• 瀏覽: 10,161
  • 回覆: 76
【本報訊】接連有持「紅碼」的確診患者擅離隔離地點,警方、衞生署及資訊科技辦公室加強追蹤、徹查違規,一名18歲男子因違反《預防及控制疾病規例》(第599A章)(《規例》)被檢控,昨在九龍城裁判法院被判處罰款8,000元。這是自8月9日「疫苗通行證」加入「紅碼」功能以來首宗法庭定罪個案。

轉載;

最高可監禁半年

衞生署發言人表示,今次判刑可給予社會非常清晰信息,確診期間擅自離開指定隔離地點,使公眾蒙受感染危險屬刑事罪行。政府對違反相關規例的人絕不容忍,並再次提醒公眾應遵守相關規例。衞生署會與其他相關部門合作,嚴肅跟進違規個案,並根據調查結果和證據考慮作出檢控。

該名男子8月30日接獲確診通知,其疫苗通行證亦被轉為紅碼,但他卻於9月3日離開住所,並乘搭公共運輸工具及嘗試進入疫苗通行證下的餐飲處所。當局強調,《規例》訂明任何自知屬指明傳染病感染的人,不得藉着身處任何公共運輸工具、街道、公眾地方、娛樂場所、聚會地方、會社或酒店,或藉着在該處的行徑,而使其他人蒙受感染的危險。違反《規例》會構成刑事罪行,違例者最高可被罰款10,000元及監禁六個月。

原文網址:首宗定罪 紅碼出街捱罰8000元 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 917-0917_00176_023/

罰則太輕冇阻嚇作用,因為一個紅碼人事外出,隨時會感染其他市民,影響甚大。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 3/首宗定罪--紅碼出街捱罰8000元

律師撞死人都係罰三千,紅個碼要8千。香港冇天理!

唔駛坐已經……無料到

罰人八千
自損三千億

引用:
原帖由 Retired2019 於 2022-9-17 07:19 發表
律師撞死人都係罰三千,紅個碼要8千。香港冇天理!
真係唔知點解?個影響性好大!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-17 07:21 發表
唔駛坐已經……無料到
你講得有啲道理!只要唔使坐監,罰錢啫!又唔使死。就算違反599,頂磅都係一皮野!政府已經畀咗一皮啦!最多咪打個和。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-9-17 07:23 發表
 罰人八千
自損三千億
請問點解自損三億?呢三億喺邊一度,點樣計算?

港幣只可以用於合法用途。歷史。紙鈔。香港冇主權發鈔。歷史。(例如上面顯示到 使公眾蒙受感染危險屬刑事罪行)武漢徽菌。一般人犯事係要經過改過。歷史。如果有人唔帶香港法例出街警方會拘捕佢。案底唔可以當粉筆字。法律係唔容許假冒。香港。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-17 07:31 發表

你講得有啲道理!只要唔使坐監,罰錢啫!又唔使死。就算違反599,頂磅都係一皮野!政府已經畀咗一皮啦!最多咪打個和。

罰一皮又點,無案底,可移居

罰得咁輕, 黃畜冇有怕.

限聚令都罰1萬蚊,呢隻播毒者起碼罰5萬蚊 !

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-17 07:32 發表

第五波

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-17 07:32 發表

係三千億,唔係三億
第五波,政府公佈架,
國內醫療隊,都洗左一千億,
佢自己公佈,
原本清零半年,就比兩條友開始,
一開始就唔怕在預期中,日日預期中,
派錢救市洗左幾千億,
最後公佈仲有九千億
仲有得洗

唔強檢都1皮,點解紅碼週街走平D!

播毒只會罰款,
即坐

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]