂講的自媒體!

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 15:31 發表

你係獨立啊。你係贊成啊。不過獨立個陣。你將人地個d州都叫埋歸烏克蘭啊。有問過佢地原主啊?
如果齋係俄羅斯 你都可以講啊。
羅馬尼亞開聲要啦。
你同羅馬尼亞解釋咯。
亂講喔。你就亂講咯。
你自己認為咁叫獨立就得啦。唔使睇其他?
當時在烏克蘭舉行獨立公投的地方係蘇聯劃分的烏克蘭蘇維埃社會主義共和國的領土,多一分都無。
烏克蘭無叫, 亦無能力叫人地個d州都叫埋歸烏克蘭!
而你話係咪羅馬尼亞或波蘭的領土? 在1945 年以來, 波蘭和羅馬尼亞都係獨立國家, 但未聽過羅馬尼亞或波蘭有申索過。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 16:46 發表

你無睇最近新聞咯。因為烏克蘭獨立你以為係獲取蘇聯領土。唔係。蘇聯領土係你烏克蘭加入蘇聯前幾多,攞返幾多掛。今日唔係咯。烏克蘭要多左啊,同羅馬尼亞係蘇聯時代個領土糾紛,咁蘇聯解體係要還啦,你烏克蘭獨立就收埋,今日人地睇你打仗個款,咪開聲要埋一份咯好合理。https://big5.sputniknews.cn/20220918/1044058844.html
1945 年羅馬利亞已經獨立,有冇領土申索?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 16:46 發表

你無睇最近新聞咯。因為烏克蘭獨立你以為係獲取蘇聯領土。唔係。蘇聯領土係你烏克蘭加入蘇聯前幾多,攞返幾多掛。今日唔係咯。烏克蘭要多左啊,同羅馬尼亞係蘇聯時代個領土糾紛,咁蘇聯解體係要還啦,你烏克蘭獨立就收埋,今日人地睇你打仗個款,咪開聲要埋一份咯好合理。https://big5.sputniknews.cn/20220918/1044058844.html
同埋羅馬尼亞政府有冇正式向烏克蘭有領土申索?
其實入北約的其中一條就係沒有領土糾紛。
波蘭和羅馬尼亞都係北約成員國,他們在加入北約已聲明沒有領土糾紛,亦沒有領土申索。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 17:11 發表

咁你等羅馬尼亞下一步動作咯。先禮後兵都系咁啦。
波蘭聲明無領土紛爭啊嘛 無領土申訴啊嘛。
咁你睇多條新聞啦。上星期發生啊
1) 俄媒可信度不足
2) 一兩個議員代表官方?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 17:57 發表

哦,咁官方你咪等咯。反正羅馬尼亞係佢地自己媒體報道。
最近追多條新聞啦。波蘭對德國索賠,德國已經表態,話波蘭佔領住東波美尼亞地區同旦澤。

慢慢睇戲。睇下北約成員國,點樣攞返領土先。
烏克蘭就霸住四國領土。除左摩爾多瓦無力9縮。其他個個都唔野少。

食住花生先。
答案得一個
在可見將來都唔會有這情況。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-25 20:24 發表

我相信唔會有戰爭呢種。不過用外交同利益籌碼交易就絕對有。
我係指出。烏克蘭係呢個領土問題上邊係有法律唔合理個地方。
會俾人攞到合理藉口。

即系烏克蘭係加入蘇聯之前個領土。同離開蘇聯後獲取領土唔一致。 係比以前多左! 而且唔係全部都系蘇聯應該有個領土分過去。中間涉及第三國本應收回領土。
而通過烏克蘭公投獲取本來屬於他國個領土。並無同佢地國家協商同簽約。
即系烏克蘭霸佔四國領土長達二十幾年。
俄國 ...
咩合理藉口?1945 年至今唔攞已經唔會有合理的借口。加入北約前已經聲明無領土糾紛,點合理?
你自覺得合環不是真合理!

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 20:43 發表

是嗎你想表達什么意見?
將依家的標準用來評價以前發生的事係不合理的。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-25 21:39 發表

滿清發生的是戰爭,怎能夠拿來比較美加不用其極殘暴屠殺搶掠印大安人土地及財產。
滿清係戰後屠殺左準噶爾部
可能有過百萬人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]