• 瀏覽: 13,375
  • 回覆: 28
+7
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-14 17:49 發表
新華社快訊:國家主席習近平當地時間14日下午抵達努爾蘇丹,開始對哈薩克斯坦共和國進行國事訪問。電視畫面所見,哈薩克總統托卡耶夫親自到機場迎接,兩人都戴口罩。
這是新冠疫情爆發以來,習近平首次出國訪問。其後,他將赴烏茲別克出席上海合作組織成員國元首會議。
https://std.stheadline.com/realtime/article/1872575/即時-中國-習近平抵達哈薩克-總統機場迎接-展開國事訪問 ...
哈薩克小國寡民?計面積世界第八大喎。

習大大及老教皇同框訪問哈薩克, 有圖有真相有比較便分出誰是龍誰是蛇, 並非龍蛇混雜.
習大大跟哈總統兩排人係楚河漢界坐到離開成丈遠, 而且係在莊嚴國家禮堂舉行兩國會議, 上次印尼總統來華訪問在人民大會堂開會, 兩國隨行人員全程戴口罩, 但習大大及佐科維多多都係除口罩演講, 今次習大大及哈總統及所有官員都係全程戴口罩, 難得哈總統為咗奶習大大就國家樽鹽都唔要, 全程開會都要陪習大大戴口罩, 真係[笑]出國際.
鏡頭一轉, 哈總統跟老教皇會面, 所有人都唔戴口罩, 今時今日見到如此場景, 只可以講一聲[唏噓].

附件

教王哈薩克.png(1.22 MB)

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-9-14 17:40 發表

佢實牙實齒話奠娥連任硬
佢就係燈神,次次都錯

哈哈, 真係好笑.
習近平去烏茲別克, 原本已經講惦數叫烏國總統全程戴口罩, 企就企開啲以點頭打招呼, 點知烏國總統不同於哈薩克總統咁聽教聽話, 烏國總統接機時真係有拮屎, 唔戴口罩仲撲埋習大大身前捉住習大大雙手而熱情握手, 習大大真係龍游淺水遭蝦戲, 無可奈何之下都要握手, 即係烏國總統打破習大大過去1000日不跟別人握手的潛規則, 而且烏國總統親手向習大大頒授最高友誼勛章, 兩人都無戴口罩幾乎面貼面, 真係精彩, 我希望習大大經過今次之後, 可以放鬆警戒心情出席官式場合時不戴口罩及跟人握手, 因為新冠病毒唔係超級殺手, 只要打齊針中招後及時食藥就係輕症.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-14 17:49 發表
新華社快訊:國家主席習近平當地時間14日下午抵達努爾蘇丹,開始對哈薩克斯坦共和國進行國事訪問。電視畫面所見,哈薩克總統托卡耶夫親自到機場迎接,兩人都戴口罩。
這是新冠疫情爆發以來,習近平首次出國訪問。其後,他將赴烏茲別克出席上海合作組織成員國元首會議。
https://std.stheadline.com/realtime/article/1872575/即時-中國-習近平抵達哈薩克-總統機場迎接-展開國事訪問 ...
別國領袖染疫沒甚麼大不了, 但如果習大大染疫會引起幾大動盪你知唔知?
難得我們有一個事事謹慎的領導人, 時刻憂國憂民!
那些西國制造出來的病毒自有解葯先服, 白面當然可以率性而為。
若中國領導人健康不穩, 全球政局也會不穩, 黃媒也就會群魔亂報, 習大大為何要跟那些白面癲?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-16 09:55 發表

別國領袖染疫沒甚麼大不了, 但如果習大大染疫會引起幾大動盪你知唔知?
難得我們有一個事事謹慎的領導人, 時刻憂國憂民!
那些西國制造出來的病毒自有解葯先服, 白面當然可以率性而為。
若中國領導人健康不穩, 全球政局也會不穩, 黃媒也就會群魔亂報, 習大大為何要跟那些白面癲?
主要是為了20大,儘量保證在20大之前不出意外。
11月的G20 應該就不會戴口罩了。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-16 10:27 發表

主要是為了20大,儘量保證在20大之前不出意外。
11月的G20 應該就不會戴口罩了。
即使習大大有900多天沒有出國, 但他在國內也沒有太多休息, 應對美台的挑釁, 他馬不停蹄地向軍隊訓勉。
難明為何有人會在他出國戴口罩的事情上說項

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-16 11:31 發表

即使習大大有900多天沒有出國, 他在國內也沒有太多休息, 應對美台的挑釁, 他馬不停蹄地向軍隊訓勉。
難明為何有人會在他出國戴口罩的事說項
世界上見不得中國好的人可太多了。 說就說吧。
習近平出門先邁左腳或者右腳,他們也能寫出幾萬字的論文的。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-16 11:33 發表

世界上見不得中國好的人可太多了。 說就說吧。
習近平出門先邁左腳或者右腳,他們也能寫出幾萬字的論文的。
所以他只要打個噴嚏, 都會有人寫出亡國論, 他又怎能不小心翼翼呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-16 11:35 發表

所以他只要打個噴嚏, 都會有人寫出亡國論, 他又怎能不小心翼翼呢?
平爺要操心的事多了去,理睬一些無聊文字是幹什麼?

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-16 11:38 發表

平爺要操心的事多了去,理睬一些無聊文字是幹什麼?
就是睇唔過眼要出聲

我一早講咗普京去到邊都唔戴口罩, 西方國家的政治領袖, 如果去到邊都戴口罩, 真係畀人唱到面懵懵而視為弱者, 以後都抬唔起頭做人, 更加唔好講要做總統.
習大大見普京唔戴口罩, 冇理由要示弱而戴口罩, 今次兩人見面, 握手時間只係十分之一秒, 兩人隻手觸碰一下就分開, 以前係最少握手十幾秒畀現場記者影到夠, 反映習大大真係好驚青唔想跟外國領導人握手.

八國領導人影大合照宣佈撒馬爾罕宣言, 其他各國的領導人都唔戴口罩上台合影, 習大大都要跟隨一齊唔戴口罩, 雖然佢覺得大家一齊戴口罩影大合照都冇傷肝, 但如果七小福都唔戴口罩只得佢一個人戴口罩, 又真係太過突兀而不合情理.
所以習大大影完大合照之後, 各國領導人聚餐都唔食, 滾水淥腳急急飛返北京做核酸檢測, 因為10月16日舉行20大, 習大大要全權操盤20大的佈局延續任期, 所以呢段日子習大大的身體狀況必須要算無遺策不可以有任何差錯, 我敬祝習大大身體健康, 長做長有.
我預測20大之後, 大陸會逐步放寬防疫政策, 香港到時都有運行, 天佑香港人.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-18 01:04 發表
八國領導人影大合照宣佈撒馬爾罕宣言, 其他各國的領導人都唔戴口罩上台合影, 習大大都要跟隨一齊唔戴口罩, 雖然佢覺得大家一齊戴口罩影大合照都冇傷肝, 但如果七小福都唔戴口罩只得佢一個人戴口罩, 又真係太過突兀而不合情理.
所以習大大影完大合照之後, 各國領導人聚餐都唔食, 滾水淥腳急急飛返北京做核酸檢測, 因為10月16日舉行20大, 習大大要全權操盤20大的佈局延續任期, 所以呢段日子習大大 ...
到了當地,做3天2檢,基本可以確定健康

大家在一個地方固定下來,只要3-5天身體沒發病狀況和病毒檢查沒異樣,就可以拿掉口罩

所以為何習大大前期是帶口罩,後期不戴,因為經過幾天,私底下參加這活動的人基本已經經過幾輪檢查,整個環境證實都健康,這是背后做的事情,你睇唔到而已

習大大是14號出訪,昨天是17號

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]