• 瀏覽: 18,588
  • 回覆: 124
政府今日(20日)公布,為觀察具體疫情走勢,將維持現行社交距離措施,生效日期為9月22日至10月5日。有關措施包括要求餐飲及表列處所繼續實行疫苗

邊個傳黎傳去呀 又0+7 又0+0
堅持香港一樣用動態清零 健康碼係中國特色

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/817017/放寬4人限聚等謠傳不攻自破-政府宣布現行社交距離措施延至10-5

只會比人話 還唔知掟 11月收皮月

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-21 15:21 發表
只會比人話 還唔知掟 11月收皮月
咪係 係唔係要發火先知驚 ?
中央講明要動態清零, 你地搞左啲咩出黎

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-9-21 15:22 發表

咪係 係唔係要發火先知驚 ?
中央講明要動態清零, 你地搞左啲咩出黎
你個中央是那 ?第一時間支持烏克蘭果個?

清零的確在即⋯
深層廁矛盾的時日沒多了!即管發瘋

呢次傷介又幫倒忙!

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-21 15:26 發表

清零的確在即⋯:sm ...
習近平:堅持動態清零 如果躺平後果不堪設想

國家主席習近平強調,中國人口基數大,如果搞「集體免疫」、「躺平」之類的防控政策,後果不堪設想,有信心統籌好疫情防控和經濟社會發展工作,爭取今年中國經濟發展達到較好水平。

習近平昨天在湖北武漢考察時強調,新冠肺炎疫情是一場大考。中國堅持人民至上、生命至上,堅持動態清零,因時因勢不斷調整防控措施,最大程度保護了人民生命安全和身體健康。如果算總賬,中國的防疫措施是最經濟、效果最好。有中國共產黨領導,有社區這個重要基層基礎,有能力也有實力實行動態清零政策,直至取得最後勝利。

他說,中國實施動態清零政策,寧可暫時影響一點經濟發展,也不能讓人民群眾生命安全和身體健康受到傷害,尤其是要保護好老人、孩子。他又說,當前疫情還未見底,外防輸入、內防反彈壓力還很大,要克服麻痺思想、厭戰情緒、同時要盡可能推動經濟平穩健康發展。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1655287-20220629.htm

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-21 15:26 發表

清零的確在即⋯:sm ...
咪成日都話新加坡搶生意, 外國人會唔黎, 迫使政府讓步
最後決策人都係中央 商界冇左黨一樣生存唔到

未有決定咪延遲住先囉,唔代表中間唔可以改

好正常吖, 可能有某的官員都想放寬, 不過, 佢地都會諗, 如果放寬, 萬一真係爆鑊, 隻鑊邊個孭先? 班仆街商家佬會出嚟同你孭? 唔好玩啦, 咪又係的官員自己包支包結。當然, 放寬後如果真係無事, 好自然會羸到各界掌聲, 尤其是班仆街狗X商家佬, 但係鑊左就自己食晒, 人係自私嘅, 涉及到自身利益風險, 再睇定的, 好合理喎。

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-9-21 15:42 發表

咪成日都話新加坡搶生意, 外國人會唔黎, 迫使政府讓步
最後決策人都係中央 商界冇左黨一樣生存唔到
即管瘋啦 陰公
如果冇派錢支橕帶動消費,財赤可能大多一倍多添⋯你哋分了幾多?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-21 15:46 發表
好正常吖, 可能有某的官員都想放寬, 不過, 佢地都會諗, 如果放寬, 萬一真係爆鑊, 隻鑊邊個孭先? 班仆街商家佬會出嚟同你孭? 唔好玩啦, 咪又係的官員自己包支包結。當然, 放寬後如果真係無事, 好自然會羸到各界掌聲, 尤其是班仆街狗X商家佬, 但係鑊左就自己食晒, 人係自私嘅, 涉及到自身利益風險, 再睇定的, 好合理喎。
情況就係咁, 放寬左出事就政府問題
的的確確而家疫情真係日日幾千,
第一次跌落200宗放寬海外輸入即爆幾千宗
第二次轉3+4 再爆上1萬
連插2次,第三次中央真係發火架啦

正所謂多做多錯, 唔做唔錯
由得佢先, 佢已經完全唔禁堂食, 已經非常瘋狂行為

在今日較早時間,whatsapp等通訊軟件流傳政府將於明日(21日)公布周四(22日)起放寬社交距離措施,包括將現時4人限聚令將放寬為8人,且取消餐飲處所營業時間限制

又有人散佈假消息

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-21 15:46 發表
3月爆左獲,都冇人孭。

政府一早己話玩不到健康碼實名制
仲講健康碼?
只是用以前做法
停留不退步做法
維持現在限聚令
仍再無禁堂食
不要再發夢
真係要跟隨全球慢慢改變

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-21 15:51 發表

即管瘋啦 陰公
如果冇派錢支橕帶動消費,財赤可能大多一倍多添⋯你哋分了幾多?
錯啦 派左既消費卷去左超級市場
市民唔好話冇錢, 直情係欠債
支持N無人士每人再派20000
無左基層上面吃屎架啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]