• 瀏覽: 75,881
  • 回覆: 20
+5
引用:
原帖由 雨農 於 2022-10-5 11:09 發表

人家說得清楚,你話人唔知噏乜,這表明你認為俄羅斯侵略是正確,如果你是領導人,你必然派出志願軍幫助俄羅斯!
而家係你一口咬定話俄羅斯侵略,我幾時有講過呢?
我又唔係領導人,你又知道我點諗?

抗日戰爭時官方政府係國民黨,就算有先進軍備援助都係畀國民黨
共產黨有幾多家底?長矛大刀打下游擊突襲就得,就算有軍備都係繳敵所得
日本當然想同共產黨正面戰爭啦,毛澤東有冇咁傻呀?
日本從來冇放棄打擊華北根據地,只不過八路軍唔會正面同日軍交鋒(直至百團大戰)
國民黨固守重慶有足夠軍備,可以同日軍正面戰鬥,但都被日軍轟炸重慶
如果冇國共合作,相信重慶都守唔住

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-10-7 20:48 發表

日本投降最主要原因,蘇聯將日本幾十萬兵捉咗去開礦。
前期尾國一直賣戰爭資源畀日本仔侵略其他國家~直接後期尾國要出嚟攞著數,就停止供應,日本炸珍珠港尾國有借口出兵~
而且當時中國用人命拖住咗日本~
自從德國戰敗之後,日本要打晒成個盟軍,投降係遲早問題
不過美國投放兩個原子彈,的確係加速日本投降
中國亦死少好多老百姓,我個人立場係感謝美國嘅

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-10-8 08:01 發表

感謝條毛,冇尾國前期賣戰爭資源畀日本,日本根本無力發動咁大嘅戰爭~

自從蘇聯解體,歐尾就開始洗腦全世界淡化蘇聯喺二戰嘅作用,誇大尾國。
一單還一單,二戰結束當然唔能夠完全歸功於美國
當時中國冇錢冇資源冇地位,就算想買軍備都無能為力
美國投放原子彈雖然唔係全為中國,但二戰的確提早結束
日本即時投降,中國亦死少好多老百姓

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-10-8 08:49 發表

凡事都有因果關係~而且尾國根本冇功~只係為咗利益~

前期發戰爭財,後期出嚟收割~係為咗佢自己,吾存在為中國。
我一早已經講過美國唔係為正義參戰,做中立國係發戰爭財
中國抗戰8年,美國唔會1945年先睇到
不過投放原子彈打落水狗的確係令日本即時投降,減低咗中國人傷亡
即使動機不純,客觀亦對中國有利

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-10-8 08:53 發表

可以介紹下邊架公車仲可以打開窗比你吐痰嗎?🤔
玄學家預測來年運程叫人小心飲食
唔通叫人放膽任食咩
街頭小販叫人埋嚟睇埋嚟揀
唔通唔畀睇唔畀揀咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]