• 瀏覽: 27,825
  • 回覆: 141
+3
引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-16 09:23 發表

只係英國佬係香港留低既地雷已經不算太嚴重,起碼大多不流血!
斯里蘭卡既泰米爾問題,緬甸羅興亞人問題,印巴邊境衝突全部係英國人留低既蘇州屎!
李光耀一早踢爆英國每轍出一殖民地 必定留地雷!
https://youtu.be/kmfm7vmJ0Bs
中國無武力接管香港清洗地雷,先係最大責任

全世界接管一個地方都係武力接管,中央一個人都無派入政府,結果令一國兩制變成變相港獨

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-9-14 23:10 發表

吾係因為中國改革開放帶動,背後有中國龐大市場,香港可以順利成為國際金融中心?!
曾為英殖民地既印度孟加拉到今日比中國國內都差得多,所謂既經田濟中心孟買 吉大港更非金融中心而且有大量貧民窟!
仲有仍被英國強佔既阿根廷馬島,又吾見變成咩南美大西洋金融中心!
其他被英國既前殖民地更大多落後!

黃人就係睇片面去幻想到英國佬一到就黃金遍地 大餅天從天而降!!!!
係要問果班7頭,蠅國佬以往咁多殖民地,唔係白鬼為主要種族人口為主既殖民地,除香港外有邊一個係叫可以發展到好似香港咁呢?
重有係蠅國佬統治香港成150年,香港係叫好d環境既時期,都只係最尾果廿年左右,剩係50-60年代既香港,社會一樣污煙障氣貪污到嚇死人
我老母香港出世成長係50-60年代,都話當年一般平民百姓生活都唔容易唔係好,只不過係當年中國大陸內戰後百廢待興,加上又因為政治運動政治鬥爭,所以情況比香港更差,但香港當年都唔叫得係好

引用:
原帖由 3p達人 於 2022-9-14 20:28 發表
英國令香港成為國際金融中心, 當然會被戀.
點解80年代之後先會經濟起飛
有無用腦分析過
管理100年幾多場大火, 次次都以十萬計無家可歸; 呢個就係大部份時間英國管理既香港

香港成為國際金融中心, 永遠只有一個原因:
就係世界人口最大既中國勞動紅利在香港出口.

中國1969年開始改革開放. 80年代先有香港經濟起飛機會.
當然, 亦係中國封閉, 只留一個出口.
就講一樣野,未有大小三通之前, 中國同台灣都不通商不通郵; 所有資金, 貨物, 連飛機探親, 都要先經過香港

香港想唔發都難.

引用:
原帖由 烏咀 於 2022-9-17 00:24 發表

係要問果班7頭,蠅國佬以往咁多殖民地,唔係白鬼為主要種族人口為主既殖民地,除香港外有邊一個係叫可以發展到好似香港咁呢?
重有係蠅國佬統治香港成150年,香港係叫好d環境既時期,都只係最尾果廿年左右,剩係50-60年代既香港,社會一樣污煙障氣貪污到嚇死人
我老母香港出世成長係50-60年代,都話當年一般平民百姓生活都唔容易唔係好,只不過係當年中國大陸內戰後百廢待興 ...
香港有今日係因為後面有個人口基數以億計既生產大國.

香港成為唯一對外通道.
D人歸功英國.

其實所有國家剛剛開始都係封閉, 包括美國獨立第一百年, 都係門羅主義.
唔理歐州祖國發生咩事, 你歐州都唔好搞我美州.

如果十幾億的人口,重生回到封閉社會對香港有咩影響呢? 也許就是令到香港更加百花齊放!!

因為香港基層群眾有完善的福利,整體生產成本可能會比其他地方低,重生回到輕工業社會,因為香港沒有民主普選,容易一啖砂糖一啖屎,半推半就,回到工業城市 。

而且香港亦都有完善的資本主義制度 ,有能力將香港以外的其他亞洲國家財富吸引嚟香港 ,到時香港回到亞洲最璀璨的東方之珠 .

//———————————————————
香港而家面對的問題,和好多民主國家其實係相同,福利下的人根本冇辦法產生有效的勞動力為香港賺取財富,導致香港基本上係一個蝕本生意嘅地方.
所以如果香港留唔住資本,香港衰退是必然的!!

美國點解好難回到工業城市 ,因為美國係民主普選 ,人民根本享受慣 ,而且可以投票有點會選擇自己回到勞動力?

但係美國控制世界資源 ,有世界頂尖的人才 ,就算佢國民幾廢 ,佢一樣有辦法係美國以外建造 ,新的生產基地 ,更重要一點就係人工智能的發展 ,機械生產的能力 ,佢未必再需要搵一個人口極多的國家.

提示: 違規內容已被屏蔽
香港殘局,最主要就係董建華領導無方,香港輕工業和科技發展,俾人用低成本,法律寬鬆,翻版橫行,搶走。

無產階級革命理念,開始慢慢慢慢崛起,資產階級已經變成邪惡階級,資本逐步逐步撤離香港,新加坡崛起!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-17 11:34 發表
香港殘局,最主要就係董建華領導無方,香港輕工業和科技發展,俾人用低成本,法律寬鬆,翻版橫行,搶走。

無產階級革命理念,開始慢慢慢慢崛起,資產階級已經變成邪惡階級,資本逐步逐步撤離香港,新加坡崛起!!
吓,輕工業???
嗎早在八十年代,已經陸續搬上內地啦。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-17 11:30 發表

好心你唔好講咩民主選舉啦!
真係有你識選咩?
三九唔識七就話選呢個選嗰個。
你最後咪成為政棍嘅點心。
其實選舉,如果只係反映民意,係好事嚟嘅,但係選舉真係可以決定國家方向,咁就大撚鑊!!

西方文明崛起,早期其實係資本主義,加部份人選舉,佢某個程度只係反映民意,因為真正嘅權力,基本上都係資本手上。

但係呢幾十年,民主選舉,真係漸漸變成基層群眾決定命運,社會出現一種白左思想。
呢種情況歐洲發展得特別明顯,美國人本身攻擊性比較強,情況好過歐洲。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-17 11:41 發表

吓,輕工業???
嗎早在八十年代,已經陸續搬上內地啦。
情況並無九七年之後咁誇張。

但我唔想係呢個問題上同你爭拗,你就放過我啦!!

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-17 11:47 發表

民主係唔係方向我唔敢講。
但睇台灣就知,民主係你唔認同就係異類。
你似乎好欣賞西方嘅掠奪文明咁喎!
美國點樣立國?
殺完你之後講民主?

民主選舉有一樣特質、人人都覺得自己係聖人。我係嚟打救你哋。
而選人嗰班都幾無厘頭、睇吓啲宣傳單張或聽人講選佢、咁就一票。

係香港平靜時有人講笑咁講劉德華、周潤發選特首都可以選到。咁表明咗啲乜嘢呀?自己慢慢諗啦!
中華民族點樣建立大一統,秦殺得人少?

俄羅斯對外擴張,係靠咩手法㗎?
滿清入關,你聽過 揚州十日 嘉定三屠?

你唔夠人打冇辦法㗎喎⋯⋯

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-17 11:43 發表

情況並無九七年之後咁誇張。

但我唔想係呢個問題上同你爭拗,你就放過我啦!!
97后,不是中國改革越來越開放,對外資吸引力越來越大?你眼睛就只盯着香港自己,不看外圍環境變化??

香港還想靠個港口和買販經濟就盡一切?

97年前中國入WTO沒??關稅改革沒??你不了解,美國出口配額點變化?

點解越南尼幾年發展甘快??還不是貿易戰,好多廠移過去,避開關稅,是因為越南自己特別努力,有什么特別能力嗎??

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-17 12:50 發表

97后,不是中國改革越來越開放,對外資吸引力越來越大?你眼睛就只盯着香港自己,不看外圍環境變化??

香港還想靠個港口和買販經濟就盡一切?

97年前中國入WTO沒??關稅改革沒??你不了解,美國出口配額點變化?

點解越南尼幾年發展甘快??還不是貿易戰,好多廠移過去,避開關稅,是因為越南自己特別努力,有什么特別能力嗎??
九七年後更多妓女,更多嘅盜版,你唔信嘅,去問吓馬化騰!你問吓佢有冇用老翻!
隨着祖國人們,開始開工廠,對工人嘅剝削,更加誇張,成本更低。

董建華又點做啊?佢嘅做法,根本反時代進行。

你睇吓韓國,係金融風暴之後發展。
你又睇吓新加坡。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]