• 瀏覽: 6,167
  • 回覆: 42
+4
醫務衛生局長盧寵茂表示,近一星期確診個案有希望已經達平台期,甚至有回落的跡象,近10日的污水檢測病毒量回落,但他關注在中秋節,市民可能減少檢測及呈報,又增加聚會,可能會造成回落的假象,要再觀察疫情一段時間。

如果香港是躺平抗疫,就唔會有今年7月後的疫情表現。(如下圖)

李家超特首說的“以結果為目標”,就是要通關復常。香港已經下了唔少抗疫功夫,現在我們成功在望!我們要有信心打贏疫症!!

新聞來源連結:

https://www.881903.com/news2/local/2457136/盧寵茂新冠疫情有希望已經達平台期

講咁多廢話咪又係聽黨話跟黨走你條忠誠廢物!個位靠奶屎忽奶黎識條L做局長咩!?香港俾你玩死啦人渣!

沒有政府和社會一條心地抗疫,就沒有今天得來不易的抗疫成果。

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-9-17 09:01 發表
講咁多廢話咪又係聽黨話跟黨走你條忠誠廢物!個位靠奶屎忽奶黎識條L做局長咩!?香港俾你玩死啦人渣!
特駒門口寵物🐈

條友咁快轉口風
一定係被人照肺

香港開放一定係得到呀爺默許

引用:
原帖由 bbu2 於 2022-9-17 08:45 發表
醫務衛生局長盧寵茂表示,近一星期確診個案有希望已經達平台期,甚至有回落的跡象,近10日的污水檢測病毒量回落,但他關注在中秋節,市民可能減少檢測及呈報,又增加聚會,可能會造成回落的假象,要再觀察疫情一段時間。

...
總之一日未絕對清零,都要參與抗疫運動。
唔理成本及代價
一切有國家支援

既然咁嚴重,仲唔做野

得把口9up有用咩?

衹見口講嚴重,實際不斷放寬

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-9-17 10:23 發表

總之一日未絕對清零,都要參與抗疫運動。
唔理成本及代價
一切有國家支援
國內都唔講“絕對清零”,取而代之是“社會面清零”,而現在深圳也發展出新防疫措施:“局部封控”。從此可以看出,國內的防疫規模是縮減了,但精準了。

乜野叫平台期?講返正常野唔得既?

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-9-17 10:45 發表
平台期咪持續係最高位保持,再無乜上升,但又未回落一段長嘅時期

引用:
現在是高台橫行,如下圖示。

若果疫情出現平台期,代表疫症的爆發已經出現了轉捩點,疫情將會轉勢回落。

引用:
原帖由 bbu2 於 2022-9-17 08:45 發表

...
什麼是「平台期」?正經事做唔到, 淨係識玩「語言偽術」!!

引用:
北上時間長, 個腦就係咁, 「插水茂」係典範!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]