• 瀏覽: 19,621
  • 回覆: 126
香港人,香港人,你點會信這些文宣,我國內親戚都打了三針,中國戶口簿常注戶口,有地址有電話,會追你去打針。

引用:
原帖由 er007 於 2022-9-13 11:12 發表
磚家話內地人由低風險嘅內地嚟高風險嘅香港,應該冇影響。
咪係,人地搵命搏,同自殘分別不大( 最慘係可能性冇能、腦 霧咁點做觀呀!)

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-9-13 12:14 發表
香港人真係仲慘過做二等公民
疫苗通行證只係打壓香港人
另一個目的係連結針卡後可背後實名監測市民

根本係政治市務對疫情毫無幫助

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2022-9-13 11:05 發表
亂9up!
一唔啱聽就話假新聞, 亂噏, 黑妓抹黑

收嘢啦:

行政長官李家超出席行政會議前被問到,有內地人士聲稱沒有接種新冠疫苗,來港都可獲疫苗通行證及藍碼。李家超表示,內地人士來港不需要接種疫苗,是過往已實行的政策,已經實行了很長一段時間,因為內地疫情風險是全世界最低,風險相對較香港低很多。他說,政府會留意整體疫情,但目前未有發現產生相關輸入個案。

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-9-13 11:47 發表
大陸清零喎梗係安全過香港人啦!
甘只係代表佢入境時比香港人安全.
當佢入境後,點解去食飯,睇戲都會比普遍香港人安全?

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-9-13 11:47 發表
大陸清零喎梗係安全過香港人啦!
咪係,黎魚講果班都傻傻地

咩大紀元話大陸有迫針,我唔係好信,依度話無

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 別有隱情-185105679.html

全世界現在只有香港有疫苗通行證

引用:
原帖由 zell_lee 於 2022-9-13 12:20 發表
香港人,香港人,你點會信這些文宣,我國內親戚都打了三針,中國戶口簿常注戶口,有地址有電話,會追你去打針。
這是因為社區街道辦追quota,而你既國內親戚就聽左.
首先打針冇對錯(我自已都打左),家有長者打一針俾2000蚊(深圳)
但大陸真係冇迫針,因為綠碼及埸所碼,完全同打針冇關係.
即係有冇打針能夠去既地方及隔離政策係完全相同.

我在都長沙幾個商場,掃二維碼時被著住紅衫既志願者話要去打針了.
但"哦"完一樣自出自入. 廣東就2年未被問過.
只有冇行政手段限制一些自由,應該只能算勸誘而不叫追針.

利申:自已就住大陸,唔係聽親戚講.

引用:
原帖由 且聽風吟 於 2022-9-13 12:00 發表
你班港燦酸到呢
大陸人黎香港消費都比你地你到阿支阿jor
咪係,人地都唔怕C黎消費,你D講燦淨係識得走難,全冇貢獻

北京7月曾經試推疫苗通行證,在大陸網民一片反對聲音下很快擱置了

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2022-9-13 12:29 發表

這是因為社區街道辦追quota,而你既國內親戚就聽左.
首先打針冇對錯(我自已都打左),家有長者打一針俾2000蚊(深圳)
但大陸真係冇迫針,因為綠碼及埸所碼,完全同打針冇關係.
即係有冇打針能夠去既地方及隔離政策係完全相同.

利申:自已就住大陸,唔係聽親戚講.
話有強迫果d人可能係法輪L想抹黑大陸

引用:
原帖由 踏入神的領域 於 2022-9-13 12:22 發表

疫苗通行證只係打壓香港人
另一個目的係連結針卡後可背後實名監測市民

根本係政治市務對疫情毫無幫助
似想sell野,$

引用:
原帖由 1=1234 於 2022-9-13 12:34 發表

似想sell野,$
呢樣野就一定啦, 搵ICAC查下班友收左幾多錢

早幾日有條所講磚家露底話二價新針冇咩用, 效用唔夠舊有疫苗已經明顯到不得了

大陸人唔打針都可以自由出入
咁香港人打針黎做咩?
大陸人天生有抗體呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]