• 瀏覽: 19,275
  • 回覆: 48
+2
引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-15 15:19 發表

網友,小習肩負14億人命,的確要詳加考慮 !

反為一國兩制之下,小習讓香港作防疫開放急先鋒,若香港成功開放,未有大傷亡,可作開放中國防疫政策的啓蒙 ,香港縱有失據,唯尚未通關內地,14億人亦無礙矣 !

恐怕只係比卡超之流,誤解咗小習意思,反失作勇者急先鋒之效矣 !
派完銷費券多左鋪頭結業, 其實反映市民一定程度上手緊左, 而手緊的原因, 是否與市民打算留錢外遊就要睇後續分析了
所以對商家來講, 如果唔能夠放鬆到內地的的限制, 其實係雪上加霜, 只係呢點無講明

不過, 逆離隔離呢個方案, 如配額全由港方決定, 變相架空深圳邊控權, 與珠澳聯調共同依據疫情發展而決定通關安排, 我睇係就唔係咁好了

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-15 10:47 發表

防疫放寬要延期唔關乜野日子事, 而係假免針紙漏網之人高達7000人, 複病毒難以估計!
如果班刁民一早肯跟足內地的防疫政策, 一早就能跟澳門一樣得到相同開關政策對待啦!
https://hk.news.yahoo.com/市民用假免針紙進入處所屬違法-政府斥行為極為不負責任-121819867.html
網友,你提嘅假免針紙更少影響喇 !

只係多7000人無打針,香港依家仲有幾十萬人未打針喇,比率太少 !

香港唔可以同任何一個中國城市比,剩係200萬加1的黃絲,打針有九成已超出哂我預算 !

最初我估計,超過7成人打針都還神喇 !

掟汽油彈都有人做,幾十萬人至死攬炒香港,唔打針又有幾出奇呢?

只要佢哋唔打針,香港就唔開放通關?佢哋咪攬炒香港成功囉 !

係咪要咁呢?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-15 15:30 發表

網友,你提嘅假免針紙更少影響喇 !

只係多7000人無打針,香港依家仲有幾十萬人未打針喇,比率太少 !

香港唔可以同任何一個中國城市比,剩係200萬加1的黃絲,打針有九成已超出哂我預算 !

最初我估計,超過7成人打針都還神喇 !

掟汽油彈都有人做,幾十萬人至死攬炒香港,唔打針又有幾出奇呢?

只要佢哋唔打針,香港就唔開放通關?佢哋咪攬炒香港成功囉 !

係咪要咁呢?
現在才有九成人打左疫苗, 會唔會遲左好多呢?
上屆政府傾通關問題時就應該打晒佢啦!
偏偏就係被抗疫陰謀者論阻人通關, 除了假免針紙, 假安心出行, 假在家隔離, 都一直在千方百計阻兩地通關!

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-15 15:25 發表

派完銷費券多左鋪頭結業, 其實反映市民一定程度上手緊左, 而手緊的原因, 是否與市民打算留錢外遊就要睇後續分析了
所以對商家來講, 如果唔能夠放鬆到內地的的限制, 其實係雪上加霜, 只係呢點無講明

不過, 逆離隔離呢個方案, 如配額全由港方決定, 變相架空深圳邊控權, 與珠澳聯調共同依據疫情發展而決定通關安排, 我睇係就唔係咁好了
網友 , 分析正確 !

疫情近3年 , 貧苦基層有幾多人會有數年儲糧捱呢 ? 目前恐怕已到山窮水盡 、燒炭跳樓的地步矣 ,  開放經濟 , 唔係2個中文字的口號 ,  而係涉及好多人命矣 !

至於架空深圳 , 強內地通關亦不恰當 , 涉及14億人命 , 小習有顧慮亦好合理 !

其實香港只需即時宣佈 , 先與外地通關 , 如行日本 、南韓 、新加坡 、泰國等防疫政策 , 已可解香港貧民經濟危難 , 待數年之後 , 內地接受少量確診亦可通關則大事可成矣 !

死硬派要先內地通關 ? 可能幸運通關3個月又封1年 , 不斷循環 、香港自取死局矣 !

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-15 16:33 發表

現在才有九成人打左疫苗, 會唔會遲左好多呢?
上屆政府傾通關問題時就應該打晒佢啦!
偏偏就係被抗疫陰謀者論阻人通關, 除了假免針紙, 假安心出行, 假在家隔離, 都一直在千方百計阻兩地通關!
網友 , 數以百萬黃絲暴徒以反政府為目的 , 九成港人打左疫苗已近奇跡矣 !

就算公務員 、紀律部隊 、社工、教師、醫護、 甚至法官都有黃人暴徒支持者 , 誓死唔打針攬炒政府已係常識 , 恐怕亦係佢哋目前反政府嘅首要策略 !

係時候先通關外地矣 , 無可能再等全部港人都接種疫苗架 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-15 14:57 發表

蠢材,唔好俾比卡超老點到至得架 !

慢慢來,玩最終開放嗰隻?原則上去到50年後先開放都無違反佢嘅 ( 最終達致開放 )意思噃 ?

係你先順從無意見咋 !
傻能,11月到就會0+7啦,估計在過半年就會吾使隔離啦。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-15 15:09 發表

醒目仔,今日方向報頭版,已列出2022年5月5日至2022年9月7日數據,新冠疫情死亡率係0.111%,接近比卡超流感死亡率0.1  !

年初可能得百多萬人接種疫苗,豈可同日而語,依家超過6百萬人喇 !

比卡超用年初死亡率計將來死亡率,嚇無知市民咋!

至於出事邊個負責?為官避事平生恥,還需要問嗎?

因經濟而失業、燒炭、跳樓、精神病估計每月過千人,相比每月約3百人病死,更顯危急 ,要平衡呀 ...
不就是白粉報上一年一直黑疫苗,導致今年1月到5月的死亡率高達0.7%,所以政府用1月以來的這一波計算就是0.5%左右啦。畜生。

白粉報正人渣,如果上一年香港老人家都打疫苗,今年的這一波由1月計算到現在,就可能已經低過0.2%。現在就可以大條道理話共存。

本人都支持共存,但是黃狗日日黑疫苗導致難以共存。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-15 21:07 發表

網友 , 數以百萬黃絲暴徒以反政府為目的 , 九成港人打左疫苗已近奇跡矣 !

就算公務員 、紀律部隊 、社工、教師、醫護、 甚至法官都有黃人暴徒支持者 , 誓死唔打針攬炒政府已係常識 , 恐怕亦係佢哋目前反政府嘅首要策略 !

係時候先通關外地矣 , 無可能再等全部港人都接種疫苗架 !
不是港府不對外通關, 實質上對外已經是大部份通關, 所以回港放暑假的人可以自由出入, 但航空公司航班受到各方面的限制, 不加反減!
至於對內地通關仍然受到黃人暴徒公務員諸多的攔阻, 這才是實況!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-16 09:08 發表

不是港府不對外通關, 實質上對外已經是大部份通關, 所以回港放暑假的人可以自由出入, 但航空公司航班受到各方面的限制, 不加反減!
至於對內地通關仍然受到黃人暴徒公務員諸多的攔阻, 這才是實況!
網友,港府開放對外通關?恐怕只係部份群組,如外交、學生、恩恤性質等,最重要的旅遊回港及遊客訪港仍要隔離啊 !

航班減少?只係雞先蛋先的問題,( 殺頭的買賣仍有人做,蝕本生意卻無人想做),只要香港全面開放對外通關零隔離,航班自然會增加喇 !

雖然我最想香港同內地通關,但涉及14億人命,香港曾60日零確診都不能通關內地,係小習的顧慮而非黃絲暴徒的能耐矣,本人亦不建議為咗香港而影響小習的決定 !

所以,首選都係香港即時宣佈先對外地通關,可解基層貧民經濟於危難矣 !

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2022-9-16 08:25 發表

傻能,11月到就會0+7啦,估計在過半年就會吾使隔離啦。
蠢材,O十7有鬼用咩,日本、南韓、新加坡、泰國已全面開放旅客防疫政策喇 !

仲等半年 ?基層貧民吊緊頸喇,儍嘅都識即時解繩急救喇…....

你唔解繩剩識打電話報警 ( 等半年 )咪低章囉 !

話你蠢材都俾高咗評價呀  !

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2022-9-16 08:28 發表

不就是白粉報上一年一直黑疫苗,導致今年1月到5月的死亡率高達0.7%,所以政府用1月以來的這一波計算就是0.5%左右啦。畜生。

白粉報正人渣,如果上一年香港老人家都打疫苗,今年的這一波由1月計算到現在,就可能已經低過0.2%。現在就可以大條道理話共存。

本人都支持共存,但是黃狗日日黑疫苗導致難以共存。
蠢材,0.2就可以大條道理要求共存?

方向報大版報導,近4個月死亡率係0.111,比0.2低好多,巳應即時要求共存喇.....…

你哋仲好意思提年初死亡率數據?當時百多萬打咗針,依家過600萬人接種咗疫苗或確診有抗體,港人抵抗病毒的能力豈可同日而語呀?

要嚇人,追往事?你哋不如講埋2003年沙士死亡率喇,過10%添 !

2022年9月15日 | 出入境旅客流量統計數字 | 入境事務處 (immd.gov.hk)

其實就以9月15日為例, 機場入境人數大約5千人, 所以其實, 入唔到內地, 除左會多左香港人去旅行都無咩作用
不過, 有樣出奇係3+4都吸引唔到香港人外遊, 或者香港社會怕染疫依然係主流

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-16 14:08 發表

蠢材,O十7有鬼用咩,日本、南韓、新加坡、泰國已全面開放旅客防疫政策喇 !

仲等半年 ?基層貧民吊緊頸喇,儍嘅都識即時解繩急救喇…....

你唔解繩剩識打電話報警 ( 等半年 )咪低章囉 !

話你蠢材都俾高咗評價呀  !
傻9,香港開放是一步一步來。外國人想做白老鼠,就讓他們做啦,畜生。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2022-9-16 14:23 發表

蠢材,0.2就可以大條道理要求共存?

方向報大版報導,近4個月死亡率係0.111,比0.2低好多,巳應即時要求共存喇.....…

你哋仲好意思提年初死亡率數據?當時百多萬打咗針,依家過600萬人接種咗疫苗或確診有抗體,港人抵抗病毒的能力豈可同日而語呀?

要嚇人,追往事?你哋不如講埋2003年沙士死亡率喇,過10%添 !
傻9,甘黃狗支持共存或者清零啊,吾能好低能啦。

系啊,03年代死亡率非常高,但是因為傳染性低,而且之后就消失左,所以之后就恢復正常啦。還有當時新加波已經向香港封關啦。

如果sars的傳染率像covid19一樣,估計大家都系要禁足啦。而且當時sars是殺健康年輕人,跟這次不同,這次是殺老人家。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2022-9-16 14:54 發表

傻9,香港開放是一步一步來。外國人想做白老鼠,就讓他們做啦,畜生。
蠢材,一步一步來 ? 你去同李首富講,佢叫你永世封關都唔會愁生活架 !

( 手停口停)4個字識嗎?好多人1份綜援2人用,甚至3人,點捱呀?

近4個月新冠流感死亡率係0.111,已接近一般流感死亡率0.1,起碼放寬外地同香港通關先喇 !

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]