• 瀏覽: 75,794
  • 回覆: 7
+5
引用:
原帖由 1234maui 於 2022-9-22 13:36 發表
俄羅斯呢10幾年已被西方滲透,中國要小心!
俄羅斯就係信錯歐美,被社交媒體滲透,沒有過濾通訊能力,就好似泰國. 緬甸.烏克蘭....香港特區,反對派(美國代理人)號招,就成千上萬垃圾走上街抗議,支持政府嘅聲音被滅,結果只有兩個:政府被推翻,新政府被美國控制,成為奴隸國;現政府血腥鎮壓保住政權,但被歐美制裁。

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 10:19 發表

同意,要學北韓管理,封鎖所有vpn, 要出國必須番查,家人留在中國,一有異心立即連座。要讓國人知道自己幸福👍🏼
哦!你喜歡就得,我無意見!
我只係覺得香港已經很自由,如果能夠阻擋 假新聞.謠言流傳,社會安定,就真係樂土!

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 21:14 發表

’假‘新聞🤣🤣🤣
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕🤭
真係樂土👍🏼👍🏼👍🏼
太子831死咗人,在你眼中肯定係「真」新聞了,你慳啲啦,黃畜文宣!🥱🥱🥱

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:25 發表

你説的無死人是事實,
不過你可以回應一下嗎?因為你上面好像不相信我說的是事實,可以説一下,我上面三點那一個不是事實嗎?😅😅😅
要我回應,請你自己睇多一次寫乜,然後再發問啦!
提示:量詞

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:37 發表

簡單啲。請問以下兩點有那一條是假的,
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕
「好多人」 「大部份」
以專業記者.媒體角度嚟講,係唔應該出現嘅字,要用「數字」去取代,等讀者自行去判斷多與少,由記者.媒體主觀地加上去嘅量詞,並非「新聞」內容一部份,所以我可以答你,這是「假新聞」!

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 09:28 發表

你的意思是大部分人不支持習主席的共同富裕,對嗎?
你有閱讀障礙?
我指「大部份」點樣得出嚟,究竟「大部份」即係幾多.受訪目標及數目,受過訓練.專業的記者.編輯會引用「數字」及「來源」,我話「大部份」係訪問曱甴,結果會係相反,誤導群眾,這不是假新聞嗎?
例如:根據xx統計(加上來源),有90%中國民眾支持習主席。

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 12:42 發表

大部分人呢個係中學生問題嚟嘅,大部分人的意思是多於半數人,而我在中國人,所以你覺得是不是多於半數中國人支持共同富裕呢?

唉,大部分都要解釋,來源🤭🤭🤭,我問的是事實是不是。希望以上資料可以令你答得出是不是大多數人支持習主席。

小弟簡單啲,支持習講話和共產黨領導😇,閣下就慢慢想支唔支持啦。
報紙/媒體講「大部份」「少部份」,根本係背棄自己嘅專業,用記者主觀意志去誤導讀者,50%就50%,55%就寫55%,「如實報導」有幾難呢?🤔🤔🤔

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 15:16 發表

我的問題好難嗎?
你覺得是不是多於半數中國人支持共同富裕呢?
你覺得?
原來你覺得都可以想這麼多🤔
佩服佩服👍🏼
你講乜,你有表達困難+閱讀障礙症?
「多於半數」,既然媒體報道事實,應該有確實數字,為何要用「大多數」「極少數」這些形容詞,用“確實數字”去樣讀者知道,不是更佳嗎?
說穿了,就是媒體.黑記想去引導讀者,從而達到佢哋嘅目的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]