• 瀏覽: 39,431
  • 回覆: 280
+10
入境數字 〉出境數字
所以叫⋯⋯移民潮???

係咪應該叫⋯⋯回流潮⋯⋯比較合適呢???

尤其係開學前,又話有好多人走嘅,其實好多人返咗香港,佢哋趕開學?

本港移民潮未止,過去數日中秋節長假期,機場離境大堂瀰漫離愁別緒的氣氛:有一家大細拖着行李篋與親友道別;有年輕伴侶和好友拍照留念;前來送機的市民,就懷着不捨之情,淚眼目送至親步入禁區。

根據入境處出入境人次統計,8月至今錄得23萬人次出境,較同期增加七成,中秋節「迎月」、「正日」及「追月」三日,共有1.7萬人次離港,來年中秋縱月圓,但人卻未團圓。

本港移民潮未止,中秋節長假期期間,機場離境大堂洋溢着離愁別緒的氣氛。(梁鵬威攝)

+6
港府上月8月8日公布,放寬入境人士檢疫期「3+4」,根據入境處出入境人次統計,由上月至今,香港居民入境人次錄27萬,較去年同期採取較嚴緊入境措施時上升六成半;在移民潮及多國放寬入境限制下,就錄得22.6萬人次出境,較同期增七成。

其中8月份,入境香港居民有20.8萬人次,較去年同期12.8萬人次升逾六成,回港居民人次逐步回升,單日最高有逾1.1萬人次;出境香港居民就有16.6萬人次,較去年同期9.8萬人次增加七成。
至於9月首11日,就分別有6.3萬及6萬人次的香港居民入境及出境,均較去年同期上升逾六成,「迎月日」、「正日」及「追月日」分別有5883、5007及5945人次。
原文網址: 中秋圓月映別離 機場大堂漫惆悵 三日長假逾1.7萬人次離港 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/814042?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/814042/中秋圓月映別離-機場大堂漫惆悵-三日長假逾1-7萬人次離港

大鑼大鼓去,靜靜雞咁返香港

淨輸出 🙈中產亂咁飛

我老友 Eddie 話呢個數據係假喎
但係又攞唔到數據出嚟話呢個數據係假

算啦、算啦,一場老友,俾你嬴有乜所謂。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-12 18:17 發表
大鑼大鼓去,靜靜雞咁返香港
係咁㗎啦,預咗佢哋無腰骨。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-12 18:18 發表

係咁㗎啦,預咗佢哋無腰骨。
本地傳媒估計,曾「永久或意圖永久離開香港」而提早提取強積金,而不符合領取消費券的資格,這類人士多達24萬人。而截至上星期六,秘書處共收到約17萬宗覆檢申請,主要來自早前曾以「永久性地離開香港」為由作出法定聲明,以提早提取強積金或職業退休計劃下利益的市民。

https://hk.news.yahoo.com/dq審核-收 ... 發2千蚊-043506341.html

咁就正啦, 走L哂啲垃圾, 香港乾淨哂.

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-12 18:15 發表
入境數字 〉出境數字
所以叫⋯⋯移民潮???

尤其係開學前,又話有好多人走嘅,其實好多人返咗香港,佢哋趕開學?

本港移民潮未止,過去數日中秋節長假期,機場離境大堂瀰漫離愁別緒的氣氛:有一家大細拖着行李篋與親友道別;有年輕伴侶和好友拍照留念;前來送機的市民,就 ...
老友話齋,去「旅行」啫🤫

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-12 18:15 發表
入境數字 〉出境數字
所以叫⋯⋯移民潮???

本港移民潮未止,過去數日中秋節長假期,機場離境大堂瀰漫離愁別緒的氣氛:有一家大細拖着行李篋與親友道別;有年輕伴侶和好友拍照留念;前來送機的市民,就 ...
中秋返英拜祭英女皇,認人地做老母

唔好反黎

提示: 違規內容已被屏蔽
真係多膠如,未有疫情前,國泰一日三班機去London ,現在一班,近排有些加班機主要係因為開學

入境多過出境,攪麥野?

扮咩呀,班曱甴係到食好住好,出去邊捱得苦
睇死班友旅行玩完過幾日又返黎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]