• 瀏覽: 3,810
  • 回覆: 16
近年香港人才流失問題備受關注,特許公認會計師公會(ACCA)香港分會會長陳婉真表示,過去兩年由於疫情封關措施、移民潮及其他地區如新加坡搶人才

近年香港人才流失問題備受關注,特許公認會計師公會(ACCA)香港分會會長陳婉真表示,過去兩年由於疫情封關措施、移民潮及其他地區如新加坡搶人才政策等,令香港目前面臨人才短缺問題,而作為國際企業區域性總部的功能也在下降,2020年擁有逾1504家企業區域性總部,至去年跌至1457家,相較新加坡有逾4000家。
以為有移民潮會容易左上位?原來d公司都離開緊香港、去咗新加坡。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/815175/人才短缺削港國際企業區域總部功能-acca籲放寬優才計劃等

公司走,人又走,打和啦!
香港最大問題就係人太多,嗰啲地霸先至咁惡!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-16 19:10 發表
公司走,人又走,打和啦!
香港最大問題就係人太多,嗰啲地霸先至咁惡!
公司走,人又走,係打和,
但寫字樓就空置多咗,餐廳都少咗客人幫襯,養唔起咁多舖頭。

.山窮似無路
花開又一村

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-16 19:31 發表

公司走,人又走,係打和,
但寫字樓就空置多咗,餐廳都少咗客人幫襯,養唔起咁多舖頭。
地霸仆街咪啱咯
佢哋之前嗰廿年都食得禾米多啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-16 19:58 發表

地霸仆街咪啱咯
佢哋之前嗰廿年都食得禾米多啦。
睇人px 最開心,大把香港人係咁。

人才?

香港最不缺人

地少人口

呢個社會無話無邊個人才唔得

一雞死,一雞嗚

你睇,on on 99又話係抗疫疫苗磚家,9up又係KOL,人才嗎?

一大班假專才落黎咪人才囉 揸住CICPA做數 仲國咩際? 

引用:
原帖由 ~CHEMISTRY~ 於 2022-9-16 21:07 發表
一大班假專才落黎咪人才囉 揸住CICPA做數 仲國咩際? 
其實而家世界分兩邊,乜嘢國唔國際,只係一個稱號,甚至係一個包袱。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-16 19:09 發表
近年香港人才流失問題備受關注,特許公認會計師公會(ACCA)香港分會會長陳婉真表示,過去兩年由於疫情封關措施、移民潮及其他地區如新加坡搶人才

...
唔好淨係以上年比較前年去嚇鳩一般唔識嘅人,比較下過去十年啦
以我所知,香港唔係因19年暴亂先開始失去企業區域地位,其實自中國呢十幾年開放起飛,好多想賺人仔嘅外資公司就直接上上海北京set大中華區HQ,而唔夠能力打入大陸嘅,就退守所謂亞太區,實質主要係東南亞發展,所以個亞太區HQ就自然set喺新加坡,香港變得兩頭唔到岸,因為外資公司管理層要睇住中國個市場同生意,就自然搵返大陸人喺大陸直接管理,如果HQ喺香港,根本就唔可能下下睇得住大陸班人,而如果要睇住東南亞,HQ喺新加坡一嚟租金人工平過香港,尤其租金,一嚟去新加坡人同馬來西亞同泰國人點都同聲同氣過同香港人

一代新人換舊人,這是歷史潮流,不可阻擋。

香港仲要人才?

咁快跪救歐狗入貨

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-10-13 23:52 發表

唔好淨係以上年比較前年去嚇鳩一般唔識嘅人,比較下過去十年啦
以我所知,香港唔係因19年暴亂先開始失去企業區域地位,其實自中國呢十幾年開放起飛,好多想賺人仔嘅外資公司就直接上上海北京set大中華區HQ,而唔夠能力打入大陸嘅,就退守所謂亞太區,實質主要係東南亞發展,所以個亞太區HQ就自然set喺新加坡,香港變得兩頭唔到岸,因為外資公司管理層要睇住中國個市場同生意,就自然搵返大陸人喺大陸直接管理,如果 ...
香港過去十年原本係慢跌,但2020起轉為急跌。

只要禁止擁有雙重國籍,啲乜撚嘢人才都要死返晒嚟 ! 

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]