• 瀏覽: 53,975
  • 回覆: 412
+18
冇天然氣發老呸!

引用:
原帖由 kk2964 於 2022-9-18 16:25 發表
冇天然氣發老呸!
同俄羅斯沒收人飛機一 樣咁賤格

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-9-17 19:08 發表
如果俄羅斯沒收德國在俄資產班茂利又會話做得好!
我一向公道。我一樣屌9俄羅斯沒收了大量飛機和外企的資產

引用:
原帖由 玄田心生 於 2022-9-17 18:27 發表

儍得可愛
中國可以做芯片。因為我可以幫手

引用:
原帖由 big3624 於 2022-9-17 18:07 發表
又話民主國家會保護私有產權??
民主國家只保護自己人民的產權,不保護俄羅斯的

引用:
原帖由 流晶花園 於 2022-9-17 17:43 發表

你講漏左, 唔止日本仔,英國運鴉片去中國,中國禁毒,就攻打中國,佢地都唔知啦,我聽住一個靚仔同朋友講,唔知點解英國要比左香港比中國
連主,客都未識分
有個𡃁仔仲好笑,佢問日本侵華殺死咁多中國人點解仲要感謝佢?

德國不俾錢, 俄羅斯不供天然氣, 有咩問題?德國為何沒憐俄羅斯煉油廠?

引用:
原帖由 _👻_ 於 2022-9-16 19:17 發表
俄羅斯為侵略付出代價
我同你老毛有左関係一樣會負責!生左你快D叫聲pa pa

引用:
原帖由 oukholdstudent 於 2022-9-16 19:34 發表
希望今年歐洲冬天早點來臨,直到下年3月,而在冬天最高氣溫只得1度,最低就零下50度,睇下會變成點😁😁
一個字!爽

搶屎成功今個冬天吾怕冇食物

有唔一定要賣,有錢大撚哂咩?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-17 09:19 發表

真係要講 蘇聯解體果時 明明已經承諾北約唔會東擴
而且北約既對抗對象華沙公約都已經唔存在 本來就唔應該繼續存在
但實際上 西方違背承諾 北約繼續存在 持續向東擴張

只要記憶稍為好少少 就知道烏克蘭本來係親俄國
但係每次親俄政權上台 西方就搞顏色革命推翻
之後推烏克蘭入北約 就係要焗俄國有反應
無反應就係俄國接壤處建立橋頭堡 加大對俄國軍事壓制

其實類似既情況 當年喬治亞都 ...
歐洲人有需要經歷苦難,頭腦先會清醒。

其實美國對中國亦係搞緊同一套圍堵政策。

佢地要維持霸權,乜都做得出。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2022-9-17 09:19 發表

之前已經搶左俄富商啦,有咩唔得?民主強盜麻。
只要安個人權罪名俾人,美國再加西媒就會將美國的搶掠行為合理化,搶敘利亞石油,阿富汗儲備、委內瑞拉黃金。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-9-17 09:19 發表

真係要講 蘇聯解體果時 明明已經承諾北約唔會東擴
而且北約既對抗對象華沙公約都已經唔存在 本來就唔應該繼續存在
但實際上 西方違背承諾 北約繼續存在 持續向東擴張

只要記憶稍為好少少 就知道烏克蘭本來係親俄國
但係每次親俄政權上台 西方就搞顏色革命推翻
之後推烏克蘭入北約 就係要焗俄國有反應
無反應就係俄國接壤處建立橋頭堡 加大對俄國軍事壓制

其實類似既情況 當年喬治亞都 ...
如果歐洲通脹幾年不下(應該下年會有大改善,因各國加緊建天然氣港口設施),而亞洲又得到廉價俄國燃料,生產成本較低,歐洲工廠應會逐步東移。

不過歐洲打殘,打擊中歐貿易,中國亦不見得有好處。

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-17 09:43 發表
當日歐洲配合美國,搶晒人地資產,其實已經宣戰啦,跟本就打緊WW3
西方民主國家邊係支持民主,土耳其、美國入侵敘利亞,至今仍然駐軍,邊有西方國家去制裁美國。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]