• 瀏覽: 75,760
  • 回覆: 430
+5
引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 15:27 發表

其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富
你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-23 11:36 發表
中國要做嘅係每年廣積糧,增加石油儲備和軍事硬件。
中台與俄烏有幾點不一樣:

兵力
戰爭最後勝利,係要靠陸軍佔領土地。而解放軍陸軍兵源和戰鬥力是世上最強。

目標
俄羅斯是想懲戒烏克蘭和取回俄裔地方,但保留基輔政權。而中國是要統一全國,不會畏首畏尾留下一吋空間。老解會在淡水河停下慢慢談判嗎?歷史上老共不接受隔江分治,劍指南京。

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後, ...
感覺,近幾年老解射擊訓練、聯合兵種軍演的次數、規模,比俄羅斯更好準備。
央視差不多每星期有轟山訓練影片(小心阿里山成為孟良崮2.0)。另一方面,台灣沒有大型軍訓射擊場,台軍有規規的是唯有向海發炮,很難檢查成效。

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-23 11:36 發表
中國要做嘅係每年廣積糧,增加石油儲備和軍事硬件。
中台與俄烏有幾點不一樣:

兵力
戰爭最後勝利,係要靠陸軍佔領土地。而解放軍陸軍兵源和戰鬥力是世上最強。

目標
俄羅斯是想懲戒烏克蘭和取回俄裔地方,但保留基輔政權。而中國是要統一全國,不會畏首畏尾留下一吋空間。老解會在淡水河停下慢慢談判嗎?歷史上老共不接受隔江分治,劍指南京。

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後, ...
陸軍最強,怎樣推進?
先要渡海,集結數十萬兵力渡海,對方已經使用導彈攻擊港口、船艦,-旦被猛烈轟炸戰事已經結束玩完!

之前台灣只靠自身防衛還有希望奪取,現在美國介入根本沒有辦法制勝!
中國大陸算吧!努力改善自身經濟!

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-22 09:09 發表
俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?

普京好明顯就係錯估美西的嗜血,以為是但打一打表達不滿,就可以令美西回到談判桌,重視俄的安全訴求
結果呢? 我們看到的是美西一邊綁住俄的核武優勢,另一邊不斷加大武裝投入,想陰乾俄羅斯

現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎?
好明顯都係唔夠! 烏已經動員百萬壯丁,估計美西都投入數萬人進入烏克蘭,仲有數十萬在後方作戰術及後勤支援
俄羅斯還 ...
今次徵兵, 明顯只係為左公投完加入俄羅斯的4個地區加強兵力.

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-23 02:14 發表
俄國輕敵,起初以為用裝甲部隊可輕易取勝,逼司機上談判桌(甚至攻入基輔),結果被烏方大量反坦克武器消滅

俄軍隊主要問題是數量不足夠,結果被敵方突破防線

歷史上不少戰爭,佔有人力優勢的一方往往採取多次+少量增兵,結果完全達不到戰略效果;二戰時,北非戰場正是如此。假如希特拉一開始投放多點軍力在北非戰場,隆美爾早就勝利了

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內 ...
老俄根本唔想打完~
今個凍天, 歐洲應該會好慘~ 老俄繼續賣資源發財.
4個洲公投完加入老俄~ 係重要既產糧區域~
到過左凍天~ 遲D老俄又對糧食加價繼續搵錢~

成件事真正苦主係歐洲~

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 15:27 發表

其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富
其實樓主都講左兩句好得意既野.
1: 俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?
20號話公投, 21號話動員
2: 現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎? 好明顯都係唔夠!
如果唔夠, 咁點解又只動員30萬

咪就係關公投事囉~

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 11:46 發表

你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!
科索沃呢?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:19 發表

科索沃呢?
炸到溶溶爛爛冇水冇電冇公路,然後攪民主選舉
選民主一方有重建貸款,選另一方就食自己

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 12:16 發表

其實樓主都講左兩句好得意既野.
1: 俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?
20號話公投, 21號話動員
2: 現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎? 好明顯都係唔夠!
如果唔夠, 咁點解又只動員30萬

咪就係關公投事囉~
你哋成班人係咪想作反?你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為阿爺增添煩腦?係咪想全部拉晒去勞改?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:19 發表

科索沃呢?
又嚟轉移話題,慣性技倆!

咁又要提返南斯拉夫種族滅絕事件先!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:46 發表

又嚟轉移話題,慣性技倆!

咁又要提返南斯拉夫種族滅絕事件先!
話新疆都係喎,典算?盧旺達 又唔理?

伊拉克最好,話晒有枝洗衣粉  

侵略就係侵略,呢個你講得o岩

咪扮聖人喇 😎😎

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:55 發表

話新疆都係喎,典算?盧旺達 又唔理?

伊拉克最好,話晒有枝洗衣粉  

侵略就係侵略,呢個你講得o岩

咪扮聖人喇 😎😎
扮咩聖人啫!宜家發生嘅事,又拎從前嘅事相提並論,你係咪古人?

"你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!"

最叻作野咪係1450喎
咩運重武器去馬里烏波爾、6月大反攻
錯完又錯
不停出醜

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:58 發表

扮咩聖人啫!宜家發生嘅事,又拎從前嘅事相提並論,你係咪古人?
你未出世呀小朋友?
幾耐之前嘅事?

侵略就侵略,如果?歴史就係侵略嘅歷史,打贏左就改名係建國,
咪扮道德L
戰爭只有生死同成王敗寇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]