• 瀏覽: 75,655
  • 回覆: 7
+5
引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-22 11:31 發表
請問下烏克蘭百萬壯丁從哪裡冒出來?
本國咯。烏克蘭動員左幾個月啦。
以人口支持。烏克蘭最高可動員數係250萬兵力。
俄佬都無動員!
高估自己嗻。烏克蘭咁大。人口又多。真打。你無百萬兵力打條鐵咩。
伊拉克當年都號稱100萬軍力。美軍足足出動45萬地面部隊先搞得掂。

即系俄佬今日,最低都需要50萬軍力先可以打低烏克蘭。 今日前線得十幾萬。
俾人反攻咯 前線企人守位都唔夠。俾人空位突入。 漏曬。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 15:27 發表

其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富
其實按照俄羅斯法律。動員兵係唔可以出國作戰。
只有合同僱傭兵可以出國打仗。
咁今日,公投完啦。個幾個州就唔算境外咯喔。算國內。
動員兵就可以進駐防守!  合同兵有左後防。自己就可以去打進攻。
合同兵俄佬只可以調出20萬。
動員兵就有過百萬。

所以要緊急公投。 投完,俄佬先有足夠人手守衛個幾個親俄地區市民同據點。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-22 09:52 發表
所以說中國是這次俄烏戰爭大贏家。
別的先不說,單單是觀摩實戰,吸取經驗教訓就是無價。
我覺得其中一個最重要的原則就是:一旦開戰就必須獅子搏兔盡全力,必須第一時間斬首,絕對不能給綠魔黨在國際上表演的機會。
大國打細國。靠斬首,靠外科手術戰可以。因為人少地窄。一次玩曬。
但今次其實俾中共學到係一樣野。

美國佬水人!
邊個話今日高科技就可以唔重視人數?

一旦係一個有廣大領土個地區,爆發大國戰爭。
一兩次斬首,外科手術攻擊。咩q海馬斯襲擊。 係完全起唔到大效果。
人地唔會因為死個幾個上校。 一兩個指揮部唔掂。就散曬。會有人頂替。會再補充。

反而俾中共睇到。戰線上邊企唔夠人,形成唔到防線。後方無密集個後補做縱深。人數唔夠! 烏克蘭又好,俄軍又好。
係好容易俾人一打就穩到空位打你成幾千平方公里落來。

因為烏克蘭有高技術武器啦。俄佬都唔差。
但最後解決大國戰爭問題,仲系陸軍! 仲系一個個去佔領據點個士兵。

俄佬精簡陸軍,精簡出咁大個問題。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-9-22 20:05 發表

俄軍最初輕敵係最大問題,明知對手有大量反坦克導彈,仍派裝甲部隊衝,而且又輕視無人機的運用,亦無乜防範無人機的反制設施。
呢d其實都唔係重要。 你睇俄軍進攻開始係好順利。野戰無任何問題。
關鍵就係對大城市。
打城市,空襲 高科技其實無咩大作用。
而唔好俾班黃人誤導。 一個城市如果係有意堅守。就連美軍都唔可以靠少數人高科技打落來。
伊拉克戰爭,納西裏耶戰役就係版。咁係幾十年來,美軍第一次遇到堅決防守個城市戰。其他都系因為怕而走佬。
咁真系守會點? 伊拉克11步兵師8000人頂住左美軍4萬陸軍仲有空中日日精準高科技空襲。而且攻擊個係美軍精英部隊……其中有82空降師同第二機步師
伊拉克頂住左半個月。最後係美軍炸平全城。連平民一齊炸。
你好少見到美軍人海戰術掛,三打一,人多打人少,都打到咁款

咁基輔 哈爾科夫呢種過百萬人城市?

俄軍就系人少。估計得太不足啦。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 21:14 發表

動員後備兵員喎! 退伍軍人  要公投咁有趣?  第一次聽
俄軍從二十年前開始軍事改革。學埋曬美軍搞一堆麻煩事。
動員後備退伍。當然啦。
學美軍減少左陸軍。
陸軍人員唔夠啊。而且搞到現役國內義務兵動員兵個服役期減到一年半。
即系預備役反而軍事訓練仲長過現役。
但你放心,後備唔係去上戰場。係要整備置換。
即系將現役部隊調開。你要有後備頂原來崗位,後備係俄羅斯境內頂替。其他現役咪調得出30萬去打仗咯。。
最弊個法律又動員兵唔可以出國打。都唔知道當時邊個傻佬咁q樣迷信美軍。
搞到要玩法律文字。公投之後再調兵過去。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 00:31 發表

唔精簡邊有錢養咁多人……
比美國水左玩震盪療法,乜都震散晒啦
咁點解蘇聯個陣可以? 其實根本唔係呢回事。
蘇聯以前係一種特別個雙軌制後備兵制度。你可以當成係一種職業技能提昇計劃。
蘇軍每一個級別個管理job都系兩個backup。 一個職位同時有三個人一齊。你可以當警隊一個沙展位有三個人一齊做。一個警司位又係三個。
睇落好腐敗。咬糧多過做。
然後後備兵係後方。照常參加社會工作。係等閒休息日按規定參加軍隊訓練。
當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個帶正規常備兵去打仗。另一個返去後方接收經過訓練個後備兵出發。第三個留低準備接收新一批後備。

平日養一隊兵就得。 但戰時。你可以即刻從將軍到士兵個成建制完善軍隊多一倍。然後有經驗個管理系統仲有一套系度培訓新一代軍隊。

咁好用個辦法。 俾美軍水到廢左。

引用:
原帖由 棧道 於 2022-10-17 18:30 發表

師兄中晒point,,,打城市戰最後就係全炸,,不過俄佬又冇咁既氣勢
係無咁個軍力……美軍打個納西裏耶都出動4萬陸軍啦。咁其他戰線都需要人企位喔,調曬去一個地方,其他地方無曬人?
事實係,美軍當時打伊拉克動用左45萬陸軍架。
唔係真系信高科技啊嘛?真打仗,美軍一樣係人山人海咁去 馬仔唔夠,點企位啊。個陣型空曬啦。

俄軍今日係前線,全部加埋都系十萬。
佢邊個地方可以集中幾萬人打?
你一集中,其他地方空曬。烏克蘭即刻係個空位突入。

哈爾科夫州,烏克蘭咁靚反擊咪係咁咯。
你調兵去赫爾松,佢就入你哈爾科夫空位。
打波咁嗻。 你紅牌罰三件落去,巴西都可以輸香港啦。
個後衛防線一定有空位啊嘛。

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-10-18 21:04 發表

其實比烏軍鑽左空子,俄國為左向國際社會宣示俄國有能力同時面對多方面威脅,由烏克蘭前線抽調幾萬大軍去遠東參與多國聯合軍演,令烏克蘭前線某d薄弱地區只能靠少量烏東親俄武裝,就好似哈爾科夫就係典型,烏軍大規模反攻兵力過萬人,但呢度只有1-2千親俄武裝同少量正規軍,所以烏軍一打反攻,俄國立即選擇大規模徹退,因為兵力相差太大,俄國選擇保留有生力量更重要,等軍演完左幾萬大軍陸逐調番烏前線,加上依家普京選擇戰 ...
只不過係改善。但烏軍都係度不斷徵兵補充人數。
即系俄軍補充人數個同時,烏軍一樣補充。
而要打快攻,其實就係要中斷敵人補充個路徑。 一係截斷佢補充物資個渠道。等佢有人無鎗。今日俄軍明顯做唔到。除非能夠包圍烏克蘭西部同控制領空。但無法完成,所以北約係西部不斷運軍備入去。

一係快速殲滅佢主力。等佢無法補夠。
最簡單係打死佢指揮中心,等佢群龍無首,指揮唔到就補咩都無。

三樣,俄軍係之前都無完成。今日烏軍已經有50萬軍力。
咁俄增兵個同時烏一樣增兵。

只不過係戰爭越打越大型。打成持久戰……
而要靠規模壓死烏克蘭。大家人多都可以打低佢個情況?
當年二戰就有參考。

你要企滿所有戰線,同時有突擊能力突破對方一樣好多人個陣地。

蘇聯烏克蘭戰役對陣德國。

出動150萬兵力 5000架飛機。8000部坦克 3萬幾支大炮,先可以做到。

所以之前澤連斯基一開口要北約提供一萬部坦克,係有原因。因為之後打落去,個規模一定會越來越大。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]