• 瀏覽: 79,436
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
+7
遲嚟都好過唔嚟, 呢班廢官廢柴, 咁嘅速度, 今次做嘢算快架嘞

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-22 14:54 發表
0+7對振興香港經濟根本冇用,反而助長本地居民外出旅行消費,削弱本地零售餐飲

只有0+0先最有效救經濟
再唔開放係咪想逼死人先安樂?

一步步嚟,0+7,0+6……0+0,一星期搞掂,大家開心gogogo

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-9-23 10:46 發表

內地而家情願永久封關,靠內需都唔會開放外遊。
點知會否搞到抗疫失控
內地並不是因為擔心病毒失控而鎖國,更深層原因係有太多既得利益階層,利用疫情發國難財,改變原有社會經濟秩序。

政府無法回復原有經濟產業運作,擔心社會穩定問題,令政治形勢失控。

依個才是中國遲遲無法"復常"既原因,但說不出口,只能以保老弱依個道德高地,作為無法"復常"既理由。

一個集運貨櫃,在疫情重重封關之下,由原本價錢升了六倍,當中有做就多少利益團體產業,回復常態,即係打爛依班人既得利益,以國情論,引起既社會及政治問題,可才是政府要考慮既深層原因。

快LD啦

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-22 14:54 發表
0+7對振興香港經濟根本冇用,反而助長本地居民外出旅行消費,削弱本地零售餐飲

只有0+0先最有效救經濟
唉。。0+0啦。。浪費時間。。到今時今日+7亳無意義。。

最好拖到班高官份工都冇埋,我就話抵死

吸引到香港人出去旅遊

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-22 15:37 發表

應該放寬限聚令……0+7d人走晒去外地消費但帶d病毒回港醫治增加醫療系統負擔
無0+7就無病毒?🤔

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-9-23 10:46 發表

內地而家情願永久封關,靠內需都唔會開放外遊。
點知會否搞到抗疫失控
初初我好支持中國封城。。但到依家個個國家都放棄抗疫,得中國唔放棄,再封城抗疫係無意義。。清O就更加無乜可能做得到。。

廢老咁驚死唔好出街囉
或者你唔鐘意可以走架啵,無人留你

藍藍既仔女都講明唔會理班藍藍父母,藍藍病死都無人理,梗係驚啦

引用:
原帖由 safmarine999 於 2022-9-22 14:45 發表
隨著本港疫情回穩,確診個案由本月初曾破萬宗,大幅回落至過去兩日均在五千多宗水平,政府正研究放寬入境檢疫政策。消息指,政府最快下周公布將現時

點解又係慢人幾步既?
應該立刻0+0 先救到香港個經濟.
香港無能力學阿爺個套清零政策.

O十O

未必多人黎
係多人出去玩

香港各項食水深,水準差
大家焗住忍佢好耐

引用:
原帖由 高傲認真的草裙 於 2022-9-23 11:35 發表
吸引到香港人出去旅遊
輸入個案到時一定會增加。。既然係甘,點解唔解除所有疫情檢測。。疫情報告等。。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 11:48 發表
O十O

未必多人黎
係多人出去玩

香港各項食水深,水準差
大家焗住忍佢好耐
起碼國際商業, 外國從業員果D可以自由進出.
否則全部遷晒去新加坡, 香港就立刻變漁港.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]