• 瀏覽: 53,924
  • 回覆: 412
+18
又學人搶

老美吾賣晶片比中國,中國可以做D咩

引用:
原帖由 oukholdstudent 於 2022-9-16 19:06 發表
綜合報道,德國決定反制俄國斷供天然氣,德國經濟部周五(16日)聲明,將接管俄羅斯石油公司(Rosneft)在德子公司,包...

恭喜德國又會被世界各國, ...
又贏🤭

鴨角決策當局應該喺投過票,一致贊成先咁做的。

完全民主」,頂瓜瓜!

引用:
原帖由 iapple2 於 2022-9-16 20:14 發表
老美吾賣晶片比中國,中國可以做D咩
中國唔賣源材料,你老美又可以做D咩?😏

尼d係乜野國際規則國際秩序😄

D官係美國人
死既係德國人
D官怕無暖氣嗎?
🤭🤭🤭

默大媽既江山真係乜都敗晒

以後還有人敢去歐洲投資嗎?

歐洲各國都靠搶

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-16 19:11 發表
沒收股權有乜野用
就算沒收股權 食左間公司 都唔會變D油出黎
而且持續落去
德國面臨既 就係佢全國工業體系瓦解
製造業大量遷移
以及各行各業倒閉潮

老實 去到呢一刻 我諗果幾間公司可以轉既資產 早就轉走哂
佢地沒收股權 最多都只係攞到設備同埋土地 以及廠房
但係佢地之後要付出既代價 係呢個十倍 百倍

反正我睇到既係 德國現政府係點樣作死:smi ...
德國本土車廠BBA會因電費大增而停產, 只有在中國設廠有穩定生產成本控制而倖存繼續營運生產出車

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-9-16 19:10 發表
德國以咩理由去沒收人哋私人財產?
睇嚟今年德國人在冬天會太冷了
今年冬天未過, 歐洲大部份既國家領導人恐怕都要下台

德國都發豬瘟,歐洲豬圈好快被老美食左

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2022-9-16 20:18 發表

今年冬天未過, 歐洲大部份既國家領導人恐怕都要下台
歐洲官員私下已經賺,人民死活好閒

打份工咋,幾年貨仔,貪得就貪,民主就是這樣

我租緊樓住, 業主唔應承免我租一年, 我沒收你層樓

引用:
原帖由 oukholdstudent 於 2022-9-16 19:06 發表
綜合報道,德國決定反制俄國斷供天然氣,德國經濟部周五(16日)聲明,將接管俄羅斯石油公司(Rosneft)在德子公司,包...

恭喜德國又會被世界各國, ...
無理沒收他國資產,咁無信用,邊個國家會敢投資你國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]