• 瀏覽: 27,827
  • 回覆: 141
+3
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:18 發表

果然西奴思維 : 西方人對亞州人不好是應該的,所以香港有少少【恩賜】,已經是【皇恩浩盪】
你咪就係問譚耀宗,點解個仔,走咗去澳洲,仲要返嚟做移民生意囉!!

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-15 12:17 發表

講得好
豆腐渣工程就唔使重建啦。
由新世界(0017)及港鐵(0066)合作發展的大圍站上蓋項目柏傲莊 III ,因為牆身底座混凝土檢測未達要求,主動提出拆卸重建,並延後九個月交樓,估計是本港開埠以來首宗在建中的私樓,需要拆走重建、推倒重來原文網址: 柏傲莊 III|私樓推倒重來破天荒 補救費或更貴 天頌苑案最經典 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/647971?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
私樓推倒重建 事緣回歸後驗樓程序更嚴謹!
沙中綫偷工減料醜聞, 事件鬧得滿城風雨, 都係靠傳媒咬著不放。
所謂香港豆腐渣工程, 都係戀殖怪傳聞出來的!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:18 發表

果然西奴思維 : 西方人對亞州人不好是應該的,所以香港有少少【恩賜】,已經是【皇恩浩盪】
你咪走去問吓,香港環境好嗰陣時,點解啲人要來香港,環境唔好走夾唔唞啦!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 15:19 發表

你咪就係問譚耀宗,點解個仔,走咗去澳洲,仲要返嚟做移民生意囉!!
有生意做嗎做o羅。
仲有好多人好崇拜西方架。
不過,中國的移民人數比例,絕不是高,甚至是偏低。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:23 發表

有生意做嗎做o羅。
係因為改革開放姐,同埋國家管制,你以為啲窮鬼可以移民咩?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 15:13 發表

如果人民有智慧嘅,怕乜嘢地雷?
唔通新加坡,就冇地雷。

同埋,人哋點解無緣無故要對你好先,地方政府覺得你冇用,都係搵武裝實力,趕你返鄉下㗎咋。
新加坡並不是靠【人民智慧】,係李光耀一人的智慧。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:23 發表

有生意做嗎做o羅。
大部份嘅人移民,係為咗生活。
並不是崇拜,西方!!

我有個朋友,喺中東搵到錢,佢去咗中東啦!!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:24 發表

新加坡並不是靠【人民智慧】,係李光耀一人的智慧。
好明顯,董建華嘅智慧就唔得啦!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 15:26 發表

好明顯,董建華嘅智慧就唔得啦!!
有智慧,仲要有【獨裁】既環境,新加坡當時兩樣都有。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 15:29 發表

有智慧,仲要有【獨裁】既環境,新加坡當時兩樣都有。
你唔好吹得就吹啦,李光耀上台嗰陣時,仲有一個姓林嘅同佢鬥,李光耀上台嗰陣時,環境,點會好過董建華上台嗰陣時。

不過董建華一個人,搞死咗老竇生意,搞死香港!!

真係唔好對呢件事太過政治化,係我眼入邊,單純只不過係對香港現今環境不滿,產生嘅,一種現象。

好平常啫,香港住緊劏房嗰班人,會話毛澤東好,希望毛澤東復活,拯救佢哋。

如果一個唔好彩,香港好似文化大革命時代嘅中國咁樣,人就攞鄧小平出嚟!!

以前上海人,成日都話國民黨時代,上海幾咁繁榮,而家上海好多人,忘記國民黨。

正如,明朝滅亡,清朝比明朝好,啲人就唔記得明朝朱家㗎啦。清末,直頭係,漢人支撐,愛新覺羅家族。

呢啲係人嘅天性嚟嘅,唔好太過上綱上線。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 15:13 發表

如果人民有智慧嘅,怕乜嘢地雷?
唔通新加坡,就冇地雷。

同埋,人哋點解無緣無故要對你好先,地方政府覺得你冇用,都係搵武裝實力,趕你返鄉下㗎咋。
成日覺得回歸後生活唔好得過英治時期, 咁你咪就中地雷嗰個囉

今時今日,台灣有台積電,韓國百花齊放,新加坡有金融。
香港,多基層群眾住公屋,不停搞埋啲天價工程。

香港回歸左咁多年啦,仲喺度賴英國佬?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 15:44 發表
真係唔好對呢件事太過政治化,係我眼入邊,單純只不過係對香港現今環境不滿,產生嘅,一種現象。

好平常啫,香港住緊劏房嗰班人,會話毛澤東好,希望毛澤東復活,拯救佢哋。

如果一個唔好彩,香港好似文化大革命時代嘅中國咁樣,人就攞鄧小平出嚟!!

以前上海人,成日都話國民黨時代,上海幾咁繁榮,而家上海好多人,忘記國民黨。

正如,明朝滅亡,清朝比明朝好,啲人就唔記得明朝朱家㗎啦。清末,直頭係,漢人支撐, ...
所謂不滿現時環境,部份根本是被過份渲染。
例如說新移民都是好食懶做,只識o羅福利。
其實,大部份新移民都是默默地做基層工作。
黃黑傅霉揾到個別事件,就大肆渲染。
還有說什麽冇民主,乜英治時期,英國有俾香港人選港督,選立法會議員架。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 17:06 發表

所謂不滿現時環境,部份根本是被過份渲染。
例如說新移民都是好食懶做,只識o羅福利。
其實,大部份新移民都是默默地做基層工作。
黃黑傅霉揾到個別事件,就大肆渲染。
還有說什麽冇民主,乜英治時期,英國有俾香港人選港督,選立法會議員架。
係咪過分圈染,你落去基層群眾生活圈調查吓咪知囉!!

其實好多發展成熟嘅城市,都係唔鍾意新移民,因為佢哋根本唔需要太多嘅勞動力。

北京首都,正常情況下,係唔會比,太多,基層群眾北京戶口。

新加坡一樣唔會。

歐美好多國家,話就話俾你移民去啫,不過去到嗰度,你都係食自己嘅咋。如果你冇本事,租金,生活開支,一定可以逼走你囉。

只有香港呢個咁嘅戇鳩地方嘅啫!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]