• 瀏覽: 3,307
  • 回覆: 15
下午4時許,一名外籍女子在荃灣曹公潭瀑布遊玩期間,疑跳入水中遇溺,消防蛙人到場後將女子救出水面,惟女子昏迷不醒。救護員其後將女子送仁濟醫院搶救,然而最後回天乏術。意外原因仍待調查。
曹公潭位於市區附近,交通方便,雖然往瀑布要經過石澗,但路程不長,石澗兩側有路可行,難度不高。曹公潭瀑布非常壯觀,但因水潭深淺不一,對泳術不精者暗藏殺機,過往發生多宗奪命意外,亦以猛鬼傳說聞名。

個潭D水鬼好孟

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/11310251-曹公潭外籍女遇溺-蛙人救起時昏迷送院搶救

幾多歲,想睇下值唔值得可惜

自已攞嚟, 冇得怨.

阿彌陀佛

鬼佬鬼妹好撚鐘意跳崖落水懶yolo懶free扮撚哂野
唔撚洗可憐

曹公潭真係好邪

引用:
原帖由 奶露神街 於 2022-9-12 21:58 發表
下午4時許,一名外籍女子在荃灣曹公潭瀑布遊玩期間,疑跳入水中遇溺,消防蛙人到場後將女子救出水面,惟女子昏迷不醒。救護員其後將女子送仁濟醫院搶救,然而最後回天乏術。意外原因仍待調查。
曹公潭位於市區附近,交通方便,雖然往瀑布要經過石澗,但路程不長,石澗兩側有路可行,難度不高。曹公潭瀑布非常壯觀,但因水潭深淺不一,對泳術不精者暗藏殺機,過往發生多宗奪命意外,亦以猛鬼傳說聞名。
我都系鬼。窮鬼。

引用:
原帖由 嚴小小 於 2022-9-13 01:39 發表
曹公潭真係好邪
我叫窮鬼,鬼王見到我都驚。

引用:
原帖由 sakito520 於 2022-9-13 01:26 發表
鬼佬鬼妹好撚鐘意跳崖落水懶yolo懶free扮撚哂野
唔撚洗可憐
外藉……可以係菲律賓印尼甚至印度

其實D河流仔, 水潭, 石澗之類, 好多湍流, 熟水性都無用.

就算係沙灘個D, 附近有石岩之類個D, 一樣好危險.
空曠既反而先係安全. (水底有不規則地型, 一樣係危險)

識唔識游水, 分別唔大. 反而熟悉地型, 知道邊度有暗流先有用.

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-13 04:55 發表

外藉……可以係菲律賓印尼甚至印度
鬼佬鬼妹正正係鍾意係呢啲鬼國跳
而呢啲鬼國正正全撚部都係崇洋撚
btw行過山都知你講果啲基本上係遇唔到,而間唔中就有洋鬼出事新聞
所以你話呢?

其實果個工人都係無腦
走去玩水,又以為瀑布跳落去好淺水
一跳落去就無咗條命

引用:
原帖由 sakito520 於 2022-9-13 07:16 發表

鬼佬鬼妹正正係鍾意係呢啲鬼國跳
而呢啲鬼國正正全撚部都係崇洋撚
btw行過山都知你講果啲基本上係遇唔到,而間唔中就有洋鬼出事新聞
所以你話呢?
你真係少見外傭行山……我家菲傭秋冬成日行山,佢朋友夏天都行!

BTW,01報導死者係外傭,我家菲傭話係印傭!

安息

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]