• 瀏覽: 2,372
  • 回覆: 13
+4
第5波新冠肺炎疫情毒鏈難斷,衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君公布,本港今日(14日)新增7579宗確診,包括161宗宗輸入個案。

今天7579只是比昨天7218多了361宗。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220914/bkn-20220914163012040-0914_00822_001.html

根本都冇人理呢,出邊咁熱好多人口罩都拉低咗一半,啲餐廳就排隊排到出門口,商場又人多到爆

引用:
原帖由 gn00260418 於 2022-9-14 15:55 發表
根本都冇人理呢,出邊咁熱好多人口罩都拉低咗一半,啲餐廳就排隊排到出門口,商場又人多到爆

無口罩大把人

所以現在政府強硬谷針
大條道理
怕打針又怕中招
自己禁足

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-14 15:56 發表
  說好的中秋後爆發呢
中秋前都爆

仲有批去遊行未番隔離梗

:
https://www.am730.com.hk/本地/瑪嘉烈收近300兒童-長新冠-

本港近日接連錄得兒童感染新冠肺炎後,出現嘶哮症的重症個案,有兒科醫生形容數目只是「冰山一角」。第五波疫情約有15萬名19歲或以下兒童及青年確診,瑪嘉烈醫院接收近300名兒童在康復後出現「長新冠」,亦發現有康復兒童出現短暫失明和脫髮

根據日本早稲田大學わせだだいがWaseda Daigaku 研究確實顯示,BA.4和BA.5的病毒複製率較原本流行的Omicron BA.2高出34倍,而且病毒也更易攻擊到肺部, 病毒株帶有delta特徵 ……

長庚醫院胸腔內科教授林孟志日前接受訪問時表示,BA.4及BA.5病毒株引起的症狀比BA.1和BA.2更嚴重,包括疲倦無力、咳嗽、發燒,呼吸困難發生率

附件

20220901_fba90c60408e424d0a62AfIjV7lQWBDp.jpg(23.06 KB)

thumbnail.png(258.87 KB)

比尋日又上升左

一定要決心「清零」,我地唔可以投降!!!

相信以下建議係有一定幫助,強烈建議採納:

首要建議應該要全日24小時禁晒堂食,只準外賣,
因為係餐廳咁多人情況下除口罩食野實在係好危險

建議長期關閉所有非必要場所:
例如K房,酒吧,戲院,健身室,髮型美容,海洋公園,迪士尼樂園,游泳池,體育館,機鋪
仲有一d非必要商店,例如精品店,玩具店等等

工作:
建議盡可能WFH,非必要都唔應該返公司

校園:
建議學校要考慮停止所有面授課,只用ZOOM,所有Playgroup公司應要停止營業

展覽及表演:
建議會展果d 乜乜展覽,工展會,演唱會,其他類表演都建議應該取消晒佢

旅遊:
建議禁晒所有旅遊活動,尤其要向外國(尤其西歐美國)百分百封關

大型體育活動:
建議立即腰斬香港超級聯賽,取消跑步比賽,渡海泳,來緊既國際7欖都應該要取消!

疫苗通行證強制使用應大幅度擴展:
建議應該要擴展到所有交通工具上,可以唔使掃QR Code,
但執法部門可以設交通路障 / 派人搭車抽樣,一抽到時show個藍碼俾檢查人員,
如果唔符合應該要罰起碼一萬
仲有,建議應該要大量增聘人手,除左政府及食環既街市外,都幫忙去私人商場,尤其房署旗下商場,係門口檢查好人有冇掃安心出行先好俾人入去

口罩規定方面:
建議:
(i) 取消戶外做運動可以免戴口罩既豁免安排
(ii) 不準於室外除口罩吸煙,否則罰起碼一萬

以上既建議真係要好好考慮,點都要堅持封到病毒係世上消失

而香港人一定要為左我地中國同胞健康著想,團結一致,好好配合國家防疫政策
唔好剩係講搵錢,健康先係最緊要

香港人人肯學我地中國同胞咁高質素,社會先有望復常

之前唔係講 中秋節後 爆升㗎咩 ? , 跟住 恐嚇 啲市民叫佢唔好出街小心啲 , 好彩我冇上當 , 去大排檔食飯不知幾多人 , 消費又平 鑊氣又好👍

同台灣k比⋯今年港人並沒做過節😬唔消費唔見人
8點商場大堂只貝幾隻客行走🙊mola
1票可包埸!現況

附件

A7FA697E-8633-43DD-888B-A0DB37F2EE3D.jpeg(202.87 KB)

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-14 16:56 發表
  說好的中秋後爆發呢
就算中秋節期間受傳染,新冠病毒在人體內大約有十幾日至二十多日潛伏期。所以,還需要大約十多日觀察確診人數有無顯著上升。

數字冇乜意義啦。根本就唔止哩個數。已經咁多人中咗。又有群體免疫帳篷啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]