• 瀏覽: 2,031
  • 回覆: 13
【有線新聞】三名反黑組警員指示黑幫安排非法賭檔,並找人假扮賭客讓警方掃蕩,串謀妨礙司法公正罪成,判監14至16個月。 被告由囚車押送到區域法院,案發在2018年,警長趙廣林、警員傅裕文、賴福康駐守荃灣警區反黑組時,指示黑幫佈置賭場安排一些假賭客讓警方到場掃蕩,並提供1,500至5,000元報酬。

暫委法官勞潔儀判刑時說,串謀計劃最終沒有實行對妨礙司法公正沒有大影響,三名被告沒有實際得益,相信他們是一時魯莽而犯案,念在他們長時間盡心盡力服務警隊,加上有良好品格,以18個月監禁為量刑起點,酌情減刑後,判他們監禁14至16個月。

新聞來源連結:
https://www.i-cable.com/post/58530?utm_source=facebook?utm_campaign=share&fbclid=IwAR0N276-16LFkmdx9SvrU6RdmwhYFXhrXd_q6loJxtHYFOFjaax75wfpDnk

樹大有枯枝者
公正無包庇
美國都有啦

警隊中嘅害群之馬

反黑好難做…

引用:
原帖由 蛋蛋俱樂部 於 2022-9-16 15:55 發表
樹大有枯枝者
公正無包庇
美國都有啦
咪成日咁關心美國啦好無~?

其實點解「唔要南亞裔,唔要唔夠秤,唔要通緝」

有冇商量定事前或事後,做完先拉?使唔使給表情配合?

要嚴懲這類枯枝。 

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-9-16 16:00 發表

反黑好難做…
難做都吾好做D咁野卦?

提供1,500至5,000元報酬。

我唔係好明點解要咁做???
為乜要扮有罪案發生???
同埋畀咁少錢都有人肯???

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-9-16 16:00 發表

反黑好難做…
好多嘢都好難做 修橋鋪路起樓高科技 最好全部唔使做?

三名反黑組警員指示黑幫安排非法賭檔,並找人假扮賭客讓警方掃蕩,串謀妨礙司法公正罪成,判監14至16個月。

完全唔明點解要咁做???
內部有獎??? 應該要交代一下原因
法官無問???

引用:
原帖由 m40 於 2022-9-17 14:17 發表

好多嘢都好難做 修橋鋪路起樓高科技 最好全部唔使做?

公正無麻痺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]