• 瀏覽: 79,514
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-9-23 10:46 發表

內地而家情願永久封關,靠內需都唔會開放外遊。
點知會否搞到抗疫失控
內地並不是因為擔心病毒失控而鎖國,更深層原因係有太多既得利益階層,利用疫情發國難財,改變原有社會經濟秩序。

政府無法回復原有經濟產業運作,擔心社會穩定問題,令政治形勢失控。

依個才是中國遲遲無法"復常"既原因,但說不出口,只能以保老弱依個道德高地,作為無法"復常"既理由。

一個集運貨櫃,在疫情重重封關之下,由原本價錢升了六倍,當中有做就多少利益團體產業,回復常態,即係打爛依班人既得利益,以國情論,引起既社會及政治問題,可才是政府要考慮既深層原因。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 11:48 發表
O十O

未必多人黎
係多人出去玩

香港各項食水深,水準差
大家焗住忍佢好耐
如果香港可以做到0+0,應該會吸引到好多國內資金及想出國既內地人來香港置業及做生意,因為中國仍然封鎖對外出入,香港完全免檢的話,就成為中國唯一對外開放窗口。

只要有大量中國資本來港停泊,想與中國做生意,又唔想檢疫既外資,自然會回流香港,始終星加坡不是中國領土,中國不會容許國內資金外流,只要停留在香港,資金仍然屬於中國境內,因為香港仲有國安法。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2022-9-23 12:00 發表

所以咪死忍到二十大後先轉身囉
所以內地封關鎖國,我理解亦明白,只係唔明白為何香港仍然要封關?

既然作為中國對外既窗口,不論中國又或是香港既利益,都應該盡早對外全面開放,以為中國對外吸納資金人才。

香港要作為一個獨立個體,一國兩制才能真正發揮優勢,亦才能擔得起中國對外防火牆既作用。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 12:01 發表

咁要快D輸入外援醫護
Dr盧講左
當醫療恢復八成正常服務

就係O十3,0十O時候
所以尋日醫管局已宣佈盡快打入國內醫護人才,以填補香港既醫療人力需求。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2022-9-23 12:28 發表

最主要問題反而係之前提到,通咗外國關但好耐都唔開返內地關嘅,咁香港其實無乜著數,反而更多問題響背後衍生,例如跨境人員及家庭問題

當然,而家係未等得切二十大開完就急住嘈要香港全面對外開關,咁係咪背後有啲數唔等得十一月去settle?同埋呢排啲叫通外關嘅食相實在太難睇,之後要扭返正成個形象係好難
我反而覺得即使長期與內地唔通關,未必不符合國情利益。

當然中港家庭,又或者港資廠家會有影響,但若香港要轉型作為國家對外既橋頭堡,依類階層未來都可能只可選擇二揀一。

經過2019及依三年疫情既經驗,中國內地應該要意識到,即使回歸了,香港整個社會結構及人口文化,與內地是兩個世界。

要符合國情利益,不論是政治還是經濟利益,令香港獨立運行於國內體制,但主權又絕對操控在中央政府手上,才是中央最佳上策。

因為中國內地可以自行其事,社會運作完全有別於西方社會,確保中國內地社會穩定之餘,但又不需完全與世界切割,純粹利用七百萬人去操作一些在國內不能明面運作既政策,才可以令中國進可攻,退可守。

普京就係一個人辦,因為俄羅斯沒有一個香港去操作,與西方反面之後,只能二選一,沒有迥旋餘地。

中國則不同,有香港作為一個緩衝,不論是疫情百萬人彷效西方社會躺平中招,又或者中國上市公司審計底稿向外彼露,依類政治或民生上不容於國內既運作,一樣可以在香港實行,但又不會偏離中央掌控範圍。

有此一著棋子,對國家整盤棋既佈局,就可以有更大空間發揮。

就如周總理當年對外宣稱,中國一樣有妓女,不過全在台灣。

中國沒有與世界切割,但有自己一套。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 12:11 發表

全世界不缺錢
缺既係人材

全世界發展既生育率低
大家爭人
只要中國內地仍然未能"復常",而香港又完全"復常"與世界接軌。香港對吸納國內專才仍然有很大吸引力。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2022-9-23 12:59 發表

我反對呢個講法,始終香港長期未能同內地通關係非常大問題,如果認為咁樣對國家有利益,掉返轉香港係被認定為受國家離棄,咁離心只會愈來愈大,最終更會增添不穩定因素,攪不好香港會步新加坡後塵

而且香港亦唔能夠只同全球自由往還,因為香港同內地已經無得可以切割開嚟,或者係長期唔通,咁嘅話對香港社會亦有隱患,長遠亦會令國家有安全危機

所以其實香港同內地通關係要響今年內解決,否則所引發嘅社會民生甚至政治震盪 ...
我都希望可以像往日一樣,星期一至五在港工作搏殺,週末返深圳南山吃喝玩樂,長假出外旅行。

依類好日子,誰不想回復呢?

但既然都分析了國內因國情問題,可見一段時間都未能復常,香港百萬人曾染疫,根本就不會容於國內自由通關。

依個現實之下,香港對外全面開放,就係中國保住香港依顆棋子既唯一選擇,否則就total loss。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2022-9-23 13:13 發表

主要都係以當下未開二十大前嘅情況去分析啫,但由早前一啲對病毒睇法同埋入境限制開始有鬆口嘅跡象去睇,二十大後仲要維持現狀嘅難度愈來愈高,而且呢段期間亦可以針對一班既得利益集團進行動作令其打死無怨

其實香港只係全面對外開放亦不被睇好可以回復好多就真,始終純香港市場有幾大大家心照,所以而家咁見步行步唔係唔得,但最癥結嘅位置唔盡快解決,一時三刻後大家都發覺無用,都只能要向內地衝過去,咁到時候內地邊班人 ...
我都同意,即使香港對外完全開放,都要一段時間先可重新吸納外資回流,而主因就係要睇中央有幾大力度放寬國內資金人才來港,始終香港既優勢離不開中國。依點正係星加坡不可能取代香港的長遠理由。

係結構性問題,不是短期問題,而是能不能既問題。

但前提係要視中國內地既發展情況,我就真的睇唔通中國究竟何時能"復常"。始終內地有內地既法則,非一般平民百姓能參透。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-23 14:07 發表

魚港的命運取決於老尾,是什麼結果很清楚的。仲幻想享受超國人待遇?你交過國稅嗎?
純粹以事論事,國內沒有一個城市在可見既時間能取代香港既作用。

當然依個現實令很多國內同胞不滿,但現實就是現實,做人做事都係要實事求事。

最直接既例子,就係中慨股要保留美國上市地位,繼續吸納外國資金,美國監管機構只能來港查閱公司審計底稿。

為何不去上海?為何不去北京?為何不去深圳?

有原因的,亦係現實。

有權利,自然有義務,世界上沒有免費午餐。香港既特權,純粹係來自本身既利用價值,除非國內有其他城市可取代香港既功能,但既然星加坡也取代不了香港,國內又如何建立另一個香港去取代香港呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]