• 瀏覽: 18,266
  • 回覆: 102
+6
阿爺圈大部份都 貧友 及 投機 者居多。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-19 00:13 發表

呢堆人全部有世仇點可能跪拜隨時出刀出槍
當年都係咁啦。世仇就要靠強大個武力逼到佢地講合作

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-9-18 09:02 發表
土耳其總統埃爾多安(Recep Tayyip Erdogan)9月17日表示,土耳其的目標是成為上海合作組織(Shanghai Cooperation Organisation,SCO)的成員國。
歐盟唔比佢加入,所以想入上合。

土耳其位於歐亞之間,
同俄羅斯一樣,
有足夠本錢騎場。
但問題係,
甚麼時候騎邊一方?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-19 00:17 發表

當年都係咁啦。世仇就要靠強大個武力逼到佢地講合作
見到上海組織成員真係好似以前五代十國咁亂,突厥人等於在中國的東突同俄羅斯中國烏克蘭自古代就為地盤歷代互戰,印度與巴基斯坦又係,加上中亞地區細國又係隨時動動,伊朗就係隨時同北約開拖⋯⋯難搞

今期由印度做主席相信係普京的支持⋯⋯但中印邊境隨時開拖啦又係難搞⋯⋯好相信一出事全部走晒之局

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-19 00:28 發表

見到上海組織成員真係好似以前五代十國咁亂,突厥人等於在中國的東突同俄羅斯中國烏克蘭自古代就為地盤歷代互戰,印度與巴基斯坦又係,加上中亞地區細國又係隨時動動,伊朗就係隨時同北約開拖⋯⋯難搞
世界上d組織又有邊個唔係?
歐盟都系啦。
羅馬尼亞同匈牙利 波蘭同捷克
希臘同保加利亞
挪威同瑞典

個個咪又係牙齒印深到你唔信。

以前古代同中國打到七彩的突厥人、匈奴等就係走咗去東歐地區

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-19 00:31 發表

世界上d組織又有邊個唔係?
歐盟都系啦。
羅馬尼亞同匈牙利 波蘭同捷克
希臘同保加利亞
挪威同瑞典

個個咪又係牙齒印深到你唔信。
好彩我哋祖先醒目趕走北方的他族人去中歐

北約成員國就係世界上最大國家級打手因為有美國出頭

而上海組織個個想做大佬而又被普京挷𢱌咗想拖中國落水

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-19 00:28 發表

所以中國如果可以利用呢個組織讓區內各國化干戈為玉帛,千古美談。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-19 00:39 發表
而上海組織個個想做大佬而又被普京挷𢱌咗想拖中國落水
上合是為一帶一路而設,要擴張必然引發區域震盪,只是中國太保守,或者未夠班揸莊。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-19 00:34 發表

好彩我哋祖先醒目趕走北方的他族人去中歐
我地祖先對呢班外國人有一樣總結得好:
蠻夷,畏威而不重德。知小節而無大義。

即系,拳頭大,佢怕你。但唔會同你講品德。唔會感恩,有利即刻翻檯。

呢班外國人會好鐘意表現細微細眼個野,例如係街度唔會掉垃圾。會同你打招呼。會執正自己個行為。
但係如果要佢地為左公義,挺身而出,行俠仗義。例如對抗揸刀歹徒。為左救民,傾盡錢財。為誠信,賠通街。
你唔好旨意。 一定9縮。

中國領導層一早就知道,上合組織?

上來就唔會合。要講手段。呢班人係點,一千年前就已經知道。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-19 01:42 發表

上合是為一帶一路而設,要擴張必然引發區域震盪,只是中國太保守,或者未夠班揸莊。
唔係保守。而係歷史教訓。 中東地區周邊國家,好燃麻煩。變化莫測。
你有米,佢要你救濟。 你無米,佢屌柒你。

一切唔係唔做。但要睇住做。

班人話反你檯就反你檯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]