• 瀏覽: 46,883
  • 回覆: 37
醫務衞生局局長盧寵茂反駁有指新冠病毒與季節性流感死亡率相若的說法,強調單以今年5月至今的新冠死亡率為0.1%,與流感平均死亡率的0.1%比較,是犯了嚴重選擇性偏誤,無視數千新冠死者的不幸,誤導市民輕視新冠疫情。 盧寵茂在網誌指出,新冠疫情開始至今,超過9500人死亡,平均死亡率大約0.6%,形容是「鐵一般的事實」,用以與歷年季節性流感平均死亡率0.1%作比較,是最為恰當而有一定的可比性。 他認為,分析數據要精準也要客觀,同為呼吸道病毒感染,新冠與流感死亡率同樣會因病毒變異而改變,可減也可加,社會的免疫屏障也會隨著時間減退。 盧寵茂指出,除了死亡率,很多事實與指標都說明新冠疫情並非如流感一樣輕微,例如新冠病毒傳播力較流感強、感染人數多,病毒變異快,而免疫逃逸能力強,基本上是「全年無休」,不似季節性流感高峰期一般每年一度在冬季出現。 另外,兒童對新冠免疫屏障低,引致較多併發症及死亡,不少新冠患者都出現「長新冠」後遺症,不似流感並不會造成長遠健康影響。

防疫要以科學為依據

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/反駁新冠病毒與流感死亡率相若說法-盧寵茂斥誤導市民-072142007.html

傷風咳啫有咩好驚。 曾志偉 肥媽 政府高官 中咗都未死 即係冇問題啦 , 自己嚇自己

O,6%吾知重以為6O%
由傻仔領導抗疫

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-9-15 19:39 發表
傷風咳啫有咩好驚。 曾志偉 肥媽 政府高官 中咗都未死 即係冇問題啦 , 自己嚇自己
死咗9500喎

散播消息誤導市民,拉人封報啦

應該將80以上老野送番上大陸,由大陸好好保護

那香港就可以對外通關,唔打針的老野又可以得到國家特別照顧

今日1個因疫情而生意失左敗冇力還貸的人被撕票
雙方手和頭都被用膠布封上🙊

一群穿西服的人渣

個個專家都係靠估。

點都好,有飯開最緊要。

攪咗咁耐,有疫苗又有藥,無理由要班後生唔開飯陪班唔打針嘅老人家。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-9-15 22:20 發表
應該將80以上老野送番上大陸,由大陸好好保護

那香港就可以對外通關,唔打針的老野又可以得到國家特別照顧
因果報應好快到,自己小心最後那幾年

又真係幾誤導喎,唔講死亡率,仲有腦霧呢?不能勃起呢?無晒精子呢?

最恐怖係仲未掌握晒新冠會有咩其他後遺症

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-17 09:37 發表
又真係幾誤導喎,唔講死亡率,仲有腦霧呢?不能勃起呢?無晒精子呢?

最恐怖係仲未掌握晒新冠會有咩其他後遺症
其實腦霧呢啲又係唔報就好難計數,不過可能呢班人都去晒睇中醫,以補腎髓去慢慢調理好

引用:
原帖由 芝峰助理2018 於 2022-9-17 09:34 AM 發表

因果報應好快到,自己小心最後那幾年
咁建議你小心d

黑醫,黃人,黑報收黑金為主子美國,日本,德國,英國,加拿大,澳洲復興。

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2022-9-15 22:58 發表
個個專家都係靠估。

點都好,有飯開最緊要。

攪咗咁耐,有疫苗又有藥,無理由要班後生唔開飯陪班唔打針嘅老人家。
政府公佈歷年的流感死亡數字出嚟反駁囉, 點解唔敢拎數據出嚟? 齋打「嘴炮」, 市民會信服咩??

普通流感好返之後係唔會有後遺症㗎,

新冠肺炎好返之後, 係會有後遺症嘅, 而且呢隻新冠病毒暫時冇得預防亦都冇藥醫, 新冠肺炎帶嚟嘅後遺症 , 更加係冇一隻專門針對呢一隻病毒後遺症嘅藥物, 新冠病毒係帶呢身體就算好返之後都有損傷, 呢啲損傷暫時 西醫係未有藥物可以修復到( 所以 新冠肺炎同普通流感係完全唔同)

好多人中咗新冠肺炎隨之帶嚟嘅後遺症, 唯有係中醫嗰度作疫後調理, 但係中嘅人好廣泛, 遍及全球, 尚且呢隻新冠肺炎中咗之後, 陸陸續續因為後遺症帶嚟嘅長遠影響有幾多, 暫時冇人知, 但係作中醫調理係一個好漫長嘅路, 係咪每一個人每一個市民可以去承擔,( 已經好多無辜嘅人因為呢個新冠肺炎而喪命)

又已經不計其數嘅人中左肺炎出現唔同各式各樣嘅後遺症, 其實唔知點解咁耐以嚟, 中西醫學都唔可以好好融合, 亦唔可以好好相處互相扶持, 而且好似永遠都畀人睇低一線, 但係其實每一樣嘢都有佢嘅優點缺點有佢嘅存在價值,

就正如中醫藥, 今次疫情正反映 中醫藥嘅重要性, 同埋呢隻病毒帶嚟嘅後遺症係好深遠好大, 全球人都面對緊呢個問題, 仲有後續後遺症嘅調養, 或者需求, 亦都反映咗中醫藥研嘅重要性( 點解永遠 被忽視 ,永遠被排擠, 永遠被睇低) 點解唔可以得分你我好好發展中西醫藥, 無論中醫又好西醫又好都係一樣醫者父母心,

其實真係唔好再分AB, 亦都唔應該咁樣分類, 大家嘅優點長處都唔同, 各有好處各有優點, 人嘅福祉就係 人命,健康, 希望唔好再 忽視中醫藥嘅重要性, 而且中醫藥, 亦可以分留一啲興證或者長期病患嘅病人從而減輕西醫嘅壓力, 其實可以各司其職, 好好合作好好交流好好融合

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]