• 瀏覽: 45,013
  • 回覆: 86
未必,特區第1波至第5波疫情,林鄭女士要求各界參與甚麼關愛齊心心連心抗疫支援計劃。
現在特區政府暫無計劃,各界可以賺下錢,儲備無需拿出來

現在特區政府讓各界休養生息

我覺得政府做事有效率好多

引用:
原帖由 537647 於 2022-9-26 20:07 發表
我覺得政府做事有效率好多
有效率?連申訴專員公署唔敢廢就乜都唔使講

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-26 23:44 發表

有效率?連申訴專員公署唔敢廢就乜都唔使講
2者有咩關係?

引用:
原帖由 537647 於 2022-9-27 12:01 發表

2者有咩關係?
申訴專員公署係回歸前成立,使命係“建立積極的投訴文化”

結果就被利用為阻礙政府施政工具,極大資源就虛耗在處理應付申訴專員

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-23 15:28 發表

中央係想轉用武官治港,但論資排輩上鄧局長真係未排到佢!
而李家超陳國基係資歷最深既武官出身既問責官員,當然係第一二把手!
多餘
家陣打緊仗呀
仲論咩資排咩輩
梗係有能者居之!

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-27 20:07 發表

多餘
家陣打緊仗呀
仲論咩資排咩輩
梗係有能者居之!
李家超有能咩?真係唔多覺

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-27 23:30 發表

李家超有能咩?真係唔多覺
我指鄧炳強有能

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-28 00:06 發表

我指鄧炳強有能
炳強都未夠,但係佢夠膽開會以一敵百,反枱走人,呢樣已經抵讚

李家超敢咩?

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-28 00:06 發表

我指鄧炳強有能
所以話當初只係論資排輩先排左比超哥!
對比之下波叔呢位非武官都夠資歷但中央似乎更吾放心由佢上!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-28 07:39 發表

炳強都未夠,但係佢夠膽開會以一敵百,反枱走人,呢樣已經抵讚

李家超敢咩?
前處長曾偉雄都一樣敢而且看似更勇猛,可惜佢無留係特殊問責團隊而係番左內地做禁毒工作。
否則佢同鄧sir雙劍合壁可能效果更好!
但超哥係黑暴後期都突然醒番強硬番!同前期如同兩個人!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-28 08:43 發表

前處長曾偉雄都一樣敢而且看似更勇猛,可惜佢無留係特殊問責團隊而係番左內地做禁毒工作。
否則佢同鄧sir雙劍合壁可能效果更好!
但超哥係黑暴後期都突然醒番強硬番!同前期如同兩個人!
佔中時曾偉雄夠膽當住眾伙計面前講佢哋無做錯,相反肥仔聰第一時間推朱警司出去祭旗,為黑暴警察放棄執法埋下伏筆

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-28 11:37 發表

佔中時曾偉雄夠膽當住眾伙計面前講佢哋無做錯,相反肥仔聰第一時間推朱警司出去祭旗,為黑暴警察放棄執法埋下伏筆
不但佔中時期,黑暴前期,當張見終同盧偉聰都不作為,超哥仲訓下訓下,鄧炳強未上位做處長之際,反而係呢位已無官職既前處長不斷行出黎應對班黑記,為警隊攞番d士氣,彷彿做緊影子處長同保安局長咁!
當時愛國撐警陣營真係有聲音想佢回朝做保安局長!
肥仔聰係認廢同吾掂,歷屆最差警務處長非佢莫屬!

https://youtu.be/rQzeimqb_jg

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-28 12:13 發表

不但佔中時期,黑暴前期,當張見終同盧偉聰都不作為,超哥仲訓下訓下,鄧炳強未上位做處長之際,反而係呢位已無官職既前處長不斷行出黎應對班黑記,為警隊攞番d士氣,彷彿做緊影子處長同保安局長咁!
當時愛國撐警陣營真係有聲音想佢回朝做保安局長!
肥仔聰係認廢同吾掂,歷屆最差警務處長非佢莫屬!

https://youtu.be/rQzeimqb_jg
最可惜無人將肥仔聰法辦,佢係PPRB出身,真不明可以上到一哥位置

但係反映出一樣野,本地警察不能夠100%可靠,同時要將警隊軍事化,用軍事化管理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]