• 瀏覽: 7,978
  • 回覆: 74
+13
香港是出名美食天堂,選擇多,但身在外國就唔同喇,除了食物選擇較少,在餐廳用膳也相對比較貴,不能餐餐在外面吃,自己就要識煮飯。有移民英國的港媽早前就發文大呻,自己本身唔鍾意煮嘢食,但過到去之後日日要煮足三餐,搞到好頭痕。

英國有你哋所謂嘅自由空氣,
唔好太介意其他嘢啦。
幾十年之後就會習慣㗎啦。

新聞來源連結:

https://www.dotdotnews.com/a/202 ... b0adad9d5aaac1.html

引用:
原帖由 樹上忠心的水果 於 2022-9-16 21:30 發表
香港是出名美食天堂,選擇多,但身在外國就唔同喇,除了食物選擇較少,在餐廳用膳也相對比較貴,不能餐餐在外面吃,自己就要識煮飯。有移民英國的港媽早前就發文大呻,自己本身唔鍾意煮嘢食,但過到去之後日日要煮足三餐,搞到好頭痕。

煮啦,多多聲氣。

可能之前有工人。太太前太太後😎 

現在要做阿四😖

引用:
原帖由 st105 於 2022-9-16 21:36 發表
可能之前有工人。太太前太太後😎 

現在要做阿四😖
二等公民阿四

每日三餐食麥記咪唔使頭痛囉!

其實可以餐餐出去食或者叫外賣 只要你有錢
食份炸魚薯條都要至少~8鎊
去快餐店 個價都要至少~5鎊
所以多人食的話 自己煮可以最慳
不過而家能源價格咁貴
可能自己煮用既火電 都唔野少

有豉油聞屎仲嫌三嫌四?小黃人真難服侍!頂唔順都唔好返嚟呀!

引用:
原帖由 panpeter 於 2022-9-16 21:46 發表
抵死,日日呼吸自由空氣,身喺福中,唔知福!

引用:
原帖由 樹上忠心的水果 於 2022-9-16 21:30 發表

其實我一啲都唔鍾意一日三餐都喺外面食。簡簡單單晚飯自己煮一味好餸好食健康。

三餐公仔麵咪搞撚掂

自己煮食好呀,乾淨啲健康啲又慳錢啲,街外食店的餸菜好多味精㗎,近來有無覺得身體好咗,人又精神咗呢

引用:

第一世界(香港)不要,要去第三世界(英國),只能講句“抵死”。

引用:
原帖由 panpeter 於 2022-9-16 21:46 發表
"頂唔順都唔好返嚟呀"

黃人:5+1年後我返港係我自由,你奈我唔何。

呢個BNOer儍的嗎, 英國餐館貴乸到飛起, 攪到不少都要自己買餸食自已是公開事實, 根本嘆慣, 俾幾廿蚊大家樂, 就洗人唔洗本的黃人, 去到那裡, 直頭下地獄,

跟住老婆可能仲俾鬼佬啅埋, 就仲大家樂囉

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-16 21:55 發表

第一世界(香港)不要,要去第三世界(英國),只能講句“抵死”。
東襟back!

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]