• 瀏覽: 27,891
  • 回覆: 141
+3
引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2022-9-17 20:04 發表

班黃狗不知道,97年,戀殖者也「享受」了港英最後「黃金十年」,最后爆破,當時87到97年,實際上就是典型的泡沫經濟,港英炒起資產價格,然后高位割香港肉,這才有97年后的經濟崩潰。上帝欲其滅亡,先讓他瘋狂,這就是所謂的「黃金十年」。

還有香港的最大問題就是中英聯合聲明之后,西方就開始和香港脫鈎,同時拒絕向香港技術轉移,幫香港技術升級,香港黃狗同樣反對自主研發。幫自己的產業升級。結果就是香港 ...
就算所謂【技術轉移】亦只是轉移皮毛果部份,西人根本就從來都沒有將核心部份轉移俾中國。

所有中國現有的高科技,都是自主研發的。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-17 17:30 發表

呢個真係好難同你講嘅,毛澤東所講嘅階級鬥爭,永遠存在,我只能夠講,我比較偏向右派,但係,未至於係絕對嘅右派,我並不支持,資本完全剝削勞動力。

但係生產力,同福利之間,必然要平衡,如果唔係國家就會衰退。

好明顯,新加坡,做得好過香港。
這個觀點,我這次支持你!

因為香港一直反大陸,不可以宣傳共產主義,錯過了共產主義裡面一些有用的思想,連提斗不能提

恩格斯其實比馬克思更強,在世界經濟學史上都排得上位置

無產階級不是洪水猛獸,是確實存在,一個社會處理不好資本家和無產階級的根本問題。很難發展,很多矛盾無法解決,躲不開的

還有我在大陸做了20年軟件開發及科技管理工作,也在兩家港資科技公司幹過,也有一些朋友在電盈和滙豐,問題,估計我可以跟你討論一下,雖然未必全對

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2022-9-17 20:01 發表

黃狗又系度狗up當事實阿。97年,戀殖者也「享受」了港英最後「黃金十年」,實際上就是典型的泡沫經濟,港英炒起資產價格,然后高位割香港肉,這才有97年后的經濟崩潰。上帝欲其滅亡,先讓他瘋狂,這就是所謂的「黃金十年」
貪腐頻生,出現狀況,香港人如豆腐渣工程,文川死左幾多好多人,新聞也聽到家長們追究嘅,會被抓?如果不能互相監察,我認為始終對人們生活不是最好。

精神鴉片毒猶深
戀殖呢喃若喪心
死了雙親還未哭
契娘瓜直自沉吟

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-17 21:15 發表

這個觀點,我這次支持你!

因為香港一直反大陸,不可以宣傳共產主義,錯過了共產主義裡面一些有用的思想,連提斗不能提

恩格斯其實比馬克思更強,在世界經濟學史上都排得上位置

無產階級不是洪水猛獸,是確實存在,一個社會處理不好資本家和無產階級的根本問題。很難發展,很多矛盾無法解決,躲不開的

還有我在大陸做了20年軟件開發及科技管理工作,也在兩家港資科技公司幹過,也有一些朋友在電盈和滙豐,問題 ...
厲害喎!其實我都好後悔冇喺商業軟件方面,繼續發展落去,搞埋啲無謂嘢,浪費咗好多寶貴嘅時間.

真係大你好多, 讀完書出嚟第一份工係一間做股票行,電腦公司做,軟件用GW-BASIC,件嘢唔係我開發嘅, 當時我負責打印格式修改, 平時仲要去人哋公司整下電腦, 裝下電腦.

真正參與開發嘅商業軟件其實係用Clipper Summer.

我開始對政治了解最主要原因係有一段時間喺北京做嘢, 大部分顧客都係政府部門,啲人見我一個香港嚟嘅死靚仔,得閒無事同我講好多共產黨的故事.

當時真係後生,唔鍾意開發商業軟件,千篇一律絕無技巧,決定放棄返嚟香港搵嘢搞。呢個係我人生中可能最大嘅錯誤選擇,因為當時唔走嘅同事,後來都有相當好嘅發展,雖然有啲人因為個人原因只係曇花一現!!

//—————————————
講實說話啦年紀都大啦!真係有咩好嘅開發,多唔夠啲靚仔諗!!

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-17 17:49 發表

我無問題架
或者你引導下好唔好

以我理解, 例如三星或90年代我開始玩電腦,現代出好多dram 等; 問題係韓國政府資助好多企業, 三星差唔多國家企業甘
你認為香港政府可以點幫香港企業呢。

等你專業分析; 我唔係你哥行架
唔單只係電腦業, 其他行業一樣嘅啫!!

個人覺得香港政府到底係想要咩模式發展香港本身產業先?
一就好似,早期香港,深圳,政府唔會出錢,不過亦都唔會阻住你搞呢搞路,得閒無事就搞下大龍鳳,交下功課。
香港 深圳 早期產業發展都係遊走喺灰色地帶。

一你就好似美國,韓國咁樣,技術上嘅硬骨頭, 政府出錢搞掂!!
其實美國政府都有幫企業㗎,好多技術其實係軍用轉民用!!

正如拆招牌問題,人哋靠個招牌來吸引顧客,你拆咗人哋個招牌,人哋問你點樣吸引顧客,你就叫人哋自己搞掂。人哋搞唔掂未收檔囉!!
法律就越來越複雜,不停製造問題,同時你自己又畀唔到足夠嘅支撐,香港好多產業出現壟斷,一直接收皮,結果好多搵到錢嘅生意都離唔開政府.

香港政府係咪繼續做蝕本生意支持社會呀? 之前就賣地支撐,地產業玩唔到落去其實想點搞落去呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-18 02:01 發表

厲害喎!其實我都好後悔冇喺商業軟件方面,繼續發展落去,搞埋啲無謂嘢,浪費咗好多寶貴嘅時間.

真係大你好多, 讀完書出嚟第一份工係一間做股票行,電腦公司做,軟件用GW-BASIC,件嘢唔係我開發嘅, 當時我負責打印格式修改, 平時仲要去人哋公司整下電腦, 裝下電腦.

真正參與開發嘅商業軟件其實係用Clipper Summer.

我開始對政治了解最主要原因係 ...
20年前,砌台586台式機,都比人捧上神台叫電腦大神的年代

能寫一段basic和c++打印程序,或者用foxbase,開發一個報表打印,已經足夠穩吃

商業軟件,其實都系應用,后來的極致國外是ibm,saleforxe ,sap,oracle,國內是用友,金蝶,但我已經給google,阿里這些互聯網公司比下去

香港IT問題是沒冒險精神,怕背鍋,20年前 java剛出時候,已經比asp.好用,性能更好,跑的是ibm服務器,但java本身開源,當初公司決定還是很選微軟,明知道後面性能會有瓶頸,需要大量買服務器,用硬件搭夠,都不肯用性能更好的java或者php進行那個項目,因為微軟是大廠,迷信大廠穩定,最后你睇現在大網站有幾多用微軟.net果套??

其實我知道香港當初很多cio科技總監選擇跟我那個香港老板一樣,都是求穩求交差,不是求創新,這種思維很難的

題外話,香港有一種“大機構”文化,但互聯網發展,需要風投(風險投資),需要天使基金,需要冒險,你看盈科為何賣了早期騰訊股份??思維是什么?

大機構撒背鍋,怕冒險,怕擔責,見好就收,搞不好的,做科創,投10個,9個輸扑街,哪怕最后一個可以上市一個賺100倍利潤,大機構誰肯去做果九個項目阿頭??風險甘大

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]