• 瀏覽: 13,669
  • 回覆: 127
+3
本港近年除受新冠疫情影響之外,政治及社會的動盪不穩,亦令不少港人失去信心,紛紛選擇移民或移居外地,致人才有所流失。有學者...

走咗唔好返來, 歡迎去做餅廠,香港又可以入口 大陸專才 👍 , 一舉多得。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220917/mobile/bkn-20220917123921999-0917_00822_001.html

年輕人多左好多上流機會我又覺得 o 喎

人才流失好過賣國賤為禍

移民的
都是人才  

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-17 16:46 發表
移民的
都是人才  
可能係呢d

附件

I8CFPUQ0Z4M5KU62~[6R4W7.jpg(110.43 KB)

一雞死一雞鳴啫,呢兩日美英歐的大行紛紛傳出大裁員的消息,佢地都係人才!

移民走的就被說是人才,留在港發展的就是庸才

加速人口老化gogogo

磚家話:人哋唔做的⋯你一直做 咪是優勢囖 指擦鞋

引用:
原帖由 Random_Thoughts 於 2022-9-17 17:07 發表
加速人口老化gogogo
有肺炎,能夠改善人口老化。到時老人院都變豪宅啦。

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-9-17 17:06 發表
移民走的就被說是人才,留在港發展的就是庸才
咁肯定有人才既,佔既比例幾多咁解啫,最重要呢d人才返到祖國英國多數就會變埋你口中既庸才

人才人才,其實係有無被上級重視,有才但從來無被重視嘅,人才終變“庸才”。

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-9-17 16:36 發表
本港近年除受新冠疫情影響之外,政治及社會的動盪不穩,亦令不少港人失去信心,紛紛選擇移民或移居外地,致人才有所流失。有學者...

走咗唔好返來, 歡迎去做餅廠, ...
移民走既人係唔係人才? 真係佢地自己先知.
其實香港仲有好多人才仲係香港.

人材流失平台期😂

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-9-17 17:38 發表
人材流失平台期😂
之後開始回落 , 即係話畀你聽 香港冇人才, 只有長者🤭

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]