• 瀏覽: 8,259
  • 回覆: 38
+4
童樂居虐兒案引發本港對保護兒童的關注。警方今日(20日)出席監警會會議時指出,2021年有1,232宗虐兒案件,而今年上半年虐兒案較去年同期下跌3%。

會上,有監警會委員關注虐兒及性暴力案件,委員余黎青萍歸究於電視及電影的色情及暴力畫面氾濫,是造成本港虐兒問題的元兇之一,要求有關部門跟進。其中,她更點名批評無綫電

童樂居虐兒案引發本港對保護兒童的關注。警方今日(20日)出席監警會會議時指出,2021年有1,232宗虐兒案件,而今年上半年虐兒案較去年同期下跌3%。

會上,有監警會委員關注虐兒及性暴力案件,委員余黎青萍歸究於電視及電影的色情及暴力畫面氾濫,是造成本港虐兒問題的元兇之一,要求有關部門跟進。其中,她更點名批評無綫電視的「香港小姐」,指佳麗在泳衣問答環節「少布到不得了」,她質疑「答問題使唔使要喺冷氣房、對住曾志偉嗰啲(主持),瞪大眼望到實,點解要著三點式答問題呢?我真係唔明。」

警方刑事支援科警司胡妙儀表示,警方在童樂居事件後新增兩項措施應對未來同類案件,提升調查及檢控效率,包括與律政司成立「易受傷害證人及保護兒童專責小組」,檢控官會在案件調查階段一同檢視證據,成立「易受傷害證人支援隊」,由超過170名受過專業訓練的警員為有需要人士提供支援。

因為唔著三點式可能就冇人睇

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/監警會委員斥電視色情氾濫-余黎青萍-香港小姐點解要著三點式答問題/339258

著三點式都當色情氾濫腦袋充滿淫穢就真係睇乜都係色情

幾十年來都係咁,而且口罩小姐都有泳衣環節,想暗示三色台太多人睇要避忌下,黃VIU 冇乜人睇唔出聲就沒有存在感嗎﹖

同虐兒
有何關係 ? 

全世界選美都係咁上下啦

點解選大隻佬要除晒衫著條底環

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-21 10:07 發表
同虐兒
有何關係 ? 
風馬牛不相及

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-9-21 09:47 發表

會上,有監警會委員關注虐兒及性暴力案件,委員余黎青萍歸究於電視及電影的色情及暴力畫面氾濫,是造成本港虐兒問題的元兇之一,要求有關部門跟進。其中,她更點名批評無綫電

...
尾國虐兒應該比香港嚴重

而家啲囡囡跑步
都著3點式啦

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-9-21 09:47 發表

...
咁色情, 以後應該禁賣三點式泳衣

余黎青萍自己著唔到三點式就唔比人著?

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2022-9-21 10:04 發表
幾十年來都係咁,而且口罩小姐都有泳衣環節,想暗示三色台太多人睇要避忌下,黃VIU 冇乜人睇唔出聲就沒有存在感嗎﹖
咪係, 咁多年港姐都係咁答問架啦.  

妖台講嘈口都唔CUT, 又唔去投訴.

引用:
原帖由 河野桃子 於 2022-9-21 10:25 發表

咪係, 咁多年港姐都係咁答問架啦.  

妖台講嘈口都唔CUT, 又唔去投訴.
心照不宣
黃到仆街

余大媽做厭左警監會, 想轉去廣管局, 跟住下令 TVB辦港姐果陣, 全部只准著罩袍.

引用:

...
著三點式真係唔係咁好,至少要露兩點…真功夫

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2022-9-21 10:25 發表
余黎青萍自己著唔到三點式就唔比人著?
【明報專訊】香港保護兒童會院舍「童樂居」虐兒案,繼27名職員被起訴後,再多7人昨日被帶上法庭,被控合共14項「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」罪,連同將轉介至區域法院審理的17人,昨在九龍城裁判法院提堂。另外,當中3名被告原被各控一罪,昨被控至合共32項罪名,並完成轉介程序,將於7月12日到區域法院答辯。其餘押後至9月16日再訊,待控方準備轉介文件。全部獲准保釋。

全部可能由細到大睇香港小姐

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]