• 瀏覽: 9,984
  • 回覆: 77
+2
引用:
原帖由 m40 於 2022-9-20 00:57 發表

恆指都回到20年前
恒指是加權指數,20年,權重都變晒,GDP是實打實的工業生產數據,沒得甘比,其實要比較的是港股總市值!

就像中國A股上證指數,2008年最高6000點,現在3000點,但整個股市上市公司總市值系2008年三倍,點數跌,但市值升

在美國眼中,奴才要倒退先可接受

而家就玩輸入性通漲

日本既國色只係做老美既提款機

日本人正豬頭,一直為美為己聯合陷害中國,但美國郤不停將他閹割,變成一個廢物國家。
日本看不起中國,不想和中國靠攏,就等放棄被美國長期控制,注定是一個監。不能再抬頭。

日本已今非昔比

去有優越感

仲有表面和氣暗中死敵嘅泡菜

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-19 22:15 發表
外媒報道,以美元計價的日本正在萎縮。如果按1美元兌140日圓計,預期2022年的日本名義國內生產總值(GDP)時隔約30年低於4萬億美元(約31.2萬億港元),基本與排名第4的德國持平。此外,以美元計價的日經平均指數今年下挫兩成,工資也退返30年前,令日本的購買力和人才吸引力下降。

...
咁窮? 已經比美國收割得乾乾淨淨?

社會就係咁現實, 唔怪得之英國安排佢坐巴士!

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-19 23:00 發表

哈日港人不回去救家鄉嗎?就快變家·香·雞了😂🤣😂😂
早排七算買樓,而家七百萬變五百萬。

就睇下契弟國會唔會覺醒,跟隨大勢,加入上合,唔再做契弟國,之後改以人民幣結算喇!

下個就係大陸

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-9-20 12:16 發表

早排七算買樓,而家七百萬變五百萬。
唔怕既, 只要唔回流, 帳面就無蝕. 希望日本唔好跟西方一樣爆高通脹, 唔係就扒街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]