• 瀏覽: 75,865
  • 回覆: 430
+5
引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:42 發表

你哋成班人係咪想作反?你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為阿爺增添煩腦?係咪想全部拉晒去勞改?
唉...
讀多兩年書先啦

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 14:08 發表

唉...
讀多兩年書先啦
你讀咗幾年書啊?成日喺度提咩獨立公投!

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-22 09:09 發表
俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?

普京好明顯就係錯估美西的嗜血,以為是但打一打表達不滿,就可以令美西回到談判桌,重視俄的安全訴求
結果呢? 我們看到的是美西一邊綁住俄的核武優勢,另一邊不斷加大武裝投入,想陰乾俄羅斯

現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎?
好明顯都係唔夠! 烏已經動員百萬壯丁,估計美西都投入數萬人進入烏克蘭,仲有數十萬在後方作戰術及後勤支援
俄羅斯還 ...
咩玩法?因為烏東西省要公投入俄羅斯呀,本來入去既就唔多只有十幾萬,現在要固守四省,當然要更多預備役

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-23 12:03 發表

陸軍最強,怎樣推進?
先要渡海,集結數十萬兵力渡海,對方已經使用導彈攻擊港口、船艦,-旦被猛烈轟炸戰事已經結束玩完!
二次世界大戰呀,集結數十萬渡海打台灣?

美國主人真係多得你地尼班低能仔,先錯失打壓中國既機會

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 15:08 發表

本國咯。烏克蘭動員左幾個月啦。
以人口支持。烏克蘭最高可動員數係250萬兵力。
俄佬都無動員!
高估自己嗻。烏克蘭咁大。人口又多。真打。你無百萬兵力打條鐵咩。
伊拉克當年都號稱100萬軍力。美軍足足出動45萬地面部隊先搞得掂。

即系俄佬今日,最低都需要50萬軍力先可以打低烏克蘭。 今日前線得十幾萬。
俾人反攻咯 前線企人守位都唔夠。俾人空位突入。 漏曬。
擺明就輕視對手。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-23 15:59 發表

咩玩法?因為烏東西省要公投入俄羅斯呀,本來入去既就唔多只有十幾萬,現在要固守四省,當然要更多預備役
你到底係咪想作反?都提咗你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?咁打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為你阿爺增添煩腦?你係咪想拉去勞改?

“阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投”
你點知
如果係咁
蔡英文政府點解唔敢搞?

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-22 09:52 發表
所以說中國是這次俄烏戰爭大贏家。
別的先不說,單單是觀摩實戰,吸取經驗教訓就是無價。
我覺得其中一個最重要的原則就是:一旦開戰就必須獅子搏兔盡全力,必須第一時間斬首,絕對不能給綠魔黨在國際上表演的機會。
absolutely true n agree no more

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-23 08:56 發表

一個動用過百萬兵力攻台要看俄烏汲取經驗?
軍方不是先考慮怎樣第一波攻擊、第二波攻擊⋯⋯第三波攻擊⋯⋯!
空中支援、海軍支援、陸軍推進佈防,前線指揮部、後勤指揮部,每推進一步都要空中支援等等!
仲有共軍用導彈攻擊台灣重要設施、機場、港口,美軍用同樣反制攻擊,前線補給一但出現問題只能投降,渡海戰只要行錯一步全軍必定被全殲滅或投降,真的難打!九死一生之策!
儍的嗎?
諗住保留實力?減少傷痛?
獅子搏兔,全軍盡出,72hrs 內結束!

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 11:15 發表

哦!你喜歡就得,我無意見!
我只係覺得香港已經很自由,如果能夠阻擋 假新聞.謠言流傳,社會安定,就真係樂土!
’假‘新聞🤣🤣🤣
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕🤭
真係樂土👍🏼👍🏼👍🏼

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2022-9-23 18:52 發表

儍的嗎?
諗住保留實力?減少傷痛?
獅子搏兔,全軍盡出,72hrs 內結束!
艦艇在航行中對方知唔知道?現在衞星咁先進。
登陸戰解放軍處於被動傷亡很慘重,簡直任人射殺!

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 21:14 發表

’假‘新聞🤣🤣🤣
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕🤭
真係樂土👍🏼👍🏼👍🏼
太子831死咗人,在你眼中肯定係「真」新聞了,你慳啲啦,黃畜文宣!🥱🥱🥱

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 22:41 發表

太子831死咗人,在你眼中肯定係「真」新聞了,你慳啲啦,黃畜文宣!🥱🥱🥱
你説的無死人是事實,
不過你可以回應一下嗎?因為你上面好像不相信我說的是事實,可以説一下,我上面三點那一個不是事實嗎?😅😅😅

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 14:08 發表

唉...
讀多兩年書先啦
所以你也支持地方獨立公投?

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:25 發表

你説的無死人是事實,
不過你可以回應一下嗎?因為你上面好像不相信我說的是事實,可以説一下,我上面三點那一個不是事實嗎?😅😅😅
要我回應,請你自己睇多一次寫乜,然後再發問啦!
提示:量詞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]