• 瀏覽: 45,057
  • 回覆: 86
引用:
原帖由 正字 於 2022-9-23 09:37 發表
香港人對董建華好失望、對曾蔭權好失望、對梁振英好失望、對林鄭好失望、對所有特首都好失望。

我就對香港人好撚失望,因為個個都on撚鳩鳩,以為自己叻過特首。中國人社會動蕩嘅根源,就係個個都以為自己係治世嘅能人。日本天皇好叻咩?任何一個日本人都可能叻過天皇,但日本人唔會話對天皇好撚失望,同時日本人社會唔會有中式、港式嘅黑暴。

去到最尾,最撚on鳩嘅就係嗰啲以為自己識得治國,會做得好過特首嘅濕鳩中 ...
不過佢地確認無料到。

引用:
原帖由 正字 於 2022-9-23 09:47 發表
政府嘅並非靠一人話事,而係有一個由精英組成嘅班底,再集專業人士意見去作決策。如果領袖冇一個精英班底,冇專業人士意見作政策嘅基礎,咁先會係問題。你會叻撚過個精英班底同專業人士團隊?更多嘅係你on撚鳩。中國人從來都係咁撚on撚鳩,先會有咁多反政府,以至社會動蕩,繼而畀人侵略屠殺。
所以最柒撚到爆嘅、一定唔撚係特首。
邊個講佢地係精英?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-23 16:31 發表

不過佢地確認無料到。
點都有料過D黃屍民選耳猿!!!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-23 16:32 發表

邊個講佢地係精英?
唔通你係呀!!!

引用:
原帖由 雨點子 於 2022-9-23 15:49 發表

這個我明白,以事論事,在處理逃返條例做到十分差,他的責任不在少。現在只希望他真正有擔當,唔好再讓黑暴和利益集團有機可乘。
老實講 超哥係黑暴初期表現都吾多掂幾笠水下,
尤其係被黑記問點解速龍小隊無印no.
佢既答案竟可以係因為制服無位所以無印,
根本係開曬大門比人插連撐警陣營都比佢搞到啞口無言!
實在吾見得佢比肥仔聰 張見終好幾多!
什至愛國陣營有吾少人都認為佢將會係呢場社會運動後要被問責落台既官員之一,對佢吾睇好!
同時亦有聲音希望曾偉雄回朝做保安局長,因為鄧炳強未上場做處長前反而要呢位前處長不斷出黎繼續用鷹派作風對應傳媒為警隊挽回不少士氣,彷彿做緊影子處長同保安局長一樣!
但後來超哥又突然sharp醒強硬起來,可能因同樣係鷹派既鄧炳強上任警務處長。
尤其係立法會上對住郭某人講“你講既每一句說話都難聽過粗口!” 果下真係型爆!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-23 16:35 發表

點都有料過D黃屍民選耳猿!!!
中央選左5任特首,暫時得一位做足兩任。
中央都唔感到滿意啦,否則香港應只得3位特首。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-23 16:35 發表

唔通你係呀!!!
香港經濟增長率落後於台灣和韓國。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-23 16:38 發表

中央選左5任特首,暫時得一位做足兩任。
中央都唔感到滿意啦,否則香港應只得3位特首。
曾蔭權係最好

其實好多野唔係單單睇表面, 表面上香港在立國安法後風平浪靜, 但香港昨為中國一個對外開放既窗口, 一個中西文化交匯既地方, 亦係國際金融中心, 有好多事情需要平衡各方利弊, 否則分分鐘被美國有機可乘, 作為其中一個打擊目標, 香港唔同澳門, 澳門大可以跟足國內模式, 走經濟內循環, 但香港行內循環就會失去香港本身有的價值係中央唔希望見到的, 當然所謂既外資, 唔單止係講西方, 而係有其他東南亞, 亞洲國家需要更多經濟往來, 要同呢d國家加緊經濟往來, 保持關係, 對國家同這些東盟國家關係既維持很重要, 亦對維持亞太地區和平穩定有重要性影響, 所以香港係急需對外開放, 當然有利必有弊, 要做到各方平衡一點也不易

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-9-17 17:19 發表
一開始雷聲大 原來又係雨點小
同林鄭無分別
又係唔夠強硬,感覺又係好軟弱,真係成個公公咁
上任差不多3個月,對付黃屍黑暴又係一如既往,黃店繼續生存,有d 開始貼返文宣,網上繼續好多嘲笑大陸同香港言論,國安法好似無咩料到
防疫政策又一時一樣,真係唔知佢想點
當初以為佢上場會好d,點知感覺同林鄭分別唔大
無冀望就唔會失望。

引用:
原帖由 marcominnie 於 2022-9-23 18:16 發表

曾蔭權係最好
佢有咩咁好?!
任內吾起居屋,一味只係幫自己友搵著數壯大地產霸權!
佢係今日深層次矛盾升級既制造者!!!!!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-24 14:12 發表

佢有咩咁好?!
任內吾起居屋,一味只係幫自己友搵著數壯大地產霸權!
佢係今日深層次矛盾升級既制造者!!!!!
商家主導

特區在環球經濟和金融環境在美國加息和收水之下,不良影響出現浮現

美國推行去全球化

黑暴人士在特區經濟情況,雙方都傷。黑暴人士在海外更悲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]