• 瀏覽: 27,960
  • 回覆: 141
+3
引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:18 發表

係咪過分圈染,你落去基層群眾生活圈調查吓咪知囉!!

其實好多發展成熟嘅城市,都係唔鍾意新移民,因為佢哋根本唔需要太多嘅勞動力。

北京首都,正常情況下,係唔會比,太多,基層群眾北京戶口。

新加坡一樣唔會。

歐美好多國家,話就話俾你移民去啫,不過去到嗰度,你都係食自己嘅咋。如果你冇本事,租金,生活開支,一定可以逼走你囉。

只有香港呢個咁嘅戇鳩地方嘅啫!!
新移民亦有其歷史原因,係當年大量港男返鄉下聚老婆所做成架。
咁依家新移民又一落黎即刻有公屋咩?唔係播,可能係港男加佢仔女係香港居民,所以先有播。
你見到有人o羅綜援唔使做,我都見到有人日做夜做,打兩份工,睇野要公平D。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 17:25 發表

新移民亦有其歷史原因,係當年大量港男返鄉下聚老婆所做成架。
你見到有人o羅綜援唔使做,我都見到有人日做夜做,打兩份工,睇野要公平D。
做兩份工嗰個,隨時,做埋啲洗手出糧,儲埋啲錢返鄉下買樓,繼續喺香港輪公屋。

你可以唔信!!
新移民兩公婆,住劏房,一個月可以儲一萬蚊, 10年到,儲成百幾萬,返鄉下買樓,喺香港輪公屋。

係咪好勵志呢?!
但係你返轉頭睇啊,佢哋兩公婆其實冇咩交過稅,喺香港搵到錢,益係鄉下,上到樓,年紀大咗,仲要香港人養埋佢。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:33 發表

做兩份工嗰個,隨時,做埋啲洗手出糧,儲埋啲錢返鄉下買樓,繼續喺香港輪公屋。

你可以唔信!!
新移民兩公婆,住劏房,一個月可以儲一萬蚊, 10年到,儲成百幾萬,返鄉下買樓,喺香港輪公屋。

係咪好勵志呢?!
但係你返轉頭睇啊,佢哋兩公婆其實冇咩交過稅,喺香港搵到錢,益係鄉下,上到樓,年紀大咗,仲要香港人養埋佢。
咁點解港男港女做唔到丫?
一樣可以十年草一百萬架。
唔鍾意大陸,嗎去英國買棲o羅

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 17:38 發表

八萬幾買到樓???
乜鄉下呀!!
介紹下好播。
海南某個地方啦,未必係一線城市。

一線城市嗰炸人,而家都好少人話嚟香港啦,自己地方搵到食,會有興趣來香港,做建築工人?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:41 發表

海南某個地方啦,未必係一線城市。

一線城市嗰炸人,而家都好少人話嚟香港啦,自己地方搵到食,會有興趣來香港,做建築工人?
根本內地的工作機會更多,甚至不少洋人希望能長駐中國。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 17:38 發表

咁點解港男港女做唔到丫?
一樣可以十年草一百萬架。
唔鍾意大陸,嗎去英國買棲o羅
我冇話過而家啲香港死靚仔有用。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:33 發表

你可以唔信!!

係咪好勵志呢?!
咁所謂土生土長香港人,海外物業嗎又係唔計,係香港扮窮。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-15 17:47 發表

咁所謂土生土長香港人,海外物業嗎又係唔計,係香港扮窮。
所以,我已經講過啦,香港福利制度有問題⋯⋯

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:50 發表

亦所以,利用制度漏洞去幫自己揾著數,根本就不分任何身份,都會有人咁做,甚至全世界都有人咁做,西人富豪所謂裸捐身家,其實亦只是為了避稅。
無需特別去標韱新移民。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-15 17:50 發表

香港的福利制度,是誰去幫手爭取的呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-15 16:25 發表

成日覺得回歸後生活唔好得過英治時期, 咁你咪就中地雷嗰個囉
只係英國佬係香港留低既地雷已經不算太嚴重,起碼大多不流血!
斯里蘭卡既泰米爾問題,緬甸羅興亞人問題,印巴邊境衝突全部係英國人留低既蘇州屎!
李光耀一早踢爆英國每轍出一殖民地 必定留地雷!
https://youtu.be/kmfm7vmJ0Bs

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-16 09:23 發表

只係英國佬係香港留低既地雷已經不算太嚴重,起碼大多不流血!
斯里蘭卡既泰米爾問題,緬甸羅興亞人問題,印巴邊境衝突全部係英國人留低既蘇州屎!
李光耀一早踢爆英國每轍出一殖民地 必定留地雷!
https://youtu.be/kmfm7vmJ0Bs
李顯龍就不及他心水清了!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-16 09:43 發表

李顯龍就不及他心水清了!
李光耀在世時李顯龍仲可以 確有吾少其父違風,但李光耀一走 李顯龍好多方面都退步!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-16 14:07 發表

李光耀在世時李顯龍仲可以 確有吾少其父違風,但李光耀一走 李顯龍好多方面都退步!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]