• 瀏覽: 75,773
  • 回覆: 430
+5
引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 21:28 發表

俄軍從二十年前開始軍事改革。學埋曬美軍搞一堆麻煩事。
動員後備退伍。當然啦。
學美軍減少左陸軍。
陸軍人員唔夠啊。而且搞到現役國內義務兵動員兵個服役期減到一年半。
即系預備役反而軍事訓練仲長過現役。
但你放心,後備唔係去上戰場。係要整備置換。
即系將現役部隊調開。你要有後備頂原來崗位,後備係俄羅斯境內頂替。其他現役咪調得出30萬去打仗咯。。
最弊個法律又動員兵唔可以出國打。都唔知道當時邊個傻佬咁 ...
唔精簡邊有錢養咁多人……
比美國水左玩震盪療法,乜都震散晒啦

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 00:31 發表

咁點解蘇聯個陣可以? 其實根本唔係呢回事。
蘇聯以前係一種特別個雙軌制後備兵制度。你可以當成係一種職業技能提昇計劃。
蘇軍每一個級別個管理job都系兩個backup。 一個職位同時有三個人一齊。你可以當警隊一個沙展位有三個人一齊做。一個警司位又係三個。
睇落好腐敗。咬糧多過做。
然後後備兵係後方。照常參加社會工作。係等閒休息日按規定參加軍隊訓練。
當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個帶正規常備兵去打仗。另一個返去後方接收經過訓練個後備兵出發。第三個留低準備接收新一批後備。

平日養一隊兵就得。 但戰時。你可以即刻從將軍到士兵個成建制完善軍隊多一倍。然後有經驗個管理系統仲有一套系度培訓新一代軍隊。

咁好用個辦法。 俾美軍水到廢左。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-23 01:16 發表

蘇聯以前係一種特別個雙軌制後備兵制度。你可以當成係一種職業技能提昇計劃。
蘇軍每一個級別個管理job都系兩個backup。 一個職位同時有三個人一齊。你可以當警隊一個沙展位有三個人一齊做。一個警司位又係三個。
然後後備兵係後方。照常參加社會工作。係等閒休息日按規定參加軍隊訓練。
當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個 ...
時晨未到遮

蘇聯時代外貿就係 賣資源買糧食……其他都係內部塘水滾塘魚,安安份份免免強強過日子

就係太過集中軍工,產糧食大國都要進口糧食
民用工業不提也罷
就比美國 推淋油價推高糧價 兩手玩死,冇晒美金用盧布買條毛,國營商店搵粒米都冇得賣,普京都要 揸白牌…..

俄國輕敵,起初以為用裝甲部隊可輕易取勝,逼司機上談判桌(甚至攻入基輔),結果被烏方大量反坦克武器消滅

俄軍隊主要問題是數量不足夠,結果被敵方突破防線

歷史上不少戰爭,佔有人力優勢的一方往往採取多次+少量增兵,結果完全達不到戰略效果;二戰時,北非戰場正是如此。假如希特拉一開始投放多點軍力在北非戰場,隆美爾早就勝利了

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內影響,結果大失預算

備戰冬天開第2 round戰爭,到時歐洲缺天然氣,民怨會再次侵襲大部份歐洲國家,到時老俄慢慢收割戰績。
就咁睇老俄戰略,根本唔似想打完仗,似係想拉長條戰爭線多D。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-22 09:52 發表
所以說中國是這次俄烏戰爭大贏家。
別的先不說,單單是觀摩實戰,吸取經驗教訓就是無價。
我覺得其中一個最重要的原則就是:一旦開戰就必須獅子搏兔盡全力,必須第一時間斬首,絕對不能給綠魔黨在國際上表演的機會。
一個動用過百萬兵力攻台要看俄烏汲取經驗?
軍方不是先考慮怎樣第一波攻擊、第二波攻擊⋯⋯第三波攻擊⋯⋯!
空中支援、海軍支援、陸軍推進佈防,前線指揮部、後勤指揮部,每推進一步都要空中支援等等!
仲有共軍用導彈攻擊台灣重要設施、機場、港口,美軍用同樣反制攻擊,前線補給一但出現問題只能投降,渡海戰只要行錯一步全軍必定被全殲滅或投降,真的難打!九死一生之策!

引用:
原帖由 1234maui 於 2022-9-22 13:36 發表
俄羅斯呢10幾年已被西方滲透,中國要小心!
俄羅斯就係信錯歐美,被社交媒體滲透,沒有過濾通訊能力,就好似泰國. 緬甸.烏克蘭....香港特區,反對派(美國代理人)號招,就成千上萬垃圾走上街抗議,支持政府嘅聲音被滅,結果只有兩個:政府被推翻,新政府被美國控制,成為奴隸國;現政府血腥鎮壓保住政權,但被歐美制裁。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 09:37 發表

俄羅斯就係信錯歐美,被社交媒體滲透,沒有過濾通訊能力,就好似泰國. 緬甸.烏克蘭....香港特區,反對派(美國代理人)號招,就成千上萬垃圾走上街抗議,支持政府嘅聲音被滅,結果只有兩個:政府被推翻,新政府被美國控制,成為奴隸國;現政府血腥鎮壓保住政權,但被歐美制裁。
同意,要學北韓管理,封鎖所有vpn, 要出國必須番查,家人留在中國,一有異心立即連座。要讓國人知道自己幸福👍🏼

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 10:19 發表

同意,要學北韓管理,封鎖所有vpn, 要出國必須番查,家人留在中國,一有異心立即連座。要讓國人知道自己幸福👍🏼
哦!你喜歡就得,我無意見!
我只係覺得香港已經很自由,如果能夠阻擋 假新聞.謠言流傳,社會安定,就真係樂土!

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-9-22 14:12 發表

美國侵略中東,美國本土夠大把人反戰啦, 咪一樣照出兵。
共和黨在08年就落左台了

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 16:11 發表

大國打細國。靠斬首,靠外科手術戰可以。因為人少地窄。一次玩曬。
但今次其實俾中共學到係一樣野。

美國佬水人!
邊個話今日高科技就可以唔重視人數?

一旦係一個有廣大領土個地區,爆發大國戰爭。
一兩次斬首,外科手術攻擊。咩q海馬斯襲擊。 係完全起唔到大效果。
人地唔會因為死個幾個上校。 一兩個指揮部唔掂。就散曬。會有人頂替。會再補充。

反而俾中共睇到。戰線上邊企唔夠人,形成唔到防線。後方無密集 ...
俄佬邊有錢養咁多軍人?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-23 01:16 發表

當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個 ...
蘇聯格硬嚟咪搞到亡國

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 00:31 發表

俄羅斯無錢? 當然唔係!
不過去哂啲寡頭到。
邊個幫英超帶來金元足球?
艾巴莫域治!

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-23 02:14 發表
俄國輕敵,起初以為用裝甲部隊可輕易取勝,逼司機上談判桌(甚至攻入基輔),結果被烏方大量反坦克武器消滅

俄軍隊主要問題是數量不足夠,結果被敵方突破防線

歷史上不少戰爭,佔有人力優勢的一方往往採取多次+少量增兵,結果完全達不到戰略效果;二戰時,北非戰場正是如此。假如希特拉一開始投放多點軍力在北非戰場,隆美爾早就勝利了

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內 ...
鳯凰衞視的軍事評論員講俄國戰前大約有2600架坦克,但現在有相為証的已無左1000架。
俄羅斯的裝甲實力遭到大幅削弱。

中國要做嘅係每年廣積糧,增加石油儲備和軍事硬件。
中台與俄烏有幾點不一樣:

兵力
戰爭最後勝利,係要靠陸軍佔領土地。而解放軍陸軍兵源和戰鬥力是世上最強。

目標
俄羅斯是想懲戒烏克蘭和取回俄裔地方,但保留基輔政權。而中國是要統一全國,不會畏首畏尾留下一吋空間。老解會在淡水河停下慢慢談判嗎?歷史上老共不接受隔江分治,劍指南京。

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後,整個島,尤其西岸,已經變成人肉攪拌機,這是老解強項,亦是美軍最害怕的模式。
對一個鼻屎地方發動閃電戰,容易過德國打波蘭。

思想指導
老解有政委,職權與司令一字並肩,貫徹執行總書記教導、後勤、地方工作。這是中共史很重要的職務,著名的有周公、鄧老、林_陳_粟(兼司令)。老毛也許知道彭德懷的缺點,所以西北工作交給習老爺子。

民族主義
俄烏可算是兩個民族和語系的戰爭;中台只有漢族,少積怨多雷同。建立一個香港模式不反中的省政府便是。

反對派友敵
在台灣反對派的人數和力量遠比烏克蘭多,對維穩和瓦解台獨會有很大助力。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]