• 瀏覽: 27,958
  • 回覆: 141
+3
提示: 違規內容已被屏蔽
覺得要改變,就先要尊重事實,九七年之後,董建華時代,一定係衰退,曾蔭權係少有,為香港帶嚟穩定。

根本上,香港係一個,有資本,同中產建立嘅城市,唔係咁多人,鍾意攞錢出嚟幫人起公屋㗎咋,成日都話香港核心問題係,房屋問題,根本就係有啲人,想從中取利。

所以,啲人一話要打擊樓價,社會就唔會穩定。
因為好多香港人根本已經住緊公屋,或者有私樓,佢哋最關心嘅,係自己嘅資產,唔係幫人起公屋。

要記住呀,香港以前唔係一個無產階級勞動城市!!
不過,香港金融中心就快玩完,好快就可以變成一個無產階級勞動城市,大家可以學下秦朝,史太林時代,無私的為國家奉獻!!

香港人懷疑英國人道理好簡單姐,你只要了解一下上海人心態轉變就明白啦,改革開放初期回國,好多上海人,成日講係國民黨時代的,上海如何繁榮,租界如何繁榮。對國民黨,充滿懷念。

但係,現在上海,基本上已經唔會再提國民黨。

其實人們懷念的,並不是英女皇,係曾經嘅輝煌!!曾經嘅東方之珠,晚上,燈紅酒綠,紙醉金迷,日間,各行各業心機蓬勃。

今時今日,成條彌敦道,招牌卡都拆除差唔多啦,夜晚烏燈黑火。燦爛的夜生活冇了!
日間,各行各業,都難搵食。

政府有些人,淨係關心自己有冇量出,不停咁樣立法,幫自己卸膊,一爆鑊,全部都係人民犯法。
利用法律,酌情權,同自己千絲萬縷嘅人合作。

所謂一啲建制派大佬,自己嘅算盤打到拍拍聲。

有幾多人會鍾意一個咁樣嘅社會!!

其實我覺得真正有錢嘅又唔使走嘅,如果你喺外國有錢,住喺啲貧窮嘅,勞動城市,消費低,享受多。

正如,有啲人,去泰國住又得,越南住又得,最撚辛苦,戇鳩嘅,就係仲要搵食嘅人,麻木支持共產主義,我咪睇吓你點搵食囉!!

你咪睇吓,秦朝下,人只有工螞蟻,兵螞蟻,無私奉獻係咪真係咁過癮!!
世界上,冇乜嘢係唔會呀,房地產爆破,成身都係債,一日做12個鐘,你咪感受下,無私為社會奉獻嘅光榮囉!!
就算你住冇問題,冇咗資產階級嘅保護,你就要同亞洲其他國家,鬥人工平,我咪睇吓你,有幾咁光榮囉!!

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-15 12:59 發表
你都痴鳩線、無私奉獻?
唔白痴嗰句都唔講。
地產爆破邊個可以改變?
雷曼人禍都避唔到啦!
世界咪一樣咁轉。
英國佬時代我老豆打三份工咪一樣養大我哋。
仲以為英國佬時代唔使做。
你老竇係咪香港出世先?
如果唔係,佢做乜帶你嚟香港呀?

真心㗎,我佩服你爸爸㗎,佢做的一齊為你創造條件,唔係好似而家啲新移民咁,一落到嚟香港,又話要公屋,又話要幫佢養細路,又話睇醫生最好免費。

食飽飯冇嘢做,政治運動,沖出嚟搞事嗰班,好多都係住公屋嘅!

你走去問政府,夠唔夠膽交份資料出嚟,被捕人士中,幾多係祖國出世,幾多係住公屋?

係我自己嘅圈子入邊,住劏房嘅,掛住搵食,邊得閒同你搞咁多嘢咩。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-15 13:08 發表

亞爺係日本侵略走難落嚟㗎?
我係香港出世有幾奇?

人哋攞公屋你唔問香港人問政府?
香港政府執緊香港人嘅手尾呀!
人哋做足手續嚟香港㗎!你可以唔批咩。
咁係有奇怪喎,讀書嘅時代,話日本人佔領香港時代,香港好多人走咗去廣東,所以導致,戰後,好多香港樓,搵唔到業主。

如果你爸爸喺香港出世, 香港好早有公屋啦,佢一定冇住屋問題㗎?係咪你屋企兄弟姊妹多啊?

新移民,批核權唔屬於香港,但係香港可以用樓價,請班人,返去原居地。

有本事嘅,你咪香港做夠30年,攞間公屋囉,或者你儲到錢,買私樓都得㗎?
做乜嘢要改變香港建屋速度姐?應份幫你㗎?

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-15 13:25 發表

走難有幾奇?有人走番廣東、有人留低係香港。

我細個時住木屋區、70年代才上公屋。
之後環境好咗才買私樓。
就係咁多。
咁我又奇怪喎,點解不多謝港英政府,為你提供公屋,為你提供發展機會呢?

你知唔知當時國內,唔會幫你起公屋之餘,仲要將你間屋分比其他人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]