• 瀏覽: 79,508
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
+7
仲係諗0+幾,真係嫌香港經濟唔死,取消口罩令、強檢、安心等等啦,否則只會令港人外遊,唔會吸引外國遊客

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-23 08:31 發表

要唔要諗方法禁止香港人惡意出境?
人想得太多
越想越自己嚇自己

人地外國有親戚朋友
吳通不比人去探親

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2022-9-23 08:56 發表

香港冇變種? 香港同外國而家唔同咩?
7少陣,可以嗎?

全部外國輸入變種

希望早日完全免檢疫通關

強求清零根本冇意思,浪費人力物力

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 10:28 發表

內地並不是因為擔心病毒失控而鎖國,更深層原因係有太多既得利益階層,利用疫情發國難財,改變原有社會經濟秩序。

政府無法回復原有經濟產業運作,擔心社會穩定問題,令政治形勢失控。

依個才是中國遲遲無法"復常"既原因,但說不出口,只能以保老弱依個道德高地,作為無法"復常"既理由。

一個集運貨櫃,在疫情重重封關之下,由原本價錢升了六倍,當中有做就多少利益團體產業,回復常態,即係打爛依班 ...
網購集運已經常態化
未必會衰退
實體店反而會改變要做埋網購才生存到

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 14:30 發表

純粹以事論事,國內沒有一個城市在可見既時間能取代香港既作用。

當然依個現實令很多國內同胞不滿,但現實就是現實,做人做事都係要實事求事。

最直接既例子,就係中慨股要保留美國上市地位,繼續吸納外國資金,美國監管機構只能來港查閱公司審計底稿。

為何不去上海?為何不去北京?為何不去深圳?

有原因的,亦係現實。

有權利,自然有義務,世界上沒有免費午餐。香港既特權,純粹係來自 ...
現實若不能令人清醒也就是攪錯對象。由林奠換卡超其實已注定是回不了頭了

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-22 14:54 發表
0+7對振興香港經濟根本冇用,反而助長本地居民外出旅行消費,削弱本地零售餐飲

只有0+0先最有效救經濟
0+0 作用都唔大,都係市民出去玩咋。一定要同步取消所有強制措施才有用,遊客才會來

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2022-9-23 14:49 發表

0+0 作用都唔大,都係市民出去玩咋。一定要同步取消所有強制措施才有用,遊客才會來

去旅行仲要做核酸証明有鬼人采你

下年0+0, 免口罩.

自然淘汰, 咪阻地球轉

引用:
原帖由 凡間哈遊艇 於 2022-9-23 12:49 發表

低能仔,你自己係到玩
黨係由嗰低能200斤小學博士領導

其實應該取消室外口罩令

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2022-9-23 14:49 發表

0+0比唔上劉+0。 😆

引用:
原帖由 Essentials 於 2022-9-23 04:47 發表
0+7, 0+3 甚至0+0....都問題,但一定要有加有追蹤功能健康碼……
0+7或0+3,即意味去完旅行回港後,不能在香港再周圍去,過了隔離期,假都放完而要上班

廢老死梗,死左都無人理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]