• 瀏覽: 83,658
  • 回覆: 534
+5
最新消息「0+7」檢疫實行在即

新冠肺炎全球大流行近3年,本港便因為層出不窮的防疫限制一步步鎖港。近月疫情回穩、重症及死亡率大減,各國及地區爭相放寬防疫限制,但港府仍然一成不變,引來商界、政界批評過度防疫只會令經濟走上死路,近日醫療界更掀起兩大陣營辯論。醫務衞生局局長盧寵茂昨日雖揶揄「食花生的人說得輕易」,但亦承認積極考慮改善現時的入境人士酒店檢疫方案。報接獲最新消息,本港短期內將取消「3+4」入境檢疫安排,變為「0+7」,新措施或本周內公布。此外,已多次延長的現行社交距離措施有望部分「鬆綁」。

本報接獲消息,本港短期內會調整入境強制酒店檢疫措施,即由現時「3+4」入境隔離安排變為「0+7」,惟落實時間表仍然未定。另有政圈人士指出,港府原本討論11月前放寬入境隔離措施,但亞太地區的競爭對手動作很快,加上近期各方意見,估計當局欲先解決現行的「3+4」規定,但因措施涉及航空及酒店業運作,能否趕及10月1日內地長假期前實施仍有待商榷。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/最新消息-0-7-檢疫實行在即-214500695.html

一開關
全港瘋狂外遊旅行。
重重打擊本來已經疲弱嘅香港本地消費!!!
睇返近排嘅數,每日大約二千人嚟香港,產生百五宗輸入個案,7.5%國際旅客有毒,一放寬分分鐘每日一萬單輸入,到時香港唔使醫佢哋? 大佬用下個腦都知黐撚線啦。
美元強勢港匯水漲船高,香港根本唔係一個受歡迎嘅旅遊消費地點。
日圓跌到仆街,我係歐美大豪客都去日本玩。
不過香港一開應該會幾受南亞同埋非洲人嗰啲酷刑聲請者歡迎。
我都諗到香港政府班仆街點會諗唔到?個個諗住到時瘋狂外訪而已,佢哋想學人賤聯去越南出火!!!

保安局應盡快切查下那些一直努力破壞香港經濟的人的底細
現香港財赤有使以來的巨大
他們與習主席四開托經貿的路線相反
香港差失利,國外得益,似乎合外部勢力:貝諾茜 美魔頭想要的

而各平台也發現大量這是些助力人士的足跡~包括鄉討

繼續封關啦廢官, 到時庫房清零冇錢出糧俾你地班垃圾😎

引用:
原帖由 ymca8 於 2022-9-18 11:05 發表
最新消息「0+7」檢疫實行在即

新冠肺炎全球大流行近3年,本港便因為層出不窮的防疫限制一步步鎖港。近月疫情回穩、重症及死亡率大減,各國及地區爭相放寬防疫限制,但港府仍然一成不變,引來商界、政界批評過度防疫只會令經濟走上死路,近日醫療界更掀起兩大陣營辯論。醫務衞生局局長盧寵茂昨日雖揶揄「食花生的人說得輕易」,但亦承認積極考慮改善現時的入境人士酒店檢疫方案。本報接獲最新消息,本港短期內將取消「3 ...
成班官都仲係曚成成,唔取消安心出行、口罩令嗰啲措施,根本唔會吸引到國際旅客嚟香港,0+7只會令香港人去旅行,無助經濟 ⋯⋯

仲活響2021,足足慢咗成個世界一年

死啦死啦
藍人又要轉太撐正苦
點算好

班廢老咪好驚被感染囉,d 仔女又去晒移民唔理你地,你地班死老野入院都無人理,真係好可憐

引用:
原帖由 Random_Thoughts 於 2022-9-18 11:30 發表
繼續封關啦廢官, 到時庫房清零冇錢出糧俾你地班垃圾😎
開關先死得快,香港人人人出去使錢,香港庫房想過水濕腳都冇辦法啦!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-18 11:54 發表

開關先死得快,香港人人人出去使錢,香港庫房想過水濕腳都冇辦法啦!
班廢官其實個個都想開關瘋狂外訪。

我支持流感都要封城 21日 👌👌👌

開關?等睇到出年3月高峰期香港點死...😷內地千奇咪放鬆入境呀!😶

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2022-9-18 11:46 發表

成班官都仲係曚成成,唔取消安心出行、口罩令嗰啲措施,根本唔會吸引到國際旅客嚟香港,0+7只會令香港人去旅行,無助經濟 ⋯⋯

仲活響2021,足足慢咗成個世界一年
其實0+7都吸引唔到人黎,真係日日三餐係酒店食咩
好快變0+0

引用:
原帖由 Random_Thoughts 於 2022-9-18 11:56 發表

我支持流感都要封城 21日 👌👌👌
澳門人相對靜止兩個禮拜乜都搞好曬,而家人哋神州大地任佢行,又保得住市民嘅智商同埋健康。
香港人好快變成全中國最撚蠢嘅人

引用:
原帖由 聰明神氣的百合 於 2022-9-18 11:49 發表
死啦死啦
藍人又要轉太撐正苦
點算好

班廢老咪好驚被感染囉,d 仔女又去晒移民唔理你地,你地班死老野入院都無人理,真係好可憐
黃人真冇用,無記得講過乜

附件

83573633_10156823820318457_3953446348618989568_o.jpg(205.21 KB)

fc7895a0ebc08f976dedb5f42f320dc0.jpg(60.72 KB)

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-18 11:59 發表

澳門人相對靜止兩個禮拜乜都搞好曬,而家人哋神州大地任佢行,又保得住市民嘅智商同埋健康。
香港人好快變成全中國最撚蠢嘅人
咪臭係, 支持封城 21日, 全香港停課停市, 政府出糧 🤣🤣🤣🤣🤣

人地北韓連口罩都唔駛帶

話時話,之前有人話要睇數據做決定,咁家陣又睇到咩數據做呢個決定呢?Anyway,好多野已經返唔到轉頭

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]