• 瀏覽: 4,701
  • 回覆: 12

英媒傳出美國拜登(Joe Biden)政府計劃下個月擴大對向中國出口晶片限制的消息,中國外交部9月13日回應指,美國是希望把包括中國在內的廣大發展中國家,永遠控制在產業鏈低端

英媒9月11日引述消息指,關於美國出口至中國、用於人工智能和晶片製造設備的半導體,華府計劃10月擴大限制措施

中國外交部發言人毛寧在主持例行記者會時表示,美方這麼做完全是科技霸權主義,美國是企圖利用自己的科技優勢遏制打壓新興市場和發展中國家,美方嘴裡說的是要公平競爭,要基於規則,實際上做的是美國優先,實力至上。

她稱,美國就是希望把包括中國在內的廣大發展中國家永遠控制在產業鏈的低端,這種做法不具建設性。
====================================================================

唔好咁啦,5毛小粉紅話美國咁做只會加速中國自主研發,彎道超車,7nm 量產出貨。宜家老美幫你加把勁,做乜唔領情?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/814501/傳拜登擬擴大對華出口晶片限制-北京-想把中國控制在產業鏈低端

吃飯砸鍋在先呢

如真係得 四年前已搞掂中國啦

只有自己最靠得住,唔好對別人心存奢望,中國人係時候發揮自強不息嘅精神,克服困難,身為中國人應該共勉之

引用:
原帖由 bwah 於 2022-9-13 21:44 發表
如真係得 四年前已搞掂中國啦
當年太空競賽收咗俄羅斯皮
俄羅斯燒光銀紙
今次中國跟玩晶片 隨時Hi野
集中精力賭一樣野
可以係優點也可以係缺點

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-13 21:58 發表

俄羅斯燒光銀紙
集中精力賭一樣野
可以係優點也可以係缺點
全國正習中精力賭一様嘢,捉緊一盤大棋。

講一套做一套,如果唔賣中國市埸,晶片廠等關門

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-9-14 02:34 發表
講一套做一套,如果唔賣中國市埸,晶片廠等關門
美國佬咁柒,呢d封殺談不上殺敵,只可以拖慢大陸十年八載,科技發展到某程度就有樽頸位,就會慢落嚟,對手就會追上,所以靠創新研發先係正道,研發就要燒錢,靠產品市場化賺錢。但美國佬改靠國家補貼放棄市場,個d商家唔會咁麻煩搞咩研發,點鑽空子攞你政府津貼,仲簡單快捷。我記得半年前睇過篇文章,話美國幾十年前乳制業唔夠加拿大競爭,美國發起貿易戰,向加拿大產品收關稅,立法向本地農民提供補貼,政府出面收購產品,保障收入,但農民收到補貼,無用嚟改善技術,提高品質,用盡方法增加產量,目的攞更多津貼,出嚟產品低端劣質,政府賣到市場無人要,為應付堆積如山貨物,政府起倉庫放呢d乳制品,又洗咗幾十億,最後捱咗幾年,美國政府唔玩!今次晶片另一過番版!

自己研發晶片就係打算賣比人賺錢,現在自己研發嘅發嘅新產品唔比賣比全球最大嘅消費市場,以後重有幾多人願意投資?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-14 00:48 發表

全國正習中精力賭一様嘢,捉緊一盤大棋。

無辦法 無得揀
龍頭要捉大棋
一定要賭

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-13 21:36 發表

英媒傳出美國拜登(Joe Biden)政府計劃下個月擴大對向中國出口晶片限制的消息,中國外交部9月1 ...
唔要緊 ! 有強大嘅先進嘅俄羅斯爸爸可以依靠

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-13 21:58 發表

俄羅斯燒光銀紙
集中精力賭一樣野
可以係優點也可以係缺點
用當年蘇聯同依家中國比, 條件唔同哂喎

引用:
原帖由 kim168 於 2022-9-14 12:22 發表

用當年蘇聯同依家中國比, 條件唔同哂喎
可以成功可以失敗
我無話一定唔得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]