• 瀏覽: 13,904
  • 回覆: 72
+2
紙包盒的回收廠獲環保署通知可申請政府短期土地搬廠,全港唯一處理雜紙、紙包盒的回收廠「喵坊Mil Mill」,惟不獲政府全

紙包盒的回收廠獲環保署通知可申請政府短期土地搬廠,全港唯一處理雜紙、紙包盒的回收廠「喵坊Mil Mill」,惟不獲政府全資擁有的科技園公司續約元朗創新園的用地,租約年底結束。消息指,新加坡已接洽廠方,商討移師星洲繼續營運。

港府今早(20日)回應傳媒時表示,環保署已接觸及提供協助,包括提供幾個地方,供廠方選擇繼續營運。環保政策方面,政府支持回收業運作,本港亦有環保園支持相關工作。惟土地的整個社會關注的議題。港府在支持環保工作的同時,亦要平衡不同行業的發展。

環保署表示,已聯絡「喵坊」提供適切協助,包括聯絡科技園公司。至於「喵坊」希望使用的南華廚餘廠舊廠房,已用作其他項目,工程亦已展開。環保署早前指,屯門環保園剩下兩幅合共約1.3公頃土地仍未出租,會適時公布招標的時間表。

一上報新加坡就向人哋招手,一招手就話有地租畀回收廠

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220920/bkn-20220920094235139-0920_00822_001.html

新加坡好積極喎.. 一上報就搵負責人

有1商家執返盤生意 

星洲消息咁靈通,唔通依間嘢有星資背景

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-20 15:59 發表

人棄我取 新加坡政府真係又快又跟得貼 ……又或者果邊無咁多training人日日鬧政府呢樣果樣所以乜都快人一步?
扮搶手,同政府攞數多

引用:
原帖由 石子宏 於 2022-9-20 15:44 發表
紙包盒的回收廠獲環保署通知可申請政府短期土地搬廠,全港唯一處理雜紙、紙包盒的回收廠「喵坊Mil Mill」,惟不獲政府全

紙包盒的回收廠獲環保署通知可申請政府 ...
仲吾拿拿林組團去打咭夾影相,咁先係鄉廣人叫嗎!乜撚埋單都話去影!

會吵的孩子有糖吃

原來邊個揸旗都係咁,真係,咪一鳩樣

特衰政苦知驚了咩

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-20 15:59 發表

人棄我取 新加坡政府真係又快又跟得貼 ……又或者果邊無咁多training人日日鬧政府呢樣果樣所以乜都快人一步?
新加坡無咁鬧政府

新架坡無人咁鬧政府,會無好結果

會唔會租塊地搬完等件事沉左又再收返塊地🙊🙊

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-9-20 16:05 發表

扮搶手,同政府攞數多
點會呢,唔通人哋知政府錢易呃,特登講大話咩?一定唔會啦😂

引用:
原帖由 saltdaddy 於 2022-9-20 15:47 發表
新加坡好積極喎.. 一上報就搵負責人
星洲大把焚化爐招呼您

當地紙包盒消耗量有冇香港咁大

回咩收丫,燒晒佢囉,冇咩錢賺,政府理鬼你,去星洲啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]