• 瀏覽: 75,767
  • 回覆: 6
+5
引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 15:08 發表

本國咯。烏克蘭動員左幾個月啦。
以人口支持。烏克蘭最高可動員數係250萬兵力。
俄佬都無動員!
高估自己嗻。烏克蘭咁大。人口又多。真打。你無百萬兵力打條鐵咩。
伊拉克當年都號稱100萬軍力。美軍足足出動45萬地面部隊先搞得掂。

即系俄佬今日,最低都需要50萬軍力先可以打低烏克蘭。 今日前線得十幾萬。
俾人反攻咯 前線企人守位都唔夠。俾人空位突入。 漏曬。
其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 16:01 發表

其實按照俄羅斯法律。動員兵係唔可以出國作戰。
只有合同僱傭兵可以出國打仗。
咁今日,公投完啦。個幾個州就唔算境外咯喔。算國內。
動員兵就可以進駐防守!  合同兵有左後防。自己就可以去打進攻。
合同兵俄佬只可以調出20萬。
動員兵就有過百萬。

所以要緊急公投。 投完,俄佬先有足夠人手守衛個幾個親俄地區市民同據點。
動員後備兵員喎! 退伍軍人  要公投咁有趣?  第一次聽

引用:
原帖由 雨農 於 2022-10-5 11:30 發表
日本侵略中國已經用行動援助中國幾十年,中共政府從來不提起,每晚只播放仇日神劇!
日本侵華是不對但敢於補償,中日友好醫院、北京國際機場、上海浦東機場、武漢天河機場、大連貨櫃碼頭、北京地鐵、武漢地鐵、重慶電車、各省各地火力發電廠都是日本無償建設。
你都幾趣智   日本侵略中國 殘殺中國人 及亞洲其他人民   ! 同經濟投資可以有直接關係?  強姦完你 比5百蚊你就吾算強姦?  呢d係咩邏輯? 動物式思維?

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-10-5 11:45 發表

唔駛咩一口咬定!俄羅斯就係破壞聯合國憲章,一個主權國家侵略另一個主權國家,侵佔別國主權領土,咁唔係侵略係咪?伊拉克當年侵吞科威特,就比聯合國打柒佢!

最好笑係,俄羅斯侵佔烏克蘭主權領土,又搞咩四州假公投,點知根本四個州都未能原全侵佔,走去持槍威脅平民投票搞獨立,仲衰過塔利班!比人問到四個州個邊境喺邊,完全唔識答,連自己都騙唔到自己嘅大話,只有俄契毛粉先信,可憐!
你對事件了解  完全吾清晰!  1  俄國出兵理由 係清理 納稅烏軍  原因 納稅烏軍屠殺 烏竟內斯巴伕族人   以混合波蘭非斯巴族語言 滅族斯巴伕族人  2  以美國控制的非斯巴伕族政權提供侵略斯巴伕族人安全     重點俄烏事件是美國攻擊歐洲及俄國經濟手段  加上你哋咁支持美國做法 美國更事無忌旦!   當美國下手 係亞洲制做戰爭 打擊亞洲經濟  希望你都會支持  吾好到時又出來吊 政府如何無能  保護吾到你d利益

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-10-5 12:45 發表

你就完全唔清晰!你啲資料全部來自大外宣,俄羅斯就係正義之師!但好可惜,俄羅斯從來唔係!

你要清楚整件事就將時間撥回2014年,俄羅斯如何吞併克里米亞,又假旗又陰招又假公投,吞併咗克里米亞後,仲要喺頓巴斯地區將大量烏軍殘殺,你又知唔知?所以先出現少數極端民主主義及阿速營等等!

呢八年根本就係雙方在對陣打仗,啲大外宣就淨係講到只有烏軍屠殺,咁俄軍及親俄武裝分子有冇殘殺烏軍及平民?布查屠 ...
戰爭本有傷亡  所以正常人是討厭戰爭  由其是背後挑釁戰爭的人! 為利益視人民生命如貨品的人!  而屠殺平民更是可恥之事  戰事相方可有不同立場  但如當立場視意為屠殺平民的人更可恥  吾係現代點解出現戰爭罪?

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-10-5 12:45 發表

你就完全唔清晰!你啲資料全部來自大外宣,俄羅斯就係正義之師!但好可惜,俄羅斯從來唔係!

你要清楚整件事就將時間撥回2014年,俄羅斯如何吞併克里米亞,又假旗又陰招又假公投,吞併咗克里米亞後,仲要喺頓巴斯地區將大量烏軍殘殺,你又知唔知?所以先出現少數極端民主主義及阿速營等等!

呢八年根本就係雙方在對陣打仗,啲大外宣就淨係講到只有烏軍屠殺,咁俄軍及親俄武裝分子有冇殘殺烏軍及平民?布查屠 ...
而作為事件中的美國  不故俄羅斯的國家安全  招募烏克蘭加入北約  事件發生前更提出軍事支援烏克蘭 也支持烏克蘭加入北約入慮  係呢種不停挑釁下  正常人都知結果就是相方的戰爭: 利益者視平民生命如貨品  平民反而支持利益者立場  呢種行為在全球任何地區只被視為平民利益背叛者 !

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-10-6 10:03 發表

你係咪講緊俄羅斯?2014年克里米亞及頓巴斯無端端死去大量烏軍及平民百姓,全部都係普丁一己私慾!

俄羅斯假旗行動,加上俄軍偷偷越過邊界,連同一直暗地支持嘅親俄武裝分子,偷襲烏軍,令大量烏軍被圍,談判下要烏軍放下重武器,從人道走廊撒出,但俄羅斯出爾反爾,乘機殺掉大量烏軍,又把頓巴斯地區親烏嘅平民拉走,克里米亞又趕走晒韃靼族人,種下極端民族主義嘅仇恨,呢啲就係俄羅斯種下嘅前因,唔信自己去查吓 ...
克里米亞事件  起因  係當時咩花政變 推反當時政府! 而後成立政府更種族滅絕斯巴夫裔語言 更將二戰納稅份子視作國父  道至烏東地區取向獨立   呢d吾係睇咩文宣  作為當時見証的人 記憶!  而當然有個烏克蘭妹上youtube  大大聲話要爭取民主自由   不過後來冇人再訪問佢 政變後政府是否民主自由!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]