• 瀏覽: 20,797
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-20 10:53 發表
台灣人都叫大陸人做韭菜, 生出黎就係比共匪搵9笨, 邊鬼個想好似強國人咁任班北京猿人割.....
自虐狂咩, 統一? 寧願比人桶屎忽
梗系啦!你畀人統屎窟統到驚,難怪你聽到統字都毛管戙。

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-20 20:14 發表

應該話冇人信中國
係傻人先信
我知道近期蔡英文選情告急,論文案處理不好,疫情不關心民眾又給罵,你們也不需要走來香港挑事,現在台灣民眾75%不滿意她兩岸關係表現,請問你這樣做,你上司沒和你說,會影響蔡的選情??

小心失業!!!

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-20 19:11 發表

因為食物晤靠大陸晤係大陸貪官管制, 所以先咁少問題, 係既話大頭BB, 地溝油成為國際笑話, 聽講地溝油清朝傳落黎, 百年傳統百年衛生監管都冇進化

有個咁既便宜老豆想認親認戚, 明比美國搵笨都要, 一個美國老虔婆就可以鎮住班妖魔蛇精
你冇睇BBC新聞?
https://www.bbc.com/zhongwen/tra ... 40904_tw_gutter_oil

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-22 09:48 發表

你冇睇BBC新聞?
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2014/09/140904_tw_gutter_oil
台灣省晤係中國一部分? 想國家分裂搞台獨?
強國地溝油先上國際主流將強國文化發揚光大, 10條地溝油片10條都係強國

https://www.washingtonpost.com/n ... atching-this-video/

台灣同胞巳經被綠營修理得不感亂發聲, 不然就查水錶, 反抗嘅人巳經很少, 加上親中係台胞唯一可以批評嘅東西, 邊有人會咁苯.

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-20 16:20 發表
台灣教科書誰寫的??

睇下台灣教科書教點咩,就知道點解羅
台灣中學教科書只有台灣史、世界史,沒有中國史

因為中國人出咗名缺乏民族性,所以先會成日畀人打。台灣、香港都係畀人打完嘅結果,同樣都係冇民族性嘅延續。
當年孫中山就係想喚醒中國人嘅民族性。

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-22 20:58 發表

台灣省晤係中國一部分? 想國家分裂搞台獨?
強國地溝油先上國際主流將強國文化發揚光大, 10條地溝油片10條都係強國

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/10/28/you-may-never-eat-street-food-in-china-again-after-watching-this-video/
10條咁少?
應該有幾百條真實啲嗰噃

兩岸人民都能看到台海開戰是一條最壞的道路和最壞的情況, 會掉入美國的圈套, 你老美就能坐收漁翁之利, 但是又好像現在各方又都被裹挾着走上這條路。
你個人的天真想法:如果大陸攻打台灣, 和美方徹底翻臉, 要台灣不能被傀儡操縱, 則大陸就會被你班法輪粉恥笑大陸強暴台灣, 令台胞生靈塗炭, 是邪惡的化身。
如果不攻台就是向美方跪低, 讓台灣反噬! 讓你班法輪粉恥笑大陸是縮頭烏龜。
無論大陸打與不打, 你班法輪粉都係恥笑大陸, 咁你就會更有生存的樂趣

所以阿爺係都唔依你班法輪粉想法而行....
https://www.youtube.com/watch?v= ... inaDragonTVOfficial

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-23 09:48 發表

10條咁少?
應該有幾百條真實啲嗰噃

兩岸人民都能看到台海開戰是一條最壞的道路和最壞的情況, 會掉入美國的圈套, 你老美就能坐收漁翁之利, 但是又好像現在各方又都被裹挾着走上這條路。
你個人的天真想法:如果大陸攻打台灣, 和美方徹底翻臉, 要台灣不能被傀儡操縱, 則大陸就會被你班法輪粉恥笑大陸強暴台灣, 令台胞生靈塗炭, 是邪惡的化身。
如果不攻台就是向美方跪低, 讓台 ...
10條地溝油10條都係強國, 晤代表只係得10條
比美國漁人得利因為共匪夠賤, 如果晤係台灣人睇到共匪對自己人民點嚴厲, 做強國人咁蝕底,
邊會咁多人反共, 選個蔡婆出黎比美國漁人得利,
共匪已經選擇向美國跪低啦, 只敢係台灣省同胞面前發爛軍演, 永遠都只會冾華人,
睇班共匪忍得幾耐 , 多謝美國繼續為難共匪, 希望多D 國家加入, 英國澳洲等等繼續玩到班共匪瘋狂

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-23 17:56 發表

10條地溝油10條都係強國, 晤代表只係得10條
比美國漁人得利因為共匪夠賤, 如果晤係台灣人睇到共匪對自己人民點嚴厲, 做強國人咁蝕底,
邊會咁多人反共, 選個蔡婆出黎比美國漁人得利,
共匪已經選擇向美國跪低啦, 只敢係台灣省同胞面前發爛軍演, 永遠都只會冾華人,
睇班共匪忍得幾耐 , 多謝美國繼續為難共匪, 希望多D 國家加入, 英國澳洲等等繼續玩到班共匪瘋狂
係都唔上當, 係都不讓呆灣步烏克蘭後塵, 菜婆若再執迷不悔, 她就換來呆島人民公投歸順祖國

好簡單 用親呢個口號既參選人基本上一定落選而且輸得轍底!
只要有番咁上下年紀(最年輕至90後前期),又深水清有記憶,2000年台省領導人選舉有兩位參選人 李敖同許信良,係明確話當選後會接受一國兩制,結果由頭到尾支持度基乎都係零!!!

引用:
原帖由 十月土山 於 2022-9-20 10:26 發表
這就避開了中國台灣做為美國代理人戰爭,也可避免了中國台灣同胞年青一代的無謂戰場犧牲,難道中國台灣人不想嗎?
新冠有得醫,人蠢冇藥醫。

台灣可以大大聲同大陸講;兩岸可以合作共贏。至于統一;等大陸推行民主政制先正有得商量。因為我地台灣民眾慣九咗,冇得選冇得傾統一。

大陸一定唔制,咁就可以一拖再拖囉。依家大陸民眾磨拳擦擦,系都要武統,唔畀台灣被美國收編成為反華基地。

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-20 10:53 發表
台灣人都叫大陸人做韭菜, 生出黎就係比共匪搵9笨, 邊鬼個想好似強國人咁任班北京猿人割.....
自虐狂咩, 統一? 寧願比人桶屎忽
你講得冇錯!呆蛙的確係有自虐狂,寧願俾自家綠蛆政府欺騙,剝削,打壓,割韭菜都仲樂在其中,其自虐程度可謂曠古爍今,前無古人,後無來者了!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-26 16:13 發表
好簡單 用親呢個口號既參選人基本上一定落選而且輸得轍底!
只要有番咁上下年紀(最年紀至90後前期),又深水清有記憶,2000年台省領導人選舉有兩位參選人 李敖同許信良,係明確話當選後會接受一國兩制,結果由頭到尾支持度基乎都係零!!!
講開李敖
佢生前好憎李登輝,認為呢條友好問題
多年黎都係負評
唯一正評係李登輝設立國統綱領
分別為短期,中期到長期,兩岸去到咩野階段就走向統一
其實係緩兵之計,用個白紙黑字條文拒統
要兩岸政治制度差唔多就傾統一問題
名義上叫統一綱領,骨子裡其實係不統,無限期拖延戰術
然後有藉口講,台灣唔係唔想統一,有綱領做最高指導原則
大家跟住條文進度走,中國就比較難搵藉口武統
李敖認為呢個算係高招,以時間換取空間
可惜陳水扁上台後,第一件事就係廢除統一綱領
民進黨人見到統一兩個字就周身唔舒服,完全冇得傾

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-10-3 16:11 發表

講開李敖
佢生前好憎李登輝,認為呢條友好問題
多年黎都係負評
唯一正評係李登輝設立國統綱領
分別為短期,中期到長期,兩岸去到咩野階段就走向統一
其實係緩兵之計,用個白紙黑字條文拒統
要兩岸政治制度差唔多就傾統一問題
名義上叫統一綱領,骨子裡其實係不統,無限期拖延戰術
然後有藉口講,台灣唔係唔想統一,有綱領做最高指導原則
大家跟住條文進度走,中國就比較難搵藉口武統
李敖認為呢 ...
謝長廷講過民進黨不排除統一!
但要經過公投!!!
陳水扁只係吾敢改國號!但暗獨一輪都係去番明獨!
馬英九都一味係不統不獨!其實都係拖!
就算韓國魚當選都係一樣只會係拖,吾係好似某D人講有得接受一國兩制統一,
否則馬英九任內一早接受左一國兩制,吾洗等韓國魚!!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]