• 瀏覽: 10,003
  • 回覆: 10
+2
日本GDP 基本上長期一條直線 4~ 5萬億美元之間 計埋通脹 基本上係縮水

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-9-19 22:29 發表
㗎頭好陰濕, 唔好低估.
出生率少過死亡率 敵不過人口老化 300年後 最後一個日本人死埋就絕種

而家得罪普京 又要高價買能源 死多兩錢重

引用:
原帖由 百川歸海 於 2022-9-19 22:45 發表
有種講法係,日本外資等緊美國資金走左再買返平價資產.
安培D小動作俾老美知道左,所以安培瓜左,老婆又出車禍瓜埋
日本央行負利率量化寬鬆 都一早買起哂自己資產 仲有乜資產可以買

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:00 發表
功高蓋主,日狗30幾年前畀狗主控制發展,遲啲屎都冇得食。
日本半導體80年代佔世界Top10 過半 而家影都冇
30年前去鴨記買日本電子儀器, 而家你有錢想買都買唔到 因為無生產好耐啦
而家日本最多係百歲老人

引用:
原帖由 金光大盜 於 2022-9-19 23:04 發表
日笨過去呢30年除咗加燒肺稅個兩年之外,基本上都係通縮
日本牛肉飯價三十年不變 香港吉野家下午茶牛肉飯 由2000年 $13,$14蚊 加到今日已經 +100% 有多

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-19 23:07 發表

之前安倍經濟學果三支箭 果時吹到好勁
實際上早就失敗 本來諗住靠東奧翻身 想借東奧開拓日本觀光旅遊
點知
然後就係咁傳出話佢病重 無幾耐就辭任首相
之後菅義偉接手

不過大家都知道 就係安倍眼見東奧呢壇野鑊氣太大
加上核災水又要處理
為左自己政治前途 所以將呢兩個問題送俾菅義偉要佢啃左去
所以你就見到菅義偉一上任 就要去處理呢兩個問題

見到菅義偉揹哂兩隻鑊 然後下台 ...
其實日本有釋放女性再就業 增加勞動人口, 不過集中哂係AV產業

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:19 發表

冇錯,日本電子技術以前係有一手,曾經去鴨記買日本製3mm超白LED,(以前好多都做唔到純白,唔多唔少都偏藍),18蚊1支,到大陸做到後,冧到我都唔知而家幾錢。
呢個世界只有藍色LED 無白色LED, 白光係靠藍光打落phosphor發其他波長光變白光

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:27 發表

呢樣真係唔識
藍色材料LED 係日本仔發明 紅黃綠色半導體材料一早有 藍色用咗幾十年發明

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-19 23:26 發表

無啦 日本AV新法通過後 好多女優都無工開
新片量大減
好多女優都引退唔玩
如果新法真係無法更改 撤銷
估計AV呢個產業玩多1-2年就game over
日本好快輸出女傭工賺外滙

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-9-19 23:55 發表

被主人壓制做狗
鬼叫偷襲珍珠港打輸咗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]