• 瀏覽: 6,319
  • 回覆: 34
我覺得暫緩追租安排應該繼續實行多一段長時間
我想講業主們應該要有獅子山下同舟共濟既精神

疫情前賺到咁多,其實追少一段時間根本唔會有咩問題,好小事啦
成日係度嘈做乜呢

政府既政策都係想香港人好,業主們應該要合作D好好配合
唔好成日都咁多野怨

當下最緊要就係要同心抗疫,等病毒消失晒先好諗錢啦

對疫情誤判,可以輸身家。

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-15 19:49 發表

成日係度嘈做乜呢

唔好成日都咁多野怨

即使暫緩追租,你始終都有一日要交返哂,到時咪一樣執笠。

消費券用來比收租佬

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-15 19:49 發表

成日係度嘈做乜呢

唔好成日都咁多野怨

黃瓜、領展、雄雞肯帶頭做就得
得一兩間鋪果啲業主就算免一年租都無用,對社會唔會有正面作用

引用:
原帖由 longgun67 於 2022-9-15 23:11 發表

黃瓜、領展、雄雞肯帶頭做就得
得一兩間鋪果啲業主就算免一年租都無用,對社會唔會有正面作用
商場自己有好多基本開支,唔追租即係要大業主做蝕本生意。
至於街舖,好多都係獨立業主,佢哋好多都係借按揭買舖,本身都要供款比銀行,所以都唔可能長時間唔收租。

在商言商,3年疫情下消失咗既生意額唔會出現返,但累積欠租係要比番,所以如果現金流根本唔夠,夾硬借錢捱落去只會搞到自己破產收場。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-16 09:38 發表

商場自己有好多基本開支,唔追租即係要大業主做蝕本生意。
至於街舖,好多都係獨立業主,佢哋好多都係借按揭買舖,本身都要供款比銀行,所以都唔可能長時間唔收租。
對,做生意唔係開善堂
當初財爺個概念我都唔明
大家都係做生意,你借我間鋪係做生意,我問銀行借錢買鋪又係做生意,咁點解銀行要繼續收供款而租客可以唔比錢...

引用:
原帖由 楊鉅祥 於 2022-9-15 16:48 發表
點解好多地方仲係要等位排長龍
我都覺得旺咗,食品供應硬食

應該租樓也要有暫援 先算公道👍

引用:
原帖由 amstrong668 於 2022-9-16 10:23 發表

我都覺得旺咗,食品供應硬食
民生區可能旺咗,
但中秋假期果幾日,我去到山頂、銅鑼灣、IFC、圓方、海港城,基本上見唔到有食肆要等位,大部分都係得5至6成客。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-16 10:33 發表

民生區可能旺咗,
但中秋假期果幾日,我去到山頂、銅鑼灣、IFC、圓方、海港城,基本上見唔到有食肆要等位,大部分都係得5至6成客。
去哂離島玩,仲去shopping mall咩

提醒大家唔好買食肆嘅預繳式商品/餐券

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-16 10:33 發表

民生區可能旺咗,
尼d地方嘅target customers 本來就唔係local, 我都好鍾意行 elements 貪佢夠大,但係d 鋪頭離哂地真係幫襯唔到

當時出呢條計,果位仁兄好有問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]