• 瀏覽: 13,367
  • 回覆: 28
+7
[1] 自從疫情以來, 習大大已經有900多天沒有出國, 上次7.1來香港, 都係船頭驚鬼船尾怕浪唔敢在香港過夜, 真係成為國際笑話.
[2] 上次印尼總統佐科維多多訪問中國見習大大, 兩個人都戴口罩唔敢握手, 即係習大大唔想握手, 客人當然要同意.
[3] 今次習大大出訪哈薩克, 烏茲別克, 出席上海合作會議, 要跟很多國家的領導人會面, 其他國家都已經無視新冠病毒疫情, 只有中國仍在實施動態清零, 靜態圍城, 外國領導人會面時都握手寒喧, 甚至攬頭攬頸打招呼, 中國領導人直至今天仍焗處金鐘罩內自以為是.
[4] 上次印尼總統來華, 當然要遵守中國的防疫政策, 今次習大大外訪, 其他國家的領導人都互相握手, 唔戴口罩拍膊頭攬頭攬頸傾談, 習大大是否詩人讀潮水堅持見人唔握手及口罩不離口, 在各國領導人一字排開影大合照時, 只有習大大一個人戴口罩拍照???
[5] 中國人最恨[東亞病夫]的稱號, 但當全世界都從疫情的陰霾走出來時, 中國仍是一士諤諤眾人皆醉我獨醒一定要清零, 寧願人民餓死都不可以病死, 當大陸各地都因為無間斷圍封而民怨燥動時, 真係有天地之不仁以百姓為芻狗的感慨.
[6] 所以習大大今次出訪外國, 他是否全程戴口罩及是否伸手去跟別人握手呢個小動作, 其實係真正反映中國政府今後的防疫政策.   

到現階段放棄清零政策已經遲了 衹能夠繼續嚴格管控  繼續行清零政策

引用:
原帖由 Starking333 於 2022-9-13 19:09 發表
到現階段放棄清零政策已經遲了 衹能夠繼續嚴格管控  繼續行清零政策
習大大外訪, 係向全世界昭示繼續坐鎮中南海.

柳絮已將春色去, 海棠應恨我來遲,
今夕中秋人阻隔, 明年期盼月團圓.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-13 18:57 發表
[1] 自從疫情以來, 習大大已經有900多天沒有出國, 上次7.1來香港, 都係船頭驚鬼船尾怕浪唔敢在香港過夜, 真係成為國際笑話.
[2] 上次印尼總統佐科維多多訪問中國見習大大, 兩個人都戴口罩唔敢握手, 即係習大大唔想握手, 客人當然要同意.
[3] 今次習大大出訪哈薩克, 烏茲別克, 出席上海合作會議, 要跟很多國家的領導人會面, 其他國家都已經無視新冠病毒疫情, 只有中國仍在實 ...
中國人最恨[東亞病夫]的稱號, 但當全世界都從疫情的陰霾走出來時, 中國仍是一士諤諤眾人皆醉我獨醒一定要清零, 寧願人民餓死都不可以病死, 當大陸各地都因為無間斷圍封而民怨燥動時, 真係有天地之不仁以百姓為芻狗的感慨.

幾時寧願人民餓死????你亂講咩??用下個腦,先好寫野,唔該

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-13 21:24 發表

中國人最恨[東亞病夫]的稱號, 但當全世界都從疫情的陰霾走出來時, 中國仍是一士諤諤眾人皆醉我獨醒一定要清零, 寧願人民餓死都不可以病死, 當大陸各地都因為無間斷圍封而民怨燥動時, 真係有天地之不仁以百姓為芻狗的感慨.

幾時寧願人民餓死????你亂講咩??用下個腦,先好寫野,唔該
真係好笑喎, 我個腦生在頭上, 你個腦生響邊???
咁你建議如何??? 唔.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-13 22:42 發表

真係好笑喎, 我個腦生在頭上, 你個腦生響邊???
咁你建議如何??? 唔.
不是我建議如何

抗疫目的係為了人民安居樂業,過上正常生活

你講要用到餓死人的代價去抗疫,你唔覺得不符合邏輯,同埋講唔通加咩??

不忘初心,請不要質疑“共產黨”堅持信念,你可以唔信,唔服,唔喜歡,但不要歪曲

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-13 23:32 發表

不是我建議如何

抗疫目的係為了人民安居樂業,過上正常生活

你講要用到餓死人的代價去抗疫,你唔覺得不符合邏輯,同埋講唔通加咩??

不忘初心,請不要質疑“共產黨”堅持信念,你可以唔信,唔服,唔喜歡,但不要歪曲
中國大陸2022年9月10日的打針數字:3434317000
即係14億人打咗34億針, 我係相信疫苗可以有效減少死亡.
呼吸傳播的瘟疫, 抗疫已抗咗3年, 除非係全國都強制禁止人民行出門口, 要禁足一個月才有可能清零, 否則點搞都係如同竹簍打水一場空, 瘟疫初期全世界都死得人多, 依家病毒已變弱, 又有疫苗又有專用藥物, 中招者絕大多數是輕症, 老人唔打針就由天意決定他們的生死, 全世界政府都係如此.
我係深圳包租公, 很多外省民工租客在呢段日子都拖欠房租, 甚至欠交房租而一走了之, 大陸封區期間商場食店都係門可羅雀, 大陸外省民工在深圳沒有社會保障, [餓死]的意思就係有錢有命, 冇錢冇命.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-14 00:39 發表

中國大陸2022年9月10日的打針數字:3434317000
即係14億人打咗34億針, 我係相信疫苗可以有效減少死亡.
呼吸傳播的瘟疫, 抗疫已抗咗3年, 除非係全國都強制禁止人民行出門口, 要禁足一個月才有可能清零, 否則點搞都係如同竹簍打水一場空, 瘟疫初期全世界都死得人多, 依家病毒已變弱, 又有疫苗又有專用藥物, 中招者絕大多數是輕症, 老人唔打針就由天意決定他們的生死, 全世 ...
還民工,現在中國內陸好多城市都有工作機會,做咩還要在深圳挨貴租,去年我跑過蘇州,無錫,昆明,成都,武漢幾個地方,很多工廠都是滿開工的,我在無錫梁溪區,酒店旁邊果幾間廠,夜晚10點工人還在輪班宵夜,你睇睇中國外貿數字就知道

廠,只不過不在深圳,因為地貴人工貴,都搬去內陸二三線城市,餓死,你想多了,點解深圳人少了,因為深圳6000請一個人,我長沙4000就可以,而且我長沙拿4000離。湖南老家還近,就像我安徽,江西的工人,去無錫就有工作機會,做咩跑去上海??無錫租間一房一廳才500,環境很好,上海要1500

你都沒全國跑過,眼睛只盯住你深圳,當然結論系甘,但共產黨管的系全國,不是只管深圳阿,防疫政策也不只是考慮深圳這些發達城市

經濟點,我只信我睇到的,和新聞看到的數字

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-13 06:57 PM 發表
[3] 今次習大大出訪哈薩克, 烏茲別克, 出席上海合作會議, 要跟很多國家的領導人會面, 其他國家都已經無視新冠病毒疫情, 只有中國仍在實 ...
有冇預示成份我就唔知, 但你的說話內容胡亂嘲諷,欠缺質素, 亂噏廿四, 正常人一睇就知, 其實每個國家都會因應自身條件及一些內在因素, 有自己既方式去面對及處理疫情, 如何決策都應以國家及人民利益為原則, 別國如何處理是別人的事, 只要自己做好自己既份內事就可以, 我唔認為中國處理疫情方面有什麼問題

其實中亞地區係百年未有之大變局下係一個重點方向

坦白講, 俄軍可以由核心利益之爭打到變國運之戰, 有少少估唔到, 中亞多國都使用中式遠程防空系統, 其實或者可以借機前進中亞

而防疫政策, 其實, 唔好以香港利益加諸國家

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-9-14 06:57 發表

有冇預示成份我就唔知, 但你的說話內容胡亂嘲諷,欠缺質素, 亂噏廿四, 正常人一睇就知, 其實每個國家都會因應自身條件及一些內在因素, 有自己既方式去面對及處理疫情, 如何決策都應以國家及人民利益為原則, 別國如何處理是別人的事, 只要自己做好自己既份內事就可以, 我唔認為中國處理疫情方面有什麼問題
佢實牙實齒話奠娥連任硬

新華社快訊:國家主席習近平當地時間14日下午抵達努爾蘇丹,開始對哈薩克斯坦共和國進行國事訪問。電視畫面所見,哈薩克總統托卡耶夫親自到機場迎接,兩人都戴口罩。
這是新冠疫情爆發以來,習近平首次出國訪問。其後,他將赴烏茲別克出席上海合作組織成員國元首會議。
https://std.stheadline.com/realt ... 抵達哈薩克-總統機場迎接-展開國事訪問

腥倒睇到我的帖文, 所以在新聞內講習大大有戴口罩, 仲要係戴N95口罩, 真係巧京京, 即係我今日先輸一球.
哈薩克係小國寡民, 聽命於習大大, 習大大叫哈總統戴口罩, 哈總統聽教聽話, 習撒幣必定重重有賞.
明天習大大去烏茲別克出席上海合作組織會議, 係唔係所有開會的國家領導人都齊齊戴口罩包括普京? 係人都知普京去到邊都唔戴口罩, 今次是否有求於習大大而破例戴口罩? 
最好笑係其他國家見面時都握手唔戴口罩, 唯獨有習大大出現的場合, 個個領導人都[自覺]戴口罩及點頭打招呼, 咁即係証明中國係最勁的泱泱大國, 可以在外交場合制訂中國的標準.

有比較先至知道高低, 大陰蒂國死咗隻英女蝗, 呢期係最熱門新聞, 蝗室成員頻頻亮相, 有邊個戴口罩???
我有一個不恰當的比喻, 一定引起很多人的反彈, 就係如果今日香港仲係由英國人管治, 香港人出街一定唔需要戴口罩.
只要正確分析香港每日死亡的人, 就知道真正的死因絕大多數都唔係因新冠病毒而致死, 而係死者本身就係末期病人, 由於他們身體極其虛弱, 中埋新冠只係坐順風車送一程而已, 對他們來說, 死亡只是解脫人世間的痛苦, 是神的恩賜.  
中國周邊的國家都已經無視新冠病毒, 中國仍然要用鐵幕鎖國, 可以鎖到甚麼時候才是中央領導人深思的政策.

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-14 05:05 發表

還民工,現在中國內陸好多城市都有工作機會,做咩還要在深圳挨貴租,去年我跑過蘇州,無錫,昆明,成都,武漢幾個地方,很多工廠都是滿開工的,我在無錫梁溪區,酒店旁邊果幾間廠,夜晚10點工人還在輪班宵夜,你睇睇中國外貿數字就知道

廠,只不過不在深圳,因為地貴人工貴,都搬去內陸二三線城市,餓死,你想多了,點解深圳人少了,因為深圳6000請一個人,我長沙4000就可以,而且我長沙拿4000離。湖南老家 ...
深圳係國內超級城市, 很多人都想去深圳搏一搏, 而且深圳都需要很多保安員及清潔工之類的基層勞工.

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]