• 瀏覽: 39,908
  • 回覆: 72
+3
本港昨日的單日確診個案回落至8000宗以下。呼吸系統科專科醫生梁子超認為,病毒傳播減慢,相信疫情應已在本月9日見頂。

連本港的清零派專家梁子超也認為疫情已在本月九日見頂,那麼比卡超新政府可以擇機宣佈改行0+7了!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1872156/即時-港聞-梁子超指病毒傳播減慢-料疫情本月9日已見頂

開玩笑嗎 依然咁多邊到來既信心 

日日吹見頂,一定有次中

精準控制在一萬水平?

引用:
原帖由 ballking118 於 2022-9-13 11:36 發表
精準控制在一萬水平?
精準到唔使理中招及死亡人數,見唔見頂不在乎數字,只在乎口袋裡的銀紙。

癲夠未 

現在減慢,之後又會加快,同時也有其他病毒出現,可能遲些傷風、感冒和Covid肺炎這三個疾病合併做感冒,即傷風病毒和各式各樣Covid肺炎病毒也是感冒病毒,感冒病毒將會多過200種

引用:
原帖由 涷檸茶走甜 於 2022-9-13 11:25 發表
開玩笑嗎 依然咁多邊到來既信心 
睇埋今日先 , 放完假, 一切回復正常, 學校又返學, 睇埋今日數字先講。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-13 13:43 發表

睇埋今日先 , 放完假, 一切回復正常, 學校又返學, 睇埋今日數字先講。
呢個星期見真章

一早要共存!
係得清零西覺得可以戰勝病毒!用個屎忽諗都知不可能,內地夠堅定清零咪一樣爆,防你老味咩,將幾十年來改革開放得來成果慢慢陰乾,清零西係中華民族既千古罪人

不躺平,精準抗疫

磚家食💩

引用:
原帖由 chun4321 於 2022-9-13 13:50 發表
一早要共存!
係得清零西覺得可以戰勝病毒!用個屎忽諗都知不可能,內地夠堅定清零咪一樣爆,防你老味咩,將幾十年來改革開放得來成果慢慢陰乾,清零西係中華民族既千古罪人
深圳又清零啦喎
其實清零成本根本好低,香港咁多人住院你估唔使成本?
邊棟樓有社會面個案就全部居家隔離,成個小區就兩點一線淨係可以返工唔可以去其他地方。
密切接觸者全部做酒店隔籬,間酒店當然改裝過有負氣壓。
具有特別風險嘅全部每日做口鼻核酸測試。
一般普查淨係做口腔,減低市民厭惡感。
核酸點仲多過7-11。

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2022-9-13 13:56 發表
磚家食💩
佢知唔知而家中小學放緊假?

引用:
原帖由 chun4321 於 2022-9-13 13:50 發表
一早要共存!
共存咪咁

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]