• 瀏覽: 9,032
  • 回覆: 28
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-16 12:51 發表

"精神有問題"??
果然中國大陸是女性的天堂。
無啦! 無啦!
日本人已看清楚中國大陸的底線了!
現代社會的法律最起碼都有分原則及例外。
例如殺人有罪是原則,但正當防衛殺人卻是例外,無罪。
吳阿萍供奉日戰犯有過是原則,但她患精神病卻使之成例外輕判。
我們已不是劉邦約法三章的時代,只有「殺人者死」,沒有例外,因為民智已啟,大家應該懂得分何謂原則,何謂例外。
如果你只看到原則,分不出例外,恐怕問題既不在於別人,也不在於法律,而在於己罷了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-9-16 16:03 發表

現代社會的法律最起碼都有分原則及例外。
例如殺人有罪是原則,但正當防衛殺人卻是例外,無罪。
吳阿萍供奉日戰犯有過是原則,但她患精神病卻使之成例外輕判。
我們已不是劉邦約法三章的時代,只有「殺人者死」,沒有例外,因為民智已啟,大家應該懂得分何謂原則,何謂例外。
如果你只看到原則,分不出例外,恐怕問題既不在於別人,也不在於法律,而在於己罷了。
反殺無罪?
點解勞榮枝(7條生命呀!)仍未伏法?
(甚至有可能被放生!)
只要你緊密追看大陸新聞,例如: sina.com.cn,不難發現大陸社會是極度偏袒女性。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-16 16:15 發表

反殺無罪?
點解勞榮枝(7條生命呀!)仍未伏法?
(甚至有可能被放生!)
只要你緊密追看大陸新聞,例如: sina.com.cn,不難發現大陸社會是極度偏袒女性。
個案是一個個看的

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-9-16 16:20 發表

個案是一個個看的
一個又一個個案證明: 大陸社會是極度偏袒女性。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-16 17:22 發表

你都唔痴嗰句都唔講?
邊個精神醫生識吳亞萍?
會為佢寫報告?
你明顯係想幫日本人殺人滅口啦!
有醫學證明都可以偏幫。
只有漢奸先會諗到呢啲說話。
人哋已經定案、你係精神科醫生?
做x奸做到出晒面。
"人哋已經定案"
證明中國大陸是只有強權無公理。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-16 17:42 發表

人哋已經定咗案、你估你真係精神科醫生?
你只不過係漢x精神病人咋。
一日到黑都話要殺一個精精神病人、擺到明係幫日本人殺人滅口毀屍滅跡。

心理唔平衡多啲同精神科醫生傾下。
下一個被放生的就是勞榮枝,你們等著看啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]