• 瀏覽: 9,993
  • 回覆: 77
+2
引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-19 22:15 發表
外媒報道,以美元計價的日本正在萎縮。如果按1美元兌140日圓計,預期2022年的日本名義國內生產總值(GDP)時隔約30年低於4萬億美元(約31.2萬億港元),基本與排名第4的德國持平。此外,以美元計價的日經平均指數今年下挫兩成,工資也退返30年前,令日本的購買力和人才吸引力下降。

...
哈日港人不回去救家鄉嗎?就快變家·香·雞了😂🤣😂😂

日笨過去呢30年除咗加燒肺稅個兩年之外,基本上都係通縮

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:00 發表
功高蓋主,日狗30幾年前畀狗主控制發展,遲啲屎都冇得食。
日本半導體80年代佔世界Top10 過半 而家影都冇
30年前去鴨記買日本電子儀器, 而家你有錢想買都買唔到 因為無生產好耐啦
而家日本最多係百歲老人

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-9-19 22:33 發表
日本刻意議日元貶值
以刺激通賬,增加日本貨出口競爭力
這些都是政客門的經濟學,自以為懂,實際?可能是弄巧反掘

通縮,只是病徵,而不是病毒本身
治標不治本,根本無用,甚至帶來額外的傷害
之前安倍經濟學果三支箭 果時吹到好勁
實際上早就失敗 本來諗住靠東奧翻身 想借東奧開拓日本觀光旅遊
點知
然後就係咁傳出話佢病重 無幾耐就辭任首相
之後菅義偉接手

不過大家都知道 就係安倍眼見東奧呢壇野鑊氣太大
加上核災水又要處理
為左自己政治前途 所以將呢兩個問題送俾菅義偉要佢啃左去
所以你就見到菅義偉一上任 就要去處理呢兩個問題

見到菅義偉揹哂兩隻鑊 然後下台
佢又不甘寂寞想出返黎
不過點都要過下冷河
所以諗住做下太上皇 係後面指指點點
等上左台既人 做傀儡 做佢想做 但又唔敢做既事
等搞完大鑊要下台後
佢又可以重新上位

你睇下岸田文雄任內點俾安倍下指導棋
然後再諗返安倍點解要下台
你就知安倍呢個人幾咁卑鄙

至於當年安倍提倡既三支箭
講白 就係無限QE 質低日元 加大政府開支 以及釋放女性再就業 增加勞動人口
最搞笑既係 所有既野 都係建基於人為製造日本國內通膨
佢地覺得只要出現通膨 咁企業就會增加開支 亦會帶動就業職位增加
經濟就會好轉

但只要稍為用常識諗下 就知道係ON9
倒果為因
所以點解安倍做左咁耐 日本經濟都係無起色 原因就係一開始個立足點就係錯

今次日元貶值 本來諗住可以帶動出口增加
但又一次證明 日本班政棍 做野之前完全無做功課

老實講句 日本既製造業早就外移
而且好多野都要依靠進口
所以日元貶值 不單止無法帶動出口增加 反而令到貿易逆差擴大
令到國內要依靠進口材料既製造業成本上升

有留意日本果邊物價既 就會知道 有好多萬年唔加價既野
近呢幾個月都要加價
日本個cpi如願出現佢地想要既數字
但日本經濟有無好轉 答案係無

出口無明顯增加情況下 進口價格上升
企業將成本轉嫁去消費者身上 令CPI增加
但係企業無因此賺更多既錢 反而因為經營困難 而減少企業支出

真係要講GDP 日本個情況更加大鑊
雖然日本仲係排第三 但係呢30年 都係徘徊係5兆左右
即係成個國家係呢30年 發展幾乎停頓

不過不得不講句 日本就算呢幾十年係食老本
都仲可以壓住歐洲咁多個國家
而亞洲發展左咁多年 印度 同東盟都仲要花一段時間先可以超過日本

引用:
原帖由 金光大盜 於 2022-9-19 23:04 發表
日笨過去呢30年除咗加燒肺稅個兩年之外,基本上都係通縮
日本牛肉飯價三十年不變 香港吉野家下午茶牛肉飯 由2000年 $13,$14蚊 加到今日已經 +100% 有多

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-19 23:00 發表

哈日港人不回去救家鄉嗎?就快變家·香·雞了😂🤣😂😂
中港等冬天過後才鬆綁……到時世界已變天

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-19 23:07 發表

之前安倍經濟學果三支箭 果時吹到好勁
實際上早就失敗 本來諗住靠東奧翻身 想借東奧開拓日本觀光旅遊
點知
然後就係咁傳出話佢病重 無幾耐就辭任首相
之後菅義偉接手

不過大家都知道 就係安倍眼見東奧呢壇野鑊氣太大
加上核災水又要處理
為左自己政治前途 所以將呢兩個問題送俾菅義偉要佢啃左去
所以你就見到菅義偉一上任 就要去處理呢兩個問題

見到菅義偉揹哂兩隻鑊 然後下台 ...
其實日本有釋放女性再就業 增加勞動人口, 不過集中哂係AV產業

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-9-19 23:07 發表

日本半導體80年代佔世界Top10 過半 而家影都冇
30年前去鴨記買日本電子儀器, 而家你有錢想買都買唔到 因為無生產好耐啦
而家日本最多係百歲老人
冇錯,日本電子技術以前係有一手,曾經去鴨記買日本製3mm超白LED,(以前好多都做唔到純白,唔多唔少都偏藍),18蚊1支,到大陸做到後,冧到我都唔知而家幾錢。

引用:
原帖由 ac015 於 2022-9-19 22:45 發表

有嘢出口就可以咁講,但係日本已經冇乜野特別嘢係全世界都需要佢。半導體? 汽車? 定係金融業?

同埋日本國債太嚴重,完全冇加息空間....
某些化工薄膜,例如芯片用的材料,還有特殊鋼鐵,日本還有一些技術優勢,還有工廠用的高端機床

但這些已經不足以撐起甘大的日本經濟,哪怕好像機床,中低端基本系中國天下,高端有意大利,德國競爭,日本份額也在萎縮

日本最大問題是新領域,例如互聯網,人工智能,5G通信,新能源車沒有突破

傳統舊領域又守不住,例如電腦,汽車,機床,機械,特鋼,存儲芯片,不斷給中國蠶食,哪怕暫時守住一些高端領域,但中低端基本盡失。你要這些主要是來量,帶來很多就業和下游產能,只做高端其實養不活1億幾人,而且高端也危危扶,新一代的新能源車,大數據,無人駕駛,日本都上不來,所謂高端產業還能吃幾年老本?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-9-19 23:14 發表

其實日本有釋放女性再就業 增加勞動人口, 不過集中哂係AV產業
日本好多店都係老人家做,手腳快又有條理,呢樣要佩服。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:19 發表

冇錯,日本電子技術以前係有一手,曾經去鴨記買日本製3mm超白LED,(以前好多都做唔到純白,唔多唔少都偏藍),18蚊1支,到大陸做到後,冧到我都唔知而家幾錢。
呢個世界只有藍色LED 無白色LED, 白光係靠藍光打落phosphor發其他波長光變白光

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-9-19 23:14 發表

無啦 日本AV新法通過後 好多女優都無工開
新片量大減
好多女優都引退唔玩
如果新法真係無法更改 撤銷
估計AV呢個產業玩多1-2年就game over

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-9-19 23:25 發表

呢個世界只有藍色LED 無白色LED, 白光係靠藍光打落phosphor發其他波長光變白光
呢樣真係唔識

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-9-19 23:27 發表

呢樣真係唔識
藍色材料LED 係日本仔發明 紅黃綠色半導體材料一早有 藍色用咗幾十年發明

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-19 22:28 發表
我地班愛國者又有得J
如果愛國者生活咁有規律,身體一定好好。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]