• 瀏覽: 75,769
  • 回覆: 65
+5
引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 00:37 發表

奶美奶到作嘔🤮

作野作到你自己信就好😏
從來冇提過美國,咁叫奶美?
烏克蘭在戰前從來都只係親俄或親歐,和美無關。

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 09:00 發表

原來親西方係唔包括美國既😏

烏克蘭無親美,顏色革命美國人係清白既😏

烏克蘭一早話要加入北約,北約話事既係邊個國家呢?要加入只有「歐洲人」北約嗎?🤮🤮🤮🤮🤮

無講美國呀,美國係神聖貞潔無暇呀,美國無插手過烏克蘭架,拜登個仔無利用美國勢力去過烏克蘭揾著數㗎,美國無干預過大陸對烏克蘭馬達西奇收購架,戲子總統係自己發神經無啦啦沒有大陸既投資咋😂😂😂😂😂
親歐唔等於親美。
德英美法等國的利益不一樣。
歐盟和北約也不一樣。
所以親歐和親美本質上就唔同!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 10:40 發表

咁你而家講親俄就經濟會差喎
不如你講下俄羅斯親美、親西方果陣
經濟環境如何?
俄羅斯經濟最好嗰期係2000-2008年,其間俄歐又好,美俄又好都係相當唔錯的關係。
2001年美軍能進駐中亞這個俄國後花園反恐就得俄羅斯準許。

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 10:49 發表

德法一直同烏克蘭唔係咁friend, 一直襟住唔比烏克蘭入北約同歐盟,就算俄羅斯收番克里米亞都係咁

係烏克蘭自作多情啦,奶一個唔接受自己既歐洲啦

烏克蘭同你一直無奶美架,咩野都唔關美國事架,北約無美國份架,你呃到自己就好啦🤮🤮🤮
2014 烏克蘭只係在親歐和親俄之間選擇,係融入歐洲經濟體系定定加入俄羅斯唯首的體系之爭。
和美國有乜關係? 無!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 10:51 發表

依個時期咪就係普京上場果陣喎
而唔係之前親歐既葉利欽搞休克療法
2000-2008俄歐和俄美的關係都係相當唔錯。
俄國第二次攻車臣,殺的平民都唔少,格羅茲尼都被摧毀,歐美當睇唔到就知。

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 11:54 發表

你自己幻想摭
烏克蘭不可融入美國的經濟體系。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 12:00 發表

又避重就輕
唔敢講親歐脫胎換骨啦?
親歐就有一個機會可以變波蘭,親俄就死路一條,最好都係白俄。

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 12:15 發表

烏克蘭親美係人盡皆知事實,在俄烏戰爭前已經係咁,蘇聯解體後甚至之前,美國已經不斷滲透烏克蘭政經各層面

反而烏仔係美國影響下,貪腐又無能既領導人不顧自身力量同人民利益,甘願作為美國馬前卒,不斷挑釁俄羅斯,破壞歐洲同俄羅斯愈來愈密切既關係,唔比德俄、法俄愈走愈埋,唔比法德建立獨立自主既歐洲軍

歐俄反面,最大利益就係美國,而家歐洲咪又要乖乖聽美國話啦

你幻想老作兼乃美,係改變唔到人盡皆知既 ...
東歐各國獨立後基本親美,嗰嗰都不貪腐無能,經濟快速發展,偏偏東歐數一數二親俄的就貪腐無能,點解呢?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 15:04 發表

而家烏克蘭唔係死路一條咩?
喺你眼中
西方世界就算食屎都係香?
又未必。將來的事難講,烏克蘭在抗戰中表現出來的民族氣節,未來還是可期的。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 15:08 發表

亞美尼亞親美
然係俾阿塞拜疆打到喪權辱國
美國理都唔理依啲舔狗
不過你眼中又係西方世界偉光正
又係扮盲當睇唔到
亞美尼亞係俄國領導的集體安全條約組織的成員國,又和反美大將軍伊朗親近。
一個集安組織的成員國又和伊朗友好的唔可能親美。
阿塞拜疆和土耳其和以色列友好,阿塞拜疆也不反美。
高加索地區形勢複雜,而且係美國勢力相當弱的地區。用親美和反美來描述高加索形勢係智力有問題,希望閣下唔係。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 18:28 發表

看到你如此尬吹
真心覺得可笑
見你話阿美利亞親美可笑好多

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 14:28 發表

而家又親美唔係親歐啦, 終於認啦.

又係你話烏克蘭自2008年開始親歐架, 十幾二十年親西方學西方啦, 2014年之後全面倒向西方啦, 但係就變本加厲成為歐洲子宮 , 戰前歐盟政府都批評烏克蘭政府貪污腐化

點解既?
東歐係親美,不過不包括烏克蘭,白羅斯和塞爾維亞.
仲有,烏克蘭在2008年前一直親俄!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 18:37 發表

帕希尼揚就係親美派
你唔識就話人可笑?
除左每次護航西方
你仲識乜?
一個集安組織成員和伊朗好朋友係親美,你係咪可笑好多?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-11-4 18:37 發表

帕希尼揚就係親美派
你唔識就話人可笑?
除左每次護航西方
你仲識乜?
阿美利亞有冇退出集安組織?無!
有冇破壞和伊朗友好關係?無!
帕希尼揚可能對美友善,但不代表親美!

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-11-4 18:39 發表

兜得好樣衰囉😏
東歐各國紛紛加入北約,當然有幾多例外,總體親美就係鐵打的事實!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]